Kruiden olie

Een mooie groene olie, die ook nog lekker smaakt en je restjes verse kruiden wegwerkt. Een kleurig bordje is zo aantrekkelijk en hiervoor gebruik ik vaak gewoon verse kruiden, maar het is ook handig, lekker en leuk om een keer kruidenolie te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan basilicum olie over je vers gemaakte ravioli, je carpaccio of in de tomatensoep, dille olie over je coquilles of je gebakken stukje vis of een koriander olie bij een gazpacho en over je avocado-kip salade. Zeker met de feestdagen in het vooruitzicht een handige manier om veel kruiden te gebruiken en alvast elementen voorbereid te hebben, want je kunt de olie prima een week in de koelkast bewaren en boven alles brengt het je gerecht naar een topniveau qua smaak en kleur. Je kunt het simpel houden, dus gewoon olie met kruiden of je kunt er een beetje extra smaak aan toevoegen, zoals zout, knoflook of chilivlokken. De pulp die je overhoudt kun je prima verwerken tot een pesto, dus dubbel winst!

Kruiden

Het gebruiken van verse kruiden in gerechten gebruik ik eigenlijk dagelijks en ik heb daarom ook altijd verse kruiden in huis. Maar soms gebruik je iets niet of ligt het wat te lang en dan is dit een super lekkere en handige manier om ze te verwerken. Uiteraard kun je ook een heerlijke pesto ervan maken of ze invriezen, maar een kruiden olie geef echt wel iets extra’s op je bord qua smaak en kleur. Om de groene kleur goed te behouden, blancheer je de kruiden eerst en dan stop je ze meteen in een ijsbadje om het kookproces te stoppen. Als de olie en de kruiden eenmaal gemengd zijn kun je kiezen om te zeven voor een pure olie zonder stukjes of je laat het zo en dan blijf je het kruid zelf dus in de olie zien. Eigenlijk kun je dit met alle verse kruiden maken die je kunt bedenken. Bijvoorbeeld: peterselie, dille, koriander, basilicum, dragon, bieslook, daslook en zelfs lenteuitjes/bosui.

Olie

Welke olie je gebruikt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het hangt er van af wat je ermee wilt. Helemaal olijfolie zou ik niet doen, want geeft toch te veel bittere smaak. Maar je kunt er wel een beetje olie aan toevoegen. Ik kijk meestal welke neutrale olie ik in huis heb en dat zijn vaak arachide-, druivenpit-, avocado- of koolzaad olie.

Smaakmakers

Eventueel kun je meer smaak toevoegen aan je olie, zoals een snufje zout, knoflook of chilivlokken. Doe dit wel in subtiele hoeveelheid, want de kruiden spelen natuurlijk de hoofdrol !

Gebruik en bewaren

Om de olie te bewaren vind ik het handigst een flesje van glas of een plastic doseerfles waar je mooie druppels mee kunt maken. Wanneer je dan een paar druppels op bijvoorbeeld soep laat vallen, dan vormen zich mooie groene eilandjes in de soep. Maar je kunt het ook als extra saus toevoegen bij vlees, gevogelte of vis. Ziet er mooi uit en geeft een extra smaakdimensie. En kruiden maken ook groenten lekkerder, dus lekker over de salade of door de dressing, maar ook op een geroosterde pompoen of bloemkool is een beetje kruidenolie echt een aanrader. En natuurlijk is het ideaal om voorgerechtjes mee te versieren, zoals rond een terrine, de gebakken coquilles of bij de carpaccio of zalmtartaar. Zo kan ik nog wel even doorgaan met opties. De olie is een week te bewaren in de koelkast. Zorg dat je het wel op kamertemperatuur serveert, want dan komt de smaak het best tot haar recht.


Kruiden olie

circa 100 ml kruidenolie |  bereiding 20 min | bewaren 5 dagen

Ingrediënten

 • 50 g verse kruiden incl. de zachte stelen
 • 100 g plantaardige olie naar keuze

Je kunt ook minder of meer kruiden gebruiken. Zorg dat je kruiden en olie in de verhouding 1:2 houdt.

Optioneel

 • snufje zout
 • 1/2 teentje knoflook
 • chilivlokken

Benodigdheden

kookpannetje, mengkom, zeef, blender of staafmixer, keukenpapier/kaasdoek of wegwerp vaatdoekje, een flesje van glas of plastic.

Bereiding

 1. Zorg dat je de blaadjes en alleen de zachte steeltjes gebruikt. Zet een pannetje water op het vuur en breng aan de kook.
 2. Zet een bak klaar met daarin ijsklontjes of een koelelement met water, zodat je koud water hebt om de kruiden straks terug te koelen.
 3. Wanneer het water kookt dompel je de blaadjes onder het water en laat 20 seconden zacht koken. Zeef de kruiden en leg ze vervolgens in het ijswater. Laat een minuut of twee afkoelen, zodat het kookproces stopt.
 4. Zeef weer het water eruit en nu echt grondig. Dus duw zacht op de kruiden om het water eruit te krijgen. Het liefst gebruik ik een wegwerp vaatdoek op rol hiervoor, maar een keukenpapiertje of kaasdoek werkt ook prima. Op die manier kun je het een beetje uitwringen. Je wilt het water er zoveel mogelijk uit hebben.
 5. Doe de kruiden en de olie (en eventueel zout/knoflook/chili) in een staafmixerbakje of een keukenmachine met mesjes en meng goed tot een mooie egale groene vloeistof.
 6. Leg een keukenpapier, wegwerp vaatdoek of kaasdoek in je zeef en laat de kruidenolie daar door heen gaan, zodat je een mooie egale groene olie over houdt zonder stukjes. Heb een beetje geduld. Als je wel stukjes in je olie wilt, dan kun je deze stap overslaan en kun je de kruidenolie het beste bewaren in een afsluitbaar bakje.
 7. Giet de kruidenolie in een handig hanteerbaar flesje van glas of plastic en bewaar in de koelkast voor maximaal 5 dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.