Semifreddo karamel

Een feestelijk ijsdessert kun je deze Semifreddo di Caramello wel noemen. Het ijs is heel romig en heeft de heerlijke smaak van zoute karamel met hazelnoten en stukjes knapperige chocolade. Semi-freddo, betekent letterlijk “half bevroren” in het Italiaans en wordt zonder ijsmachine gemaakt. Eerlijk gezegd vind ik een dessert er altijd bij horen, maar echt veel zin om nog de keuken in te gaan heb ik tegen die tijd niet meer en daarom is dit een super oplossing; toch lekker en feestelijk en ik hoef niets meer te doen. Het ijs maken is in een klein half uurtje gepiept en je kunt het al dagen van te voren maken. Bewaak het wel in de vriezer met een sticker “ik ben voor kerst”. Op het moment suprême haal je het ijs uit de vriezer, leg je het op een mooie schaal of plank en strooi je er wat cacao over en smullen maar!

De karamel in dit recept is een dulce de leche, dat is gekarameliseerde gecondenseerde melk. Geen geknoei met suiker, maar gewoon 2 uurtjes geduld hebben terwijl je blikje gecondenseerde melk kookt. Zie hier hoe je dat maakt, maar er zijn steeds meer winkels zoals tokos of speciaalzaken die dulce de leche verkopen.

Er zijn meerdere manieren om ijs zonder ijsmachine te maken. Het principe is dat je relatief veel vet in je ijsmengsel moet hebben om te voorkomen dat er ijskristallen in komen. De snelste en makkelijkste manier is volgens mij toch wel deze met gecondenseerde melk in combinatie met geklopte slagroom. Daardoor hoef je ook geen suiker te smelten, want die zit al in de gecondenseerde melk of in dit recept, de dulce de leche. Andere combi’s die goed werken zijn bijvoorbeeld slagroom/suiker/mascarpone of zoals in de Franse variant de “Parfait” met eieren/slagroom/suiker.

Dit dessert is onderdeel van een kerstmenu in Italiaanse stijl dat ik samenstelde voor kerst. Wil je de andere recepten op dit menu bekijken?

 • Crostini met kinppenlever (recept)
 • Zalmtartaar als voorgerecht (recept)
 • Pastinaaksoep met garnaaltjes (komt nog)
 • Scroppino (komt nog)
 • Porchetta (komt nog)

Bekijk al mijn tips & trucs voor een geslaagd en stressvrij diner!8-10 porties | bereiding 30 min. | diepvries min. 6 uur


Benodigdheden: middelgrote cakevorm 10 x 23 cm, plastic folie, mixer of keukenrobot, 2 mengkommen, pannetje water, spatel

Ingrediënten 

 • 1 blikje dulce de leche (395g) 2 uur gekookt
 • 120g chocolade 60-70 %
 • snuf zout
 • 400 ml verse slagroom
 • 100 ml crème fraîche (optioneel, maakt het iets minder zoet)
 • Handje hazelnoten geroosterd en ontveld
 • Flinke snuf zout
 • 1 el honing
 • Cacao om te bestrooien vlak voor serveren

Bereiding

 1. Bereid je cakevorm voor door deze met plasticfolie ruim te bekleden. Laat voldoende overhangen om de bovenkant straks mee dicht te maken. Zorg dat je in je diepvries voldoende plek hebt met een stabiele en rechte ondergrond.
 2. Hak de hazelnoten iets kleiner en verwarm ze in een kleine koekenpan met de honing en het zout. Blijf met een houten lepel of spatel roeren totdat de honing als een karamel om de nootjes heen blijft zitten. Dit duurt een paar minuutjes. Leg de nootjes op een bakpapiertje om af te koelen.
 3. Smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven licht kokend water, zorg dat de kom het water niet raakt). Eenmaal gesmolten haal je het van het vuur en zet apart.
 4. Klop met een garde, handmixer of in een robotmixer 300 g van de dulce de leche en alle slagroom plus eventueel de creme fraiche in ongeveer 5 minuten tot je een lobbige, romige en egale massa hebt.
 5. Spatel de nootjes door het ijsmengsel.
 6. Schep de helft van het roommengsel voorzichtig in de cakevorm. Schenk daarna de chocolade in een sliertje over het ijsmengsel. Probeer een dun laagje ta meken zonder te strijken. Vul de vorm verder op met de rest van het roommengsel.
 7. Roer het restje dulce de leche goed los en laat  dotjes dulce de leche vallen op de bovenkant van het roommengsel. Trek ze een beetje uit elkaar met een satéprikker, zodat je een marmer effect krijgt.
 8. Klop een paar keer met de cakevorm op de aanrecht, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen. Dek goed af met het overhangende plastic en laat in de vriezer minimaal 6 uur vriezen.
 9. Haal de cakevorm uit de vriezer en trek het plastic van de bovenkant weg. Stort nu de ijstaart op een serveerschaal en verwijder al het plasticfolie.
 10. Serveer met wat brandende sterretjes en bestrooi met cacaopoeder voor een feestelijk effect. Snijd de ijstaart aan tafel aan met een warm mes en houdt een keukenpapier bij de hand om tussen de plakken door je mes af te vegen, zodat je mooie schone plakken krijgt!

Hier vind je nog meer feestelijke recepten!

Hier vind je tips voor het organiseren van etentjes!

3 gedachtes over “Semifreddo karamel

 1. Pingback: Kerst ideëen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Black Forest Boomstam | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Porchetta con funghi | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.