Cranberry compôte

Een kruidige cranberry cômpote is zo gemaakt en die wil ik het liefst eigenlijk de wintermaanden gewoon in mijn koelkast hebben staan. Want cranberries horen toch bij kerst en de wintermaanden? Naast hun prachtige kerstkleur en typische zurig fruitige smaak met een bittertje zijn het ook nog eens vitamine- en mineralen bommetjes. Als je de ui en peper weglaat uit dit recept heb je een zoete variant, die het prima doet als zurige tegenhanger in een zoet dessert, bijvoorbeeld een Eton Mesh of bij een witte chocolademousse. Maar de compôte is ook een geheim ingrediënt voor dressings en sauzen. Haal dus even zo’n zakje veenbessen in huis en maak deze heerlijke cranberry compôte voor de komende weken.

Deze grote veenbes of vossebes is een echte immunsysteem booster. Zo helpen de “proanthocyaniden” ons van de blaasontsteking af en de hoeveelheid vitaminen en mineralen is echt enorm. Denk aan B1 , B2, B5, B6 EN B11, C, E en K, koper, zink, ijzer, kalium, calcium, mangaan, fosfor en magnesium! Veel van eten dus, dus gelukkig maar dat ze tegenwoordig ook op de Wadden worden geteeld en niet helemaal uit Canada en VS hoeven te komen.

Ik kan de kerst echt genieten van die bijzondere smaak van cranberries. Met al dat zoet én veel stevige hartige maaltijden geeft het altijd net die goede tegenhanger van zuur, zoet en bitter. Wil je liever de zoete variant maken bijvoorbeeld voor bij een dessert? Laat dan de uien weg en eventueel de peper. De vloeistof die je gebruikt om de cranberries in te koken kun je kiezen. Gewoon met water, of kies voor sinaasappel en/of port, dat geeft een nog iets rijkere smaak. En mocht je nog iets meer pit er in willen dan kun je er nog chilivlokken en/of verse gember aan toe voegen. Een steranijs is ook lekker erin voor wat anijsachtige kruidensmaak.

Je hebt geen verdikkingsmiddel nodig voor deze compôte. Wanneer de veenbessen zijn opengsprongen dan gaat de deksel van de pan en kan het vocht verdampen. Om te weten wanneer de compôte dik genoeg is kun je met een pollepel een lijn trekken over de bodem. Slipt het meteen dicht, dan mag het nog even pruttelen, maar als je de bodem van de pan even blijft zien, dan is de dikte goed en zal de compôte.

Dikte van de compôte


Cranberry compôte

circa 300 g | bereiding 25 min | houdbaar 2 weken in koelkast

Ingrediënten

 • 1/2 middel grote rode ui
 • 1 el olijfolie
 • 250 g cranberries vers of diepvries
 • 1 sinaasappel  bio (zest en sap)
 • 120 ml water (eventueel voor de helft te vervangen door wijn/port en/of extra sinaasappelsap)
 • 40 g kokosbloemsuiker, agave of honing (50 g voor de zoetekauw)
 • 1/4 tl kaneel of kaneelstokje
 • 1/4 tl kardamon
 • 1 snuf kruidnagelpoeder
 • 1 flinke snuf zout
 • 2 draaien verse peper

Optioneel

 • Chilivlokken
 • Gember
 • Steranijs

Bewaren

Zeker 2 weken houdbaar in de koelkast.

Serveren

Lekker bij gebraad (deze Porchetta bijvoorbeeld), paté van vlees & gevogelte, kippenlevermousse op crostini, kaasplank of bij gebakken eendeborst.  Gebruik een beetje compôte een vinaigrette of saus voor die lekkere zoetzure smaak. Zonder de ui, zout en peper kun je er ook een zoetere variant van maken voor bij een dessert. Het water kun je dan eventueel vervangen door port en/of sinaasappelsap.

Bereiding

 1. Maak de ui schoon en snipper fijn.
 2. Rasp en pers de biologische sinaasappel. Heb je een niet biologische sinaasappel leg dan even in warm water met natuurazijn en was af voordat je hem gebruikt.
 3. Meet vast de overige ingrediënten in een bakje (suiker, kaneel, kardamon, kruidnagel, peper, zout en eventueel de optionele ingrediënten). Meet het water (en wijn/port/sinaasappelsap) vast af.
 4. Verwarm de olie in een klein pannetje met dikke bodem. Doe de uien er bij en een snufje zout en blijf omroeren tot ze glazig zijn. Meer vocht nodig? Doe er vast een scheutje van het water bij, want je wilt dat de uien gaar zijn voor je verder gaat.
 5. Doe het sinaasappelsap, suiker en kruiden erbij. Roer even om en doe dan de cranberries er in. Roer nogmaals alles door elkaar en voeg het water/wijn/port/extra sinaasappelsap toe. Zet de deksel schuin op de pan en laat 5 minuutjes pruttelen. LET OP de bessen kunnen open ploffen! Als alle cranberries zijn open gesprongen dan roer je nog een keer goed en laat je de compôte nog 5 á 10 minuten pruttelen op laag vuur zonder deksel, zodat het vocht inkookt. Je weet dat ie goed is, door met een lepel een lijn te trekken over de bodem. Blijft de lijn even zichtbaar dan is ie klaar en zie je de bodem nog niet, dan nog even laten pruttelen. In de koelkast zal de compôte nog verder indikken.
 6. Haal de compôte van het vuur en breng over in een kommetje of potje, laat afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.


Een gedachte over “Cranberry compôte

 1. Pingback: Fijne kerstdagen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.