Stoofpeertjes

Bij kerst horen die prachtige glimmende stoofpeertjes. Mijn moeder is altijd de trouwe maakster van dit gerecht met kerstavond. Als we vol verwachting binnen komen dan staan de peertjes al te pronken. Het is een echte klassieker waar wij thuis geen genoeg van krijgen. Het kan bij veel soorten kerstige maaltijden en iedereen is er gek op. Jammer eigenlijk dat we ze niet vaker maken. Misschien ook al even oefenen? Behalve bij de kerstmaaltijd zijn ze ook heerlijk als toetje, bijvoorbeeld met een bolletje ijs en kruim of cakeje er bij. Maar je kunt er ook een taartje mee maken mocht je de dag er na nog een paar peertjes over hebben. Deze week nog het recept van een heerlijke chocolade-amandeltaart met stoofpeertjes.

Stoofpeertjes geven zo’n warm en gezellig gevoel en ze zijn toch ook prachtig, vind je niet? Ik kies er voor niet te veel suiker te gebruiken en ik meng rode wijn met bessensap. Uiteraard gaan er ook lekkere kruiden in, zoals steranijs en kaneel. Maar het geheim zit in de halve sinaasappel met kruidnagels. Die vond ik er vroeger zo mysterieus uit zien en geeft een heerlijke smaak aan het sap en de peertjes. Ik laat de peertjes drie uur stoven en dan haal je peertjes uit de saus, laat je de saus een beetje inkoken en vervolgens bind je de saus met arrowroot of eventueel met maïzena of tapioca.

Gebruik een ronde, soepele wijn voor dit gerecht. Een Syrah, Tempranilo of Merlot lenen zich prima hiervoor. Maak je liever een alcoholvrije versie? Neem dan een halve liter bessensap en een halve liter troebele appelsap.

Peertjes over? Maak dan deze Chocolade amandeltaart met stoofpeertjes!


voorbereiding 20 min | stooftijd 3 uur | serveren 15 min

Ingrediënten

 • 1 kilo stoofpeertjes ‘Gieser Wildeman’
 • 2 steranijs
 • 6 kruidnagel
 • 1 kaneelstokje
 • 4 mandarijn of 1 sinaasappel (biologisch)
 • 250 á 300 ml rode of blauwe bessensap
 • 1/2 l rode wijn (Syrah, Merlot of Tempranillo bijv.)
 • 50 g rietsuiker (optioneel)
 • 1 el arrowroot (meer info)

Bereiding

 1. Pak een pan waar de peertjes net in kunnen als je ze recht op zet. Ik pas ze altijd even.
 2. Doe de wijn, bessensap, steranijs, kaneelstokje en suiker in de pan en zet op middellaag vuur.
 3. Schil de peertjes met een dunschiller en verwijder de kroontjes onder met een klein mesje. 
 4. Zet de peertjes recht op in de pan. Het geeft niet als ze niet allemaal blijven staan. Dan moet je ze alleen even draaien af en toe.
 5. Doe sap van 3,5 mandarijn of 1/2 sinaasappel er bij. Neem de overgebleven halve mandarijn of sinaasappel en prik de kruidnagels in het vruchtvlees. Leg dit bij de peertjes.
 6. Neem een bakpapier en knip deze rond, ongeveer doorsnee pan, verkreukel en strijk weer glad. Leg het als deksel op de peertjes. Dit heet een ‘cartouche’ en zorgt er voor dat er niet te veel sap verdampt, maar er wel wat stoom kan ontsnappen.
 7. Laat 3 uur zachtjes pruttelen, niet koken (het zijn immers ‘gestoofde peertjes’).
 8. Haal de peertjes voorzichtig met een lepel uit de pan en zet ze rechtop op de serveerschaal. Kook de saus nu op hoog vuur nog 15 minuten verder in. Neem een kopje en meng daarin 1 eetlepel arrowroot met voldoende koud water. Voeg dit papje bij de saus en roer tot het een mooie dikke saus is. Als je met je vinger een lijn op de achterkant van de lepel trekt en die blijft staan, heeft de saus een goede dikte. Schenk de saus over de peertjes, zoveel je wilt en/of serveer apart.

5 gedachtes over “Stoofpeertjes

 1. Pingback: Kerst ideëen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Black Forest Boomstam | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Porchetta con funghi | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Chocolade amandeltaart met stoofpeertjes | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Arrowroot als bindmiddel | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.