Zijdezachte citroentaart

Het voorjaar en Pasen geeft mij een mooi excuus om weer lekker veel citroen te gebruiken, want ik ben gek op zuur! Deze taart is daar perfect voor, een heerlijk frisse en zijdezachte citroentaart. Vroeger maakte mijn moeder deze taart vaak op verjaardagen en daar werd ik zo blij van. Afgelopen mei maakte ik hem voor haar 80ste verjaardag. Het recept dat ik gebruik is van de Nieuw Zeelandse Annabel Langbein uit haar boek “Simple Pleasures” . Ik blijf haar recept het beste vinden en ik heb er heel wat uitgeprobeerd. Hou je heel erg van zoet, maak er dan een merengue topping op. Het maakt hem absoluut mooi, maar ook echt wel veel zoeter. Zelf houd ik hem liever puur. De vulling is zo zijdezacht en romig en de korst heerlijk kruimig. Deze kan ik wel elke dag eten, maar dat doe ik niet hoor!


De oorsprong van de Citroentaart, Lemon tart of Tarte au citron ligt in Europa en werd hoogstwaarschijnlijk al in de middeleeuwen gemaakt in Frankrijk. In de VS kwam men in de 19de eeuw op het goede idee om de eiwitten die overbleven te gebruiken voor een merengue topping en dat is dus de bekende “Lemon merengue pie”, of tart? Wat is precies het verschil tussen een pie en een tart? Een Pie is een zoete of hartige taart met deeg en een vulling. Het deeg kan boven- en/of onder, en/of aan de zijkanten zitten . De zijkanten van de taartvorm zijn schuin en de vorm is redelijk diep. Pies worden rechtstreeks geserveerd uit de vorm waarin ze zijn gebakken. Een Tart is ook een zoete of hartige taart met ondiepe zijkanten en alleen een deegbodem. Een Tart wordt uit de vorm gehaald voordat die wordt opgediend, dus daarvoor worden vaak bakvormen met losse bodems of bakringen voor gebruikt (Bron). Dit is dus een tart en geen pie!

Veel recepten van citroentaart gebruiken alleen eidooiers voor de citroencustard, maar dit recept van Annabel Langbein gebruikt vier hele eieren en één eidooier. Dat vind ik wel zo fijn, want ik hou niet van weggooien. Ik ben al ruim tien jaar fan van Annabel Langbein en haar inspirerende tv-kookshows, waar ze verse ingrediënten plukt in haar prachtige tuin in Nieuw Zeeland. Haar manier van koken is puur, eenvoudig en natuurlijk en ik volg haar nog altijd graag.

De bereidingstijd van deze taart zit hem puur in de deegbodem, want de vulling heb je in 10 minuten af. Je kunt de taart prima een dag van te voren te maken en hem in de koelkast bewaren of op een koele plek. En je kunt ook de deegbodem vast maken, zodat je erna alleen nog het custard-citroen mengsel hoeft te bereiden, je taartbodem te vullen en in de oven er mee. Bij deze taart is het wel belangrijk dat die helemaal afgekoeld is om te kunnen serveren! Eventueel kun je de taart decoreren met bosbessen, frambozen en/of poedersuiker. Als ik er merengue bij maak dan gebruik ik het merenguerecept  van medeblogger  Laura’s Bakery. Overigens is dit een taart waar je er zonder veel extra inspanning makkelijk twee van maakt, dus krijg je veel bezoek of wil je iemand een cadeau geven? Maak er dan meteen twee en verdubbel het recept!


Zijdezachte citroentaart

12 personen | bereiding deegbodem 90 min | afmaken taart 45 min

Ingrediënten

Voor de deegbodem

 • 180 g zachte boter
 • 55 g kristalsuiker
 • 1 eigeel (bij dubbel recept kun je een heel ei gebruiken)
 • 260 g bloem
 • snuf zout
 • 1 eiwit, licht geklopt

Voor de vulling

 • 90 g citroensap (circa 2 citroenen)
 • geraspte schil van 1 biologische citroen (van 2 citroenen voor de zuurpruimen)
 • 150 g kristalsuiker of witte basterdsuiker
 • mespuntje vanille extract
 • 150 g slagroom
 • 4 eieren + plus 1 eigeel, kort los geklopt

Decoreer met blauwe bessen, frambozen, poedersuiker, Italiaanse merenque of gewoon een citroentje!

Bereiding

Voor het deeg

 1. Mix de boter en suiker met mixer of keukenmachine.
 2. Doe de bloem en het zout erbij en mix met pulse tot het net gemengd is en het een gelijkmatige kruim is geworden. Doe er nu het eigeel in en een tot drie eetlepels water en pulse tot het deeg samen komt. Vooral niet onnodig doordraaien, want dan verliest het deeg zijn kruimigheid. Maak een rol van 6 cm doorsnede en doe er plasticfolie om en leg tenminste 30 minuten in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een taartvorm, het liefst met losse bodem, van circa 28 cm doorsnede en vet deze goed in met boter.
 4. Pak je rol deeg uit de koelkast en snijd plakjes van een 1/2 cm dik en schik deze in de vorm, en tegen de rand. Met je vingers druk je het deeg tot een gaatloos geheel. Dat is een handige tip van Annabel, maar je kunt natuurlijk ook prima het deeg op een licht bebloemde aanrecht uitrollen en dan de vorm mee bekleden. Laat de vorm met het deeg weer 20 minuten in de koelkast afkoelen.
 5. Nu kun je het deeg blind bakken. Leg hiervoor bakpapier en daarop bakbonen (of gewone droge bonen) in de vorm en bak deze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bonen + bakpapier er weer uit. Kluts het eiwit los en strijk dit met een kwast over de bodem. Zet de oven nu op 130°C en plaats de taartbodem nog ongeveer 10 minuten terug in de oven, totdat het deeg droog en goudgeel is. Het eiwit zorgt er voor dat de natte vulling straks niet in de bodem trekt.

Voor de vulling

 1. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan met dikke bodem en zet op een laag vuur. Laat het mengsel al roerend warm worden. Check de temperatuur het liefst met een kookthermometer tot 50°C en als je die niet hebt dan moet het niet heet worden, dus je kunt nog makkelijk je vinger er in houden. Maar meten is weten wat mij betreft! Haal de pan van het vuur bij de juiste temperatuur.
 2. Zet de taartvorm terug in de oven en giet daar de vulling in de vorm (dan knoei je het minst). Bak de taart in de oven op 130°C gedurende 30-35 minuten, totdat de taartvulling net gesteven is maar nog wel iets wiebelt in het midden. Laat de taart even afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm en leg op een schaal die in de koelkast past. Laat nog een uur afkoelen in de koelkast en versier hem voor het serveren met frambozen, amandelen, citroen of poedersuiker. Eventueel kun je de taart ook bedekken met een laag Italiaanse Merengue, maar dan wordt het wel een stuk zoeter (zie link na ingrediënten).

Ben jij ook zo gek op citroen? Maak dan ook eens Lemoncurd , kokoscitroencake of citroenvierkantjes!

3 gedachtes over “Zijdezachte citroentaart

 1. Pingback: Clafoutis met rabarber | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Citroen vierkantjes | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Ricotta custard taart | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.