Frangipane taart met peer

Eigenlijk gek dat het zo lang duurde voor ik deze taart zelf maakte, want ik vind hem altijd heerlijk als ik het ergens krijg. Dus toen de peren op mijn fruitschaal me smachtend aanstaarden heb ik het Frangipane recept van Dille & Kamille gemaakt en dat viel hier thuis zeer in de smaak. Het is snel en bevat geen gekke ingrediënten, dus je kunt meteen aan de slag. Frangipane verwijst naar de amandelcustard gemaakt van suiker, boter, gemalen amandelen, vanille en eieren. Ik heb sowieso een zwak voor custard en deze vorm is ook weer geweldig lekker. In plaats van met peren kun je deze taart met allerlei fruit maken, zoals appels, kersen of pruimen. Eigenlijk net als met een clafoutis of een tarte tatin, gewoon een super makkelijke en lekkere manier om seizoensfruit te verwerken! De naam Frangipane stamt uit het oude Romeinse rijk en is waarschijnlijk via Italië bij het Franse Koningshuis terecht gekomen, doordat een Italiaanse leger officier die Frangipane heette een recept cadeau gaf aan zijn landgenote en aanstaande Koningin van Frankrijk, Catherine de Medici (getrouwd met Hendrik II en koningin tussen 1547-1559).

Dit recept is gemaakt met een snelle bladerdeegbodem die blind wordt gebakken. Daarop komt een laagje abrikozenjam en dan de frangipane vulling en als laatste het fruit. In de Franse keuken wordt deze taart meestal met bladerdeeg of korstdeeg gemaakt en ook als driekoningentaart gemaakt met bladerdeeg onder en boven. Je kunt uiteraard zelf amandelen malen, echter tegenwoordig is amandelmeel zo prima verkrijgbaar, dat dat wel zo handig is. Je kunt ook fijne suiker gebruiken in dit recept, maar ik heb de rietsuiker fijngemalen in de keukenmachine en dat werkt toch nog iets beter. De peren verkleuren na een dag wel een beetje, doet niets af aan de smaak, maar je kunt hem het beste gewoon dezelfde dag opeten of invriezen.


Recept van Frangipane taart met peer

10-12 puntjes | bereiding 30 min | baktijd 35 min

Benodigdheden: weegschaal, beslagkom, garde, lepel of spatel, taartvorm liefst met losse bodem Ø 28cm, deegroller, vork, bakpapier, (bak)bonen, bakkwastje, taartrooster.

INGREDIËNTEN

 • 150 g gemalen amandelen
 • 120 g poedersuiker (maak ik zelf van rietsuiker)
 • 3 eieren
 • vanille extract
 • snuf zout
 • 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
 • 50 g tarwebloem + extra om te bestuiven
 • 6 plakjes bladerdeeg (of 1 groot vel kant-en-klaar)
 • 5 el abrikozenjam gemengd met 1 el gekookt water
 • 1/2 citroen (zest en sap)
 • 3 peren (bv. Conférence of Doyenne du Comice)

Bereiding

 1. Klop de gemalen amandelen met de poedersuiker, de eieren, zest van een halve citroen, de zachte boter en de bloem tot een luchtig en glad beslag. Dat is de frangipane. Laat het rusten op een koele plaats.
 2. Haal het bladerdeeg uit de diepvries of koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 190ºC (hetelucht 175ºC).
 3. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met wat bloem of leg een op maat geknipt bakpapier op de bodem.
 4. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het bladerdeeg nog wat dunner uit met een deegroller. Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan tegen de vorm. Snij het overhangede deeg weg en prik de taartbodem op meerdere plekken in met een vork. Bak de bodem blind door een vel bakpapier te kreukelen, over de bodem te leggen en te bedekken met (bak)bonen. Bak het deeg met blindbakvulling 15 minuten in de oven.
 5. Zet de oven nu op 170 ºC (hetelucht 160 ºC). Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
 6. Smeer de abrikozenjam met een bakkwastje over de bodem, maar laat een klein beetje over om straks over de peer te kwasten. Giet nu het frangipane-beslag op de taartbodem.
 7. Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis (met een meloenschepje bijvoorbeeld). Snijd de halve peren in dunne plakjes, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat en spreid ze uit als een waaiertje. Verdeel de perenwaaiers over de frangipane. Meng het citroensap door het restje abrikozenjam en smeer het met een kwastje uit over de bovenkant van de peren.
 8. Bak de taart nu nog 35 minuten in de oven.
 9. Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Zet de vorm op een blik of een jampot en druk voorzichtig de rand van de vorm naar beneden.
 10. Verplaats de taart naar een taartrooster en laat verder afkoelen.
De dag erna verkleurt de peer een beetje, maar de taart is nog net zo lekker!

Dit recept is gebaseerd op het recept van Dille & Kamille

5 gedachtes over “Frangipane taart met peer

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Bruine boter appelcake | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Ricotta custard taart | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Black Forest Boomstam | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.