Cuñapés zijn kaasbroodjes gemaakt van tapiocabloem (van yucca/casave), geraspte kaas, ei en een scheutje melk. Een kwartiertje in de oven en klaar! In Bolivia worden cuñapés bereid in de typische Boliviaanse houtovens. De traditie is om ze te eten bij de thee of koffie in de namiddag, maar ze kunnen ook prima bij een lekker koud biertje of een glaasje wijn. Ik heb hele goede herinneringen aan deze broodjes, omdat ze iets feestelijks hebben. In het weekeinde gingen wij vaak naar de “Cabañas” bij de rivier de Piraï in Santa Cruz de la Sierra waar ze bij de strandtentjes deze heerlijkheden vers maken. Het ruikt er naar houtvuur en gesmolten kaas en de cumbia muziek geeft een vrolijke tropische sfeer. Maar ook in de prachtige dorpen van het gebied waar ik werkte, La Chiquitanía, werden deze broodjes veel gemaakt. Cuñapés zijn vooral traditie in de lager gelegen gebieden van Bolivia en vaak worden ze gemaakt in combinatie met andere Yucca-kaas lekkernijen, zoals zonzo. Maar in Brazilië maken ze deze kaasbroodjes ook en heten ze Paõ de Queijo. Waar ze oorspronkelijk vandaan komen is niet bekend.
Wil je meer weten over Bolivia en mijn tijd daar? Kijk dan op mijn persoonlijk blog Maracuya..enzo!
Ingrediënten
- 1 cup Tapioca bloem (bloem van yucca/cassave)
- 2 cup geraspte kaas (belegen kaas of droge geraspte mozzarella)
- 1 ei
- 1 tl bakboeder
- 2 el melk of een plantaardig alternatief
Bereiding
- Meng de tapioca bloem met de de geraspte kaas en het bakpoeder. Ik gebruik graag maatcups bij dit recept, maar je kunt ook een koffiekopje nemen natuurlijk.
- Meng het ei er door heen.
- Voeg 1 el melk toe. Het moet hiermee een net samenhangend deeg worden. Valt het nog te veel uit elkaar doe er dan nog een lepel melk bij.
- Schep met een lepel of ijsschep gelijke hoeveelheden en maak er bolletjes van met je handen.
- Druk met je duim een kuiltje in de onderkant en leg de cuñapés op het kuiltje op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de kaasbroodjes in 15 minuten goudbruin en laat ze even afkoelen.

Serveer de Cuñapés met een pittig sausje, zoals Llajua of Ahogado (zie recept) en ook al is het in Bolivia de gewoonte ze bij de thee en koffie te eten, zelf eet ik ze thuis liever bij een koud biertje of een glaasje wijn.

Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn
Pingback: Rocky Road | Smaken van Karmijn
Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn
Pingback: Pikante sausjes uit Bolivia | Smaken van Karmijn