Ayam kecap / Ketjap kip

Niet veel tijd om te koken en toch zin in Indonesische smaken? Dan is dit snelle gerecht boordevol smaak een geweldige optie. Het is hier thuis altijd welkom op de eettafel en doet me denken aan de Indische markten waar ik met mijn vader vroeger wel eens kwam. De kip is heerlijk mals en de saus is zoet, zout en een beetje pittig. De saus heeft zoveel smaak dat je met de rijst, boontjes niet zoveel hoeft te doen en dat scheelt tijd. Zet nog wat zoetzure komkommer of Atjar, kroepoek en gebakken uitjes op tafel en je hebt een snel Indonesisch feestmaal. Dit gerecht brengt me terug naar mijn vader, die helaas in 2020 is gestorven. Als ik als kind bij hem kwam eten dan aten we vaak op een batikkleed in de woonkamer, in kleermakerszit en we aten met stokjes. Dat vond ik echt een feest. Heel veel Indische recepten heeft hij ons helaas niet meegegeven, terwijl hij een uitstekende kok was. Maar die keren dat ik met mijn vader mee ging naar de Pasar Malam dan wist hij alles aan te wijzen en te benoemen en bleven we maar proeven. In 2014 zijn we nog met de drie dochters met hem mee gegaan naar de herdenking in Den Haag op 15 augustus en uiteraard daarna met zijn Indiëgroep Indisch geluncht. Dat was erg bijzonder, omdat dat de Indische kant was van onze vader die we niet zo vaak zagen.

Dit gerecht wordt in Indonesië Ayam kecap of Ayam betawi  genoemd (Ayam=kip kecap=ketjap betawi=bataviaans of javaans)en dit is een gerecht afkomstig uit Jakarta, Java. Betawi verwijst naar het dialect dat de oorspronkelijke inwoners van Jakarta spraken en spreken en wijkt behoorlijk af van de officiële taal in Indonesië, het Bahasa Indonesia. Alle woorden met Betawi of Bataviaans erachter is dus Javaans. Dit is een gerecht dat nog bekend is bij veel families uit de Indische gemeenschap in Nederland, zoals die van mijn vader, die met zijn ouders in Batavia stad (nu Jakarta) woonden. Hij was te klein om zich dit gerecht te kunnen herinneren uit Nederlands-Indië, maar ik herinner het me wel van de Pasar Malam (Indische markten, zie hier de agenda) of de lunches na de herdenking op 15 Augustus, waar hij me soms mee naar toe nam. En nu snap ik waarom het daar vaak te krijgen is, want voor veel Indische gerechten heb je best wat tijd nodig, maar dit gerecht is snel gemaakt en blijft ook heerlijk als je het bewaart.

Ketjap is sojasaus waar Javaanse suiker, palmsuiker, aan is toegevoegd. Het is dus totaal verschillend van veel sojasauzen die je kunt kopen, die meestal vooral zout zijn. De oorspronkelijke recepten die ik heb gevonden gaan vaak echt met 8 á 10 eetlepels Ketjap aan de haal en dat is mij toch echt iets te zoet. In dit recept meng ik zoute sojasaus en ketjap met wat tomatenpuree en een zelfgemaakte boemboe. Een Boemboe of Bumbu is een kruidenpasta die smaak geeft aan je gerecht. Deze boemboe heeft een mooie diepe smaak van de trassie (garnalenpasta) en wat zuur van de tamarindepasta. Tamarinde is een prachtige vrucht, die in de tropen veel voorkomt en een heerlijke zuurzoete smaak heeft. In Bolivia maken ze er bijvoorbeeld limonade mee. Heerlijk van smaak, maar grauw bruin van kleur, want het vruchtvlees zit in peulen en is bruin en draderig. Wel zo makkelijk om gewoon de pasta te kopen en in de koelkast te bewaren. Verder doe je onder andere sjalot, verse gember en sereh/citroengras (vers of in pastavorm) in de boemboe.

Ketjap kip past prima bij een rijsttafel, maar is ook heel goed te maken op een doordeweekse dag wanneer je niet alle tijd hebt. Het gerecht hoeft namelijk maar een half uurtje op te staan. Ondertussen kook je de rijst, sperzieboontjes en maak je wat zoetzure komkommer. Zelf kneed ik de komkommerstukjes voor de zoetzure komkommer altijd zodat ze makkelijker smaken opnemen. Ik doe er rijstazijn, chilisaus en zoute sojasaus bij en laat het zo lang mogelijk staan. Wanneer je er geen tijd voor hebt, dan kun je natuurlijk ook kant-en-klare of zelfgemaakte Atjar serveren, samen met wat Seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s), knapperig gebakken uitjes, garnalenkroepoek en/of Emping (gemaakt van zaden van de melindjoe-boom) heb je echt een verwenmaaltijd op tafel!

Ben je ook gek op Indonesische smaken? Misschien heb je nog recepten die je wilt delen, dan zet ik ze met jouw herinnering op mijn blog. Want zoals ik al zei, wij hebben niet veel recepten mee gekregen en wel veel behoefte aan lekkere authentieke Indonesische recepten! Op dit blog vind je onder andere Rendang, Indonesische gehaktballetjes en zoetzure ananas. Ook vind je een aantal Indiase gerechten, zoals Vega madras curry, naanbrood, korianderchutney, Indiase kurkumagroenten, Boterkip en Indiase zalm.


Ayam kecap / Ketjap kip

4 personen | hoofdgerecht Indonesische keuken | bereiding 45 min

Ketjap kip

Ingrediënten

 • 600-800 g kip (kippendij of drumsticks of bij ons meestal een combi)
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl gemalen koriander
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 2 el van de boemboe
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1-2 tl trassi sambal (of
 • 4 eetlepels ketjap manis (dat is de zoete soort)
 • 2 el zoute sojasaus
 • 3 el tomatenpuree
 • 300 ml water of kippenbouillon (zonder zout)
 • zout naar smaak (tenzij je bouillon met zout gebruikt)
 • 1 el plantaardige olie
 • 2 lente-uitjes (garnering)
 • Eventueel verse koriander (garnering)

Boemboe

 • 1 sjalotje
 • 4 cm gember gepeld
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 sereh kleingesneden of 1 tl serehpasta
 • 1 tl trassipuree
 • 1-2 tl sambal (1=mild, 2=pittig)
 • 2 tl tamarindepasta (te vervangen door sap van 1 limoen)
 • 1 el ketjap manis
 • 1 tl gula djawa, palmsuiker of kokosbloemsuiker (te vervangen door bruine suiker)

Bereiding

 1. Maak eerst de boemboe in de vijzel of met een klein hakmolentje of staafmixer. Haal de schil van de sjalot, knoflook en gember en snij ze in grove stukken. De sereh ook in stukjes snijden en het harde uiteinde weggooien. Doe vervolgens alle ingrediënten in de hakmolen en maal tot een fijne puree. Als het te droog is voeg je een beetje water toe.
 2. Haal de kip uit de koeling. Snij kip met bot een paar keer in met een scherp mes, tot aan het bot. Dit helpt bij de garing en smaak opnemen. Knip of snijd de kippendijen in grote stukken, ongeveer van 3×3 cm. Doe alle droge kruiden bij elkaar en meng dit met 2 theelepels van de Boemboe door de kip. Dek de kip af en laat minimaal een uur marineren, maar liever 2 uur.
 3. Haal de schil van de uien en de knoflook en hak ze redelijk fijn. Verwarm een flinke eetlepel plantaardige olie in een wok of pan met dikke bodem en bak hier de gemarineerde kip in. Als je met en zonder bot gebruikt, doe dan eerst met bot en even later kippendij er bij. Zorg dat de kip mooi bruin wordt rondom en haal weer uit de pan met schuimspaan en zet apart.
 4. Doe nu de ui en knoflook in de pan en gooi er een eetlepel water bij, zodat aanbaksels van de kip los komen bij het fruiten van de ui en knoflook. Bak aan op middelhoog vuur, tot het heerlijk begint te ruiken. Doe nu de tomatenpuree en de overige boemboe er bij en roer goed door. Check de pittigheid en beslis dan of je er nog extra sambal in wilt. Doe ook de ketjap manis en de zoute soja er bij en als laatste het bouillon of het water. Meng alles goed met elkaar en zet dan met deksel op een suddervuur of zet in de oven op 180°C. Laat 30 á 40 minuten pruttelen of tot het kippenvlees zacht is en makkelijk van het bot komt. Om dat te controleren haal ik er meestal een stukje uit..even proeven! Vind je de saus niet zout genoeg, doen er dan nog een beetje zout bij.
 5. Om te serveren kun je de ketjap kip nog bestrooien met ringetjes verse lenteui en/of verse koriander. Voor er bij kun je denken aan pandan- of basmati rijst, gebakken uitjes, seroendeng, sperzieboontjes, komkommer in zuur, kroepoek of emping en eventueel gekookte eieren.

Andere gerechten die je misschien interessant vindt:

2 gedachtes over “Ayam kecap / Ketjap kip

 1. Patricia

  Beste Karmijn,
  Zou ik dit heerlijke gerecht ook in mijn slowcooker kunnen maken? Moet ik het dan nog wat aanpassen?
  Groetjes Patricia

  Like

  • Hoi Patricia, ik denk het wel, maar ik heb het nooit gedaan omdat ik er geen heb. Dus helaas kan ik je daar geen advies over geven. Succes en laat me weten of het recept slowcookerproof is!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.