Arrowroot als bindmiddel

Wat staat er in mijn keuken waar ik echt niet zonder kan? Nou dat is nogal veel. Maar ik start met een misschien beetje onbekend product, waarvan ik vind dat iedereen het moet kennen, namelijk ARROWROOT.

Arrowroot is een bindmiddel gemaakt van pijlwortel (Maranta arundinacea). Het eerste schrijven over dit product was in Groot Brittannië in 1696. Het woord ‘arrowroot’ is afgeleid van het Aruac (een inheemse stam uit de Amazone). Een belangrijke maaltijd voor hen was aru-aru, wat maaltijd onder de maaltijden betekent. Het was een zeer zetmeelrijk gerecht van de Aruac en werd hoog geprezen vanwege de voedings- en energiewaarden. Het werd ook gebruikt voor het onttrekken van gif uit wonden ontstaan door gifpijlen. Het Engelse woord arrowroot was dus waarschijnlijk ontstaan door deze associatie met gif en het gerecht aru-aru en de overeenkomst tussen de klanken van beide woorden (Bron).

Zelf gebruik ik arrowroot om de volgende sausen te binden: curry’s, kaassaus, alle sausen voor vlees/vis, vruchtensaus, stoofpeertjes, chutneys en soepen. De hoeveelheid die je aan kunt houden is ongeveer als volgt:

Het voordeel van dit bindmiddel is dat het laag is in koolhydraten (13g/100g, terwijl bloem 76g/100g, en maïzena 91g/100g). Daarbij is de smaak helemaal neutraal, waardoor je het bij hartige en zoete gerechten kunt gebruiken. Het is zuurbestendig, dus ook bruikbaar voor bijvoorbeeld een rode vruchten coulis/saus. Het is glütenvrij. Het is hoog in voedingswaarden vergeleken met andere bindmiddelen. Het geeft geen kleur, dus je saus blijft transparant. Het is makkelijk verteerbaar. Als je de goede koopt dan is het puur en dus niet chemisch bewerkt.

1 tot 1,5 theelepel arrowroot bindt ongeveer 0,25 liter vloeistof

1 tot 1,5 theelepel arrowroot vervangt 1 eetlepel bloem

1,5 tot 2 theelepels arrowroot vervangt 1 eetlepel maïzena

Net als met maïzena maak je een papje met koude water en dit voeg je toe aan de te dunne en warme saus. De binding komt snel op gang en zodra het dikker is geworden kun je het vuur uitdraaien. Doe het dus op het laatste moment. Er zijn ook voorbeelden van gebruik van arrowroot bij beslag bij glütenvrije recepten. Zelf heb ik dit nog niet uitgeprobeerd, maar ga ik zeker doen. Je kunt arrowroot bij de biologische supermarkt krijgen en soms ook bij een reguliere supermarkt. Online is het ook prima te krijgen. Kijk wel goed of het ingrediënt wel pijlwortel is, want soms wordt het ook verkocht terwijl het van iets anders is gemaakt. Wil je meer weten over producten om mee te binden? Dit is een handige pagina.

Wil je vast een keer oefenen met arrowroot? Wij hadden gisteren nasi gemaakt met daarbij een gekookt eitje, krupuk en zoetzure ananas, gemaakt met arrowroot. Lekker als frisse tegenhanger van de nasi. Wil je het recept? Kijk hier.

4 gedachtes over “Arrowroot als bindmiddel

  1. Pingback: Ananas chilisaus | Smaken van Karmijn

  2. Pingback: Stoofpeertjes | Smaken van Karmijn

  3. Pingback: Kruidige Ananas chutney | Smaken van Karmijn

  4. Pingback: Pittige Indische gehaktballetjes | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.