Mango chutney geeft pittig eten de tegenhanger die het nodig heeft; fris, zuur en zoet! Deze versie komt uit het boek “Made in India” van Meera Sodha waar ik al een stukje over schreef (zie review India). Deze Mango chutney is snel gemaakt en smaakt heerlijk vers en kruidig, met de goede zoet-zuur balans. De versie die je in de winkel koopt is vaak zo vlak van smaak en is naar mijn smaak veel te zoet gemaakt, daarom is het echt de moeite het zelf te maken. Wanneer je niet te rijpe mango gebruikt is de zuurbalans van de mango hoger, maar ik maak het met elke mango die ik heb en pas de balans door te proeven aan met azijn en zoetstof.
Na een lange pauze op mijn blog is het weer tijd voor nieuwe recepten! In Norwich (UK) heb ik drie weken een therapie gevolgd voor de ziekte die ik nu ruim zeven jaar heb, namelijk Myalgische encefalomyelitis (ME). De therapie is gericht op het kalmeren van het zenuwstelsel en daarna het opbouwen van de belastbaarheid. Het is heel goed gegaan en ik ervaar absoluut verbeteringen in mijn dagelijks leven. Wel moet ik een jaar lang elke dag trainen in de sportschool om het oefenprogramma te voltooien. Wil je meer weten over ME en mijn ervaringen in Norwich en erna, lees dan verder op mijn blog www.karmijnwilrechtop.com. In Engeland hebben we uiteraard Indiaas gegeten en dat is wel even van andere kwaliteit dan wat we over het algemeen in Nederland kunnen vinden. Wat een feestje, die smaken en al die variëteit met groenten, ongelooflijk lekker. Hierdoor geïnspireerd ben ik thuis meer Indiaas aan het koken en ben ik weer in mijn favoriete boek gedoken. Nu ik weer meer kan vind ik het super leuk etentjes te verzorgen voor een select gezelschap en het fijne is dat het koken veel relaxter gaat en ik dan ook nog kan meegenieten aan tafel! De heerlijk Indiase lamsschenkel komt er ook aan, maar nu eerst dit simpele maar oh zo lekkere bijgerecht, de mango chutney.

“Keri nu attanu” staat er onder het recept van Meera Sodha en de vertaler zegt dat dat Tante Keri betekent, dat is haar overgrootmoeder. Toen wij in Bolivia woonden hadden we een mangoboom en helaas kende is dit recept toen nog niet, want dit is echt heerlijk bij zoveel gerechten. Bij vis, kip, vlees, maar ook bij kaas bijvoorbeeld. In het Indiase restaurant in Norwich kregen we allerlei toppings bij de Pappadums bij ons aperitief, waaronder een mangochutney, die eerlijk gezegd niet zo lekker was als deze. Naast mangochutney kregen we een korianderyoghurt sausje en wat zoetzure uien, echt jammie. Het lijkt misschien veel gedoe al die extra sausjes en bijgerechtjes, maar zelf vind ik het heel leuk om te doen en het is zeker niet moeilijk. Het geeft ook absoluut een feestelijke touch aan het eten als je het mij vraagt!

Voor dit recept is van belang dat je goed proeft, want elke mango is anders, dus niet argeloos de suiker toevoegen, want misschien is de mango al heel zoet en kun je er beetje een scheutje azijn aan toe voegen om iets meer zuur er in te krijgen. Te zachte mango zorgt voor een papperige structuur en het liefst wil je stukjes houden, dus kijk of je ieder geval 1 van de 2 mango’s wat harder kunt kopen. Het hoeft maar even op het vuur, dus de meeste tijd zit in het afkoelen van de chutney, want die is het lekkerst op kamertemperatuur. Je kunt hem een week in een schone afgedekte pot in de koelkast bewaren.
Snelle mangochutney
1 pot van 500ml | bijgerecht Indiase keuken | 1,5 uur incl. afkoelen

Ingrediënten
- 2 niet te rijpe mango’s
- 2 el plantaardige olie
- 1/4 tl mosterdzaad
- 1/4 tl fenegriekzaad
- 1 kaneelstokje of een snuf kaneel
- 6 kruidnagels
- 6 zwarte peperkorrels
- 1/2 á 1 tl zout (even proeven!)
- 1 á 3 tl suiker (ik gebruik het liefst kokosbloemsuiker)
- 1/2 á 1 tl chilivlokken of grove Pul Biper peper (=Aleppo peper)
- 1 á 3 el natuurazijn
Bereiding
- De mango heeft een grote ovale pit, waar je het beste langs kunt snijden, zodat je 2 wangen mango hebt. Snij dan de schil wel van het vruchtvlees dat nog aan de pit zit en snij het het vruchtvlees er helemaal af. Snij dan aan de binnenkant van de mangowangen een ruitjespatroon en daarna duw je het ingesneden vlak naar buiten en snij je daar plakken af, zodat je mangoblokjes hebt. Ze hoeven niet precies even groot te zijn.
- Neem een steelpannetje en zet die op halfhoog vuur. Voeg de olie toe en als die heet is doe je het mosterdzaad, fenegriekzaad, kaneel, kruidnagels en zwarte peperkorrels er bij. Verhit dit tot de mosterdkorrels gaan poffen en opspringen, dan doe je de mangoblokjes er ook bij.
- Voeg zout, suiker, chilipeper en azijn toe naar smaak, dus begin met een beetje en proef dan eerst! Geen mango is hetzelfde!
- Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat even 10-15 minuten stoven. als het goed is krijg je een jamachtige consistentie, maar wel met stukjes. Schep de chutney in een schone pot of bakje en laat helemaal afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Dit recept komt uit: Made in India, Recepten uit een Indiaas familiearchief. Door: Meera Sodha

Misschien vind je dit ook interessant:

Pingback: Indiase Jaipursalade (Made in India) | Smaken van Karmijn
Pingback: Indiase lamsschenkel curry (slowcooker) | Smaken van Karmijn