Recepten voor Pasen

De tijd van veel eiergerechten is aangebroken! Wat dacht je van een smeuïge omelet met kaas, tartelette met banketbakkersroom met fruit of een zijdezachte citroentaart? Pasen is bij ons altijd een lekker ongedwongen feest. Soms wordt het gevierd, soms minder, soms bij de één en soms bij de ander, soms een brunch of soms een lunch. Ook al ben ik dol op tradities, die vrijblijvendheid is ook wel eens lekker. Zo kun je elke keer weer iets anders bedenken en heb je even geen zin, misschien verzint een ander gezinslid iets leuks. Nu mijn kinderen bijna volwassen zijn is de Paasbrunch geen must meer en heb ik daarom juist zin om even iets anders te doen. Wij doen een Paas High Tea! Mijn zus uit Amsterdam komt ook gezellig en zij heeft lange tijd in in Londen gewoond en is degene die mij ooit kennis heeft laten maken met deze heerlijke Engelse traditie. In deze post geef ik een paar ideeën voor Pasen, voor een High Tea, maar ook voor lunch of brunch. Hopelijk zit er wat inspiratie voor jullie bij!

Als kind van een moeder die van vieringen en tradities houdt, ben ik opgegroeid met Paasontbijt en Paasbrunch. Maar ondanks dat het eten natuurlijk heel speciaal is, is ook alles erom heen speciaal. Zo hadden wij altijd lentebloemen in huis rond die tijd en las mijn moeder Paasverhalen voor. Vaak leest ze nog altijd een verhaal voor als we samen komen met jaarfeesten. Zij heeft ook een opleiding genoten tot Antroposofisch kunstzinnig therapeut en in de Antroposofie zijn jaarfeesten ook een heel belangrijk onderdeel van het jaarritme. Mijn kinderen hebben op een Vrije basisschool gezeten en wij genoten altijd volop van de tradities rond de jaarfeesten. Met Palmpasen gingen ze de straat op met prachtige Palmpasen stokken van brood en slingers en er werden prachtige verhalen verteld en liederen gezongen. Thuis en op school hadden we altijd een seizoenstafel die de sfeer van Pasen in huis bracht.

Tradities

Het Christelijke Paasfeest is gebaseerd op de Joodse Pesach traditie, waarbij de bevrijding uit Egypte al eeuwen lang wordt herdacht. De Matses (brood zonder desem) herinneren aan deze vieringen die stonden in het teken van “vrijheid”. Bij ons staan ook altijd Matses op tafel rond Pasen, heerlijk met citroen, een beetje suiker en waterkers! Christenen vieren met Pasen dat Christus op de zondag na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood. Echter in Nederland en meer landen om ons heen, wordt Pasen ook gewoon gevierd door niet- of andersgelovigen. En dat is ook niet zo gek, want in het beginnende voorjaar zijn buiten de wereldreligies om altijd al veel tradities geweest om het voorjaar te vieren, de vruchtbaarheid en het nieuwe leven. Zo heb je bijvoorbeeld op veel plekken, zoals op Texel, de voorjaarsvuren. En ook de symbolen van eieren, de paashaas en paasbrood komen van andere niet-christelijke gebruiken af. In Spanje en sommige Zuid Amerikaanse landen wordt Pasen heel uitbundig gevierd in de Semana Santa (de goede week voor Pasen), vooral die van Sevilla is beroemd. Vaak vinden er processies plaats, waarbij grote beelden van Christus en Maria door de stad worden gedragen uit respect voor hun lijden. Het is een gemeenschappelijk feest dat bol staat van traditie en dat veel op straat plaats vindt en niet zoals bij ons alleen in huiselijke kring.

Ontbijt & Brunch

Het is heerlijk om veel op tafel te hebben, maar kwaliteit is toch belangrijker dan kwantiteit wat mij betreft. En een paar lekkere dingen er bij die je normaal niet bij een uitgebreid ontbijt serveert is ook wel erg leuk. Wat dacht je bijvoorbeeld van de smeuïge kaasomelet, heerlijke glütenvrije wafels of de scones met lemon curd?

Lunch

Houd het licht als je lunch wilt maken. Een klein hapje als appetizer, zoals de zalmrolletjes, dan een klein kopje aspergesoep. Daarna bijvoorbeeld een lekkere quiche of zachte kaasomelet met salade en als dessert een Flan, Tarte Tatin of Citroentaart.

Zoet

Zoete ideeën voor Pasen….

Wil je wat inspiratie voor de zoete versnaperingen met Pasen? Dan denk toch snel aan Custard achtige recepten, zoals de Portugese custardtaartjes Pasteis de Belém, de ricotta custardtaartjes, eigengemaakte tompouce of de fruit tarteletjes met banketbakkersroom. Maar citroen hoort ook wel echt bij het voorjaar, dus de makkelijke citroen vierkantjes, de Kokos-citroen cake of de zijdeachtige citroentaart zijn ook een heel goed idee! Wil je iets gezonder, ga dan voor de wortel-dadel cake of de haverwafels!

High tea

Het voordeel van High tea vind ik dat alles klein is en je dus veel kunt proeven! Daarbij is de tijd wel prettig, want je kunt zo door in de borrel en avondeten hoeft niet meer. En dan is het nog zo lekker dat je hartig en zoet afwisselt. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven. Denk er alleen aan dat je je recepten in kleine porties maakt! Ik denk aan tortilla zalmrolletjes,

Hopelijk vinden jullie er wat lekkers bij voor de Pasen!

Hele fijne dagen vast en vergeet niet; goed plannen is het halve werk.

Kijk naar tips&trucs bij etentjes in deze post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.