Pasta kip Alfredo

Pasta kip Alfredo is een makkelijk en smakelijk pastagerecht. Kip, pasta, champignons en groene groenten allemaal gemaakt in één pan in een saus van room, Parmezaanse kaas en witte wijn.  De Italianen zullen je niet prijzen om dit gerecht, want daar zijn pastagerechten meestal een voorgerecht met veel minder ingrediënten en dit is heel veel saus met veel ingrediënten. Maar in Amerika en bij ons is het vaak een hoofdgerecht en als alles er al in zin, hoef je er niet meer veel bij te maken en dat is soms erg handig. Hoewel ik er zelf toch vaak een frisse salade bij maak. Eerlijk gezegd is de combi pasta met kip voor mij geen favoriet, maar in dit gerecht vind ik het wel lekker. De kinderen zijn er ook gek op en hebben het aan hun eigen kook repertoire toegevoegd.

Dit gerecht stamt af van het originele voor- of tussengerecht fettuccine al burro en is afkomstig uit Rome, bedacht door Alfredo di Lelio ergens halverwege de 20ste eeuw. Het oorspronkelijke gerecht was veel simpeler, zoals de Italianen dat zo goed kunnen en de romigheid kwam puur van de roomboter en Parmezaanse kaas. In de Verenigde staten is de kip en de room er bij gekomen en in mijn versie zijn er nog champignons, doperwten en broccoli bij gekomen, zodat je het als één maaltijd kunt eten. Maak er nog een lekkere simpele frisse salade bij, bijvoorbeeld met lof en appel.

Je kunt het recept op twee manieren maken. Als je verse pasta gebruikt, zoals op de foto, dan kun je zelfs de pasta in de saus laten garen en hoef je niet weer een extra pan op te zetten met water. Verse lasagnebladen in dikke Papardelle snijden of verse tagliatelle is er heerlijk bij, maar soms is een kleinere soort ook wel makkelijk, zoals Farfalle (strikjes) of Fusilli (spiraaltjes), vooral als er kinderen mee eten en je geen zin in knoeipartijen hebt. Als je droge pasta wilt garen in de saus, dan kan dat ook en die optie zie je ook in de ingrediënten (meer bouillon) en het recept. Kies gewoon wat jij prettig vindt. De wijn wordt er uit gekookt, maar als je toch liever zonder maakt, dan kun je een halve citroen nemen en het sap en zest hiervan op het laatst erdoor heen doen. De groenten die je gebruikt kunnen uiteraard variëren. Ik gebruik als basis wel altijd broccoli en champignons, maar varieer dan verder met doperwten, courgette (tegelijk met de champignons) of eventueel wat spinazie. Wat betreft de kruiden kun je denken aan verse peterselie en/of bieslook en/of basilicum en zelf doe ik er graag een beetje eekhoorntjespoeder door, omdat dat zo’n lekkere diepe smaak geeft.


Kip Alfredo pasta

4 personen | hoofdgerecht | Italiaanse- en Amerikaanse keuken | bereiding 30 min

Ingrediënten

 • 400 g kippendijen zonder bot
 • Zout en peper
 • 2 el olijfolie
 • 1 klontje roomboter
 • 1 grote ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 250 g (kastanje) champignons
 • 1 stronk bio broccoli
 • 150-200 g doperwten diepvries
 • 1/2 kopje (125 ml) droge witte wijn of sherry (optioneel)
 • 300 of 500 ml kippenbouillon (500 als je droge pasta in saus kookt)
 • 250 ml verse slagroom
 • 2 tl zout
 • 2 tl eekhoorntjebrood poeder (optioneel)
 • Verse peper, naar smaak
 • 250 g droge pasta naar keuze
 • Een hand vers geraspte Parmezaanse kaas (of andere harde Italiaanse kaas)
 • Verse gehakte peterselie en/of basilicum om te garneren

Optioneel: spekjes (tegelijk met de ui)

Bereiding

 1. Snij of knip de kippendijen in stukken van ongeveer 2×2 cm en bestrooi ze met flink peper en zout.  Snijd de broccoli in gelijke stukjes en roosjes. Schil de ui en knoflook en snij de ui in kwart plakjes. De knoflook kun je fijn hakken of straks persen. Snij de champignons in vieren.
 2. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur.  Voeg de stukjes kip toe en braad ze aan beide kanten goudbruin. Ze gaan straks weer terug in de saus, dus ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip met een schuimspaan eruit en zet even apart.
 3. Voeg een klont boter toe aan de pan en bak de ui in een paar minuten glazig, af en toe roerend. Fruit de knoflook mee en de in parten gesneden champignons. Laat het zo’n 2 minuten bakken en roer regelmatig.
 4. Voeg de witte wijn toe en laat die tot de helft inkoken in ongeveer 4 minuten.  Voeg vervolgens de bouillon (500ml als je droge pasta in de saus wilt garen en 300ml als je verse pasta gebruikt of je de pasta apart kookt) en de slagroom toe en breng de saus op smaak met het eekhoorntjesbrood poeder, peper en zout. 
 5. Voeg nu de (gedroogde) pasta toe en de al gebakken kip en zet het vuur laag. Laat de pasta zachtjes sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. Na 5 minuten voeg je ook de broccoli en de doperwten toe en laat dan nog 10 minuten verder pruttelen. Check of de pasta al dente is, dan is de Kip Alfredo klaar. Zet het vuur uit.
 6. Roer de Parmezaanse kaas door de pasta zodat deze in de saus smelt en voeg eventueel nog een beetje water of room toe als je de saus te dik vindt.  Voeg nog zout en peper naar eigen smaak toe. Garneer het gerecht eventueel met verse peterselie en/of basilicum en nog wat extra Parmezaanse kaas.

Meer Italiaanse recepten vind je hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.