Pique a lo macho -Boliviaans patatje stoof

Een “Pique a lo macho” is een patatje stoofvlees Boliviaanse stijl! Het rundvlees stoof je in donker bier, ui, tomaat en paprika. In een grote schaal gaat het stoofvlees op de frieten, nog wat stukjes knakworst, gekookt ei en wat rauwe paprika en tomaat er op. Heerlijke maaltijd om samen van te snoepen. Pique komt van “picar”, letterlijk pikken in de zin van samen delen en “macho” betekent groot. In Bolivia was dit mijn favoriete gerecht, graag met nog wat “picante” of “llagua” van rode pepers er bij. Eenmaal terug in Nederland heb ik dit vaak gemaakt voor familie en vrienden en het is van velen ook zeker een favoriet gebleven, zo van ik durf het bijna niet te vragen, maar zullen we weer een keer Pique eten? In Bolivia gebruiken ze over het algemeen geen stoofvlees in dit gerecht, maar biefstuk of in ieder geval vlees dat kort geroerbakt wordt. Ook heel lekker uiteraard, maar wel een luxere versie. Zoonlief komt net uit Bolivia terug en vond onze versie thuis wel minstens zo lekker.

De eerste keer dat ik Pique a los macho at was in een restaurant in de hoofdstad Sucre op de eerste verdieping waar we over het prachtige centrale plein 25 de Mayo keken. Het was zo fijn om gemeend te kunnen zeggen dat het lekker was! De eerste reis naar Bolivia maakte ik in mijn 2de studiejaar met een goede vriendin en we vonden alles zo indrukwekkend. Adembenemend mooi, maar ook zo’n andere wereld in heel veel opzichten, zoveel onbekend voor ons. Normaal proef ik graag voortdurend nieuwe onbekende producten en gerechten, maar in Bolivia werd ik daar iets voorzichtiger in. Er waren daar wel echt smaken bij die ik niet prettig vond. Dit gerecht was daarom een hele opluchting. Het rundvlees vond ik sowieso veel lekkerder dan wij in Nederland gewend zijn. En die combinatie van dat vlees in die donkere smaakvolle saus met die knapperige groenten, ei en niet te vergeten een dikke klodder mayonaise er op en wat pittige saus, jammie. Een koud biertje er bij maakt het feest compleet.

Voor het rundvlees kun je kiezen voor riblappen, maar sukade kan ook. Reken minimaal 125g per persoon. Ik stoof de stukken vlees in één stuk en dan knip ik het voor serveren in stukjes. Uiteraard kun je het vlees ook meteen in reepjes snijden. Je kunt de slowcooker gebruiken, maar mijn ervaring is dat de saus veel meer smaak ontwikkelt als je het in de oven stooft met de deksel erop en het laatste uur er half af, zodat er vocht kan verdampen en de saus indikt. Mocht je de slowcooker gebruiken, dan raad ik aan om de saus nog in de oven of op het vuur in te dikken, anders is het té waterig.

In Bolivia gebruiken ze verse tomaten, maar bij ons zijn de tomaten zoveel minder smaakvol, zodat ik voor het stoven kies voor tomaten purée en gepelde tomaten of passata. Om het te serveren komen er wel wat verse tomaten op het gerecht, net als vers gesneden paprika en ingemaakte ui of rauwe ui. Het bier is niet te bitter en het liefst een tikkeltje zoet, dus een bockbiertje of Texels Skuumkoppe doen het prima. Zorg dat je eerst het vlees goed dicht schroeit en weer uit de pan haalt. Dan bak je de uien zodat ze goed zacht worden, waarna je de saus om in te stoven verder kunt afmaken. Voor de frietjes gebruik ik meestal ovenfrieten zonder toevoegingen, want als je op de ingrediënten van veel diepvriesfriet kijkt zit er zoveel onnodige troep in. Je kunt natuurlijk ook frietjes halen of frituren. Qua timing en aangezien ik het vlees het liefst stoof in de oven, doe ik dat meestal van te voren, zodat ik de oven voor het serveren kan gebruiken voor de frietjes, die op een hoge temperatuur moeten bakken.

Wij Nederlanders zijn een beetje zuinig op onze frietjes en vinden het wat lastig om daar saus overheen te gieten, dus voel je vrij om de frieten apart te serveren, zodat ieder zijn eigen bordje opmaakt. Maar origineel wordt alles op één grote schaal geserveerd met de frieten onder op, daarop het stoofvlees met wat saus, dan verse paprika en tomaat, ingemaakte ui, klodder mayonaise en pikante saus (bijvoorbeeld de makkelijke Boliviaanse Llajua).


Pique a lo macho

Boliviaans patatje stoof

Boliviaans hoofdgerecht| 4 personen | bereiding 4-5 uur

Ingrediënten

 • 500g stoofvlees rund (riblappen)
 • Scheut olijfolie en flinke klont roomboter
 • 2 witte of rode uien
 • 3 knoflooktenen
 • 1 rode paprika
 • 1 groene paprika
 • 2 rijpe tomaten
 • gerookt paprikapoeder
 • Komijnpoeder
 • Peper
 • Zout
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1/2 blik gepelde tomaten
 • 1 tl zout
 • Chilivlokken naar smaak
 • 1 tl Picadillo kruidenmix (Euroma)
 • Flinke scheut worcestersaus of sojasaus
 • 1 tl agavesiroop
 • 1 flesje of blikje bier amber of donker en beetje zoetig
 • 6-8 verse knakworsten
 • 4 gekookte eieren

Om te serveren:

 • 4 porties frieten
 • mayonaise
 • pikante saus Llajua of Sriracha bijvoorbeeld

Bereiding

 1. Haal het vlees op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Leg de lappen vlees op een schaal en kruid ze aan beide kanten royaal met paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout. Neem een braadpan met dikke bodem die in de oven kan (mijn lievelingspan is van emaille-gietijzer). Verwarm de oven voor op 170°C.
 2. Schil de uien en knoflook en snijd beide in plakjes. Maak de paprika’s schoon en snijd de helft van elke kleur in plakjes. De andere helften mogen in plakjes straks rauw op de schotel.
 3. Zet de pan op het vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in en doe de klont boter er bij. Bak de riblappen één voor één aan beide kanten, zodat het vlees dicht schroeit. Leg het vlees daarna weer op de schaal. Doe nu de uien in de pan en voeg 3 eetlepels water toe, zodat ze even de tijd krijgen te bakken en zacht te worden. Dan kan de tomatenpuréé er bij en roer deze even goed door, gevolgd door het bier. Als het bier op temperatuur is kan het vlees er weer bij en dan vul je aan met de gepelde tomaten of tomatenpassata tot het vlees onder staat. Dan kun je zout, chilivlokken naar smaak (1/2 tl voor mijn smaak), Picadillo kruidenmix, Worcester saus en agavesiroop toevoegen. De deksel kan er op en de pan mag in de oven.
 4. Laat de Pique minimaal 2.5uur stoven en doe dan de deksel er schuin op, zodat het vocht kan verdampen en de saus indikken. Na 3,5uur in totaal moet het vlees zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Zo niet, dan zet je het nog even een half uurtje terug in de oven. Als het klaar is, haal je de pan uit de oven en knip je met een schaar de lappen in stukjes. Tenzij het zo zacht is dat je het uit elkaar kunt trekken. Maar ik heb het liefst stukjes.
 5. Maak of haal de frietjes en zorg dat het vlees weer warm is, mocht je het van te voren hebben gemaakt. Snijd de knakworstjes in stukjes en voeg ze toe aan het stoofvlees. Snijd de overige paprika’s in reepjes en gekookte eieren en tomaten in partjes. Neem een grote schaal en leg de frieten onderop, dan het vlees, vervolgens de verse paprika, tomaat en (ingemaakte) ui en serveer met mayonaise en een pittige saus, zoals de Boliviaanse Llajua.

Andere recepten uit Zuid Amerika?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.