Chili jam is voor mij wat voor veel mensen ketchup is; ik kan het altijd en overal bij eten. Maar let op, dit recept is alleen geschikt voor chililiefhebbers! Ik heb mijn dochter beloofd om een waarschuwing te geven. Maar als je dan van chili houdt, dan is dit een potje dat je altijd in je koelkast wilt hebben staan. Het is echte chili heaven. Ik geef eerlijk toe dat ik verzot ben op chilipeper in alle vormen en ik kan er redelijk tegen vergeleken met veel Nederlanders. Maar dat zal geheel veranderen als ik ooit in Azië mag vertoeven vrees ik. Dit recept is gebaseerd op het recept van Donna Hay uit haar boek “Basics to Brilliance”.
Ik ben chili peper pas echt gaan waarderen toen ik in Bolivia woonde en vaak op lokale plattelandsgemeenten bij mensen thuis werd uitgenodigd om te eten. Niet gezellig met zijn allen aan tafel, maar de gastfamilie in de keuken en ik alleen buiten. Gelukkig kreeg je, hoe arm de familie ook was, altijd het nationale pittige sausje Llajua (zie recept Llajua) bij je eten en alles wat ik niet lekker vermomde ik daarmee. Iets laten staan was immers echt niet mogelijk, gewoon te onbeleefd. Alleen voor de pens had ik altijd boterhamzakjes in mijn zak zitten, want dat kon ik echt niet eten en moffelde ik daarom weg in zakje in mijn tas. In elk eettentje staat in Bolivia altijd Llajua op tafel en ik raakte dus zeer gewend aan deze pittige smaak. Terug in Nederland ging ik meer chilipeper gebruiken en kwamen alle soorten chilisauzen mijn keuken binnen.
Nog even ons geheugen opfrissen, want chilipepers komen oorspronkelijk uit zuid- en midden Amerika. Dus hoe we het ook associëren met Azië, oorspronkelijk gebruikte ze daar alleen zwarte peper of szechuan peper om voedsel pittig te maken. Pas na het jaar 1492 werden chilipepers geïntroduceerd in de rest van de wereld. De chilisauzen die we allemaal wel kennen zijn tabasco, sambals, sriracha, sweet chili saus, bufalosaus, jalapeño saus en de Koreaanse Gochujang. Deze chilijam vind ik persoonlijk het aller lekkerst voor op tafel bij de bami, nasi, Aziatische kip of eigenlijk welk Aziatisch gerecht dan ook…..Het schijnt dat wanneer je chili eet, je steeds minder gevoelig wordt voor de ‘heetheid’ er van.
Dit recept is gebaseerd op het recept van Donnay Hay uit haar heerlijke boek Basics to Brilliance (zie mijn review) en heeft Aziatische ingrediënten, zoals vissaus en gember. Ze noemt het chilisaus, maar ik noem het chili jam, vanwege de jamachtige substantie en de relatieve grote hoeveelheid suiker. Ik heb het recept iets naar mijn smaak aangepast. Zo gebruik ik kokosbloemsuiker of fairtrade palmsuiker en iets minder dan in het originele recept. Daarbij doe ik er een beetje ananassap door en arrowroot. Hierdoor wordt de jam iets vloeibaarder en wordt de ‘hitte’ iets gekalmeerd, maar dit kun je ook prima weglaten. Je kunt de chili jam op tafel zetten bij Aziatische gerechten, maar je kunt ook een beetje mengen door al klaar gemaakte garnalen, kip en krab of je roert een flinke lepel door je roerbakgerecht voor het opdienen. Ben benieuwd of je het net zo verslavend lekker vind als ik!
Aziatische Chili jam
1 jampotje | bereiding 20 minuten | in de koelkast bewaren
Ingrediënten
- 5 lange rode chilipepers, grofgehakt
- 1 sjalot, grofgesnipperd
- 3 knoflooktenen, grofgehakt
- 1 el verse gemberwortel, geraspt
- 2 el arachideolie of kokosolie
- 2 tl sesamolie
- 60 ml rijstazijn
- 2 el vissaus
- 100 g kokosbloemsuiker of fairtrade palmsuiker
- 50 ml ananassap
- 1 tl arrowroot
Bereiding
- Draai in een kleine foodprocessor de chilipepers, sjalot, knoflook en gember tot een pasta.
- Verwarm de arachideolie met de sesamolie in een grote antiaanbakpan op matig vuur.
- Voeg het chilimengsel toe en roerbak 6 á 8 minuten of tot het begint te karamelliseren.
- Doe de azijn, vissaus en suiker erbij en meng alles door elkaar. Laat even een paar minuten inkoken.
- Meng de arrowroot door het ananassap en schenk het in de pan. Meng goed en laat weer even inkoken.
- Haal de saus van het vuur en schenk in een gesteriliseerd jampotje. De chilijam is zeker 1 maand goed te bewaren in de koelkast.
Pingback: Chili olie | Smaken van Karmijn
Pingback: Ananas chilisaus | Smaken van Karmijn