Deze chilisaus is met ananassap gemaakt en veel lekkerder dan die veel te zoete chilisaus uit de winkel. Je hebt het zo gemaakt en er zitten in ieder geval geen E-nummers in. Het is die combi van pittig, zoet, zuur en zout die chilisaus zo verslavend lekker maakt en als ik er over nadenk gaat het eigenlijk best vaak ergens in of bij. Bijvoorbeeld bij een brie-chorizo tosti, in de marinade van de kippenkluifjes of in het zoetzuur van de ingelegde komkommer. Als ik de chilisaus of mijn chilijam op het vuur heb staan borrelen dan word ik al zo blij, want die geur is verrukkelijk. Nu kun je in Nederland over het algemeen het makkelijkst de rode peper, die ook Spaanse peper wordt genoemd, kopen en daarom heb ik die in dit recept ook gebruikt. Je kunt ook chilivlokken gebruiken of een keer een andere pepersoort gebruiken als je die toevallig vindt, want het zal je verbazen hoeveel smaak en pittigheid kan verschillen tussen de verschillende soorten, echt fascinerend. Vanwege mijn liefde voor pepers ben ik bezig met een onderzoekje en daar komt binnenkort een post over. Dan kun je met mij de uitdaging aangaan om verschillende soorten te proeven.
In de winkel is chilisaus super goedkoop, maar als je de ingrediënten bekijkt dan zitten er wel vaak E-nummers in en ook echt te veel suiker voor mijn smaak. Dat is de reden dat ik het liever zelf maak. En als je het toch echt makkelijk vindt om te kopen, kies dan wel de meest pure uit qua ingrediënten, want die smaakt ook echt beter. De pittigheid en zoetheid moet wat mij betreft goed in balans zijn, dus wil je iets minder hete saus, dan gebruik je minder pepers, maar dan ook minder suiker. Je kunt in plaats van minder pepers ook de zaadlijsten er uit halen, want die geven de meeste hitte af.
Pepers komen uit de Capsicum familie (nachtschade) en komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Daar werd het al 7000 v. Chr. gebruikt en de Spaanse kolonisator heeft ze in de rest van de wereld geïntroduceerd na 1492. Er zijn meer dan 50.000 soorten te vinden, die zijn in te delen in categorieën plantfamilies en natuurlijk heetheidsfactor. Want wist je dat het stofje capsaïcine in de peper de warmtezintuigen in de mond stimuleert en zo de indruk van hitte wekt? Als reactie hierop worden in de hersenen endorfinen afgescheiden om de pijn van deze zogenaamde ‘brandwond’ minder te voelen. Endorfinen zijn lichaamseigen stoffen die dezelfde receptor activeren net als bijvoorbeeld bij morfine en dat geeft je een plezierig en behaaglijk gevoel. Ah ha nu snap ik mijn peperverslaving!

Heet?
De heetheid van een peper wordt weergegeven op de Scovilleschaal , die aangeeft hoeveel de peper verdund moet worden om heetheid 0 te krijgen. En wij Nederlanders vinden al heel snel iets heet, namelijk tussen 500 en 1000, dus kijk maar aan welke pepers je wel en niet kunt wagen!
Om die echte chilisausstructuur te krijgen gebruik ik arrowroot. Je kunt ook maïzena gebruiken, maar arrowroot gebruik je op de zelfde manier en heeft nog het voordeel goede voedingsstoffen te bevatten. Zie mijn post over arrowroot! Ananassap kun je zelf maken met een juicer of gewoon kopen in de winkel, zorg wel dat je puur sap koopt.
Ananas chilisaus
voor ongeveer 500 ml | bereiding 20 min

Ingrediënten
- 350 g ananassap
- 90 g suiker, rietsuiker of kokosbloemsuiker
- 100 g appelazijn of rijstazijn
- 1 el (15g) zoute soja saus
- 5 rode pepers of 2 eetlepels Chili vlokken
- 2 knoflooktenen
- 2 cm gember geschild
- 1 tl zout
- 2 el arrowroot (of maïzena)
- 4 el water
Bereiding
- Schil de knoflook en gember en snijd in grove stukken. Haal de steeltjes van de pepers en snijd in grove stukken. Doe de knoflook, gember en pepers in een kleine keukenmachine of vijzel en maal fijn.
- Neem een steelpan met dikke bodem en doe hier het ananassap, suiker, azijn, sojasaus, zout en het pepermengsel in en zet op middenhoog vuur. Laat het 5 minuutjes zachtjes koken.
- Neem een kopje en meng hierin het water met de arrowroot, roer goed door. Gooi het mengsel bij de kokende chili en roer er door heen. Laat nog 3-5 minuten borrelen tot je een mooie structuur krijgt. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.
- Vul gesteriliseerde flesjes en/of potjes met de chilisaus en voorzie ze van een label!


Pingback: Chili olie | Smaken van Karmijn