Oven weetjes

Er bestaan zoveel verschillende ovens en die bakken ook weer allemaal anders. Dat wil zeggen, een hetelucht oven moet je lager zetten dan een conventionele oven met onder/boven warmte en een airfryer is weer een een soort turbo oven. Zelf heb ik jaren een oven gehad waar geen temperaturen meer bij stonden, ook erg onhandig, dus heb ik een thermometer in de oven gehangen en toen kwam ik er achter dat mijn electrische oven echt wel een stuk hoger moest staan dan in de recepten werd aangegeven, want kennelijk was die temperatuur voor een hetelucht oven bedoeld. Om een zo goed resultaat te bereiken moet je dus wel wel weten wat voor een oven je gebruikt en hoe warm je die dan moet zetten.

Electrische- of hetelucht oven

Bij een heteluchtoven wordt de warmte verplaatst door de oven door een ventilator en daardoor moet je de temperatuur van een heteluchtoven 10-20% lager zetten dan van een electrische oven met onder/boven warmte. Waarom 10 tot 20%? Omdat elke oven toch weer anders is in power! Leer je eigen oven kennen en bak liever op te lage dan op te hoge temperatuur.

Ovens worden steeds geavanceerder. En al die ovenstanden met de bij behorende symbolen duizelen soms. Hier vind je alle oven symbolen op een rijtje.

LET OP: De recepten op Smaken van Karmijn geven de temperatuur aan van een electrische oven. Als jij hetzelfde recept wilt gaan maken in een hetelucht oven, haal dan minimaal 10% van de genoemde temperatuur af voor een goed resultaat!

Airfryer

Een airfryer is eigenlijk ook een heteluchtoven, maar dan heel krachtig door een sterke ventilator. Je kunt ook geen lichte en losse elementen in de airfryer doen, want die vliegen meteen in het rond. Omdat de airfryer zo snel en heet kan, kan het in veel gevallen ook in plaats van een friteuse worden gebruikt. Je kunt echter niet een product voor de friteuse zo in een airfryer bereiden, want die heeft wel een hoger vetpercentage nodig om de knapperigheid voor elkaar te krijgen. Daarom heb je ook speciale producten voor de airfryer.

Voordelen van de airfryer op een rijtje: snel opwarmen, snellere baktijd in vergelijk met oven, minder vet nodig dan in de pan of oven, kan ook frituureffect (let wel op vetpercentage), simpel te bedienen. Kan de oven dan helemaal vervangen worden? Nee hoor zeker niet wat mij betreft. Als ik moet kiezen kies ik een oven, maar een airfryer is wel handig voor er bij.

Zelf heb ik nu bijna een jaar een airfryer en ik leer er steeds beter mee om gaan. Maar ik blijf wel een echte oven liefhebber en ik heb het voordeel dat ik veel tijd heb, dus voor mij liever laag en langzaam dan snel en hoog. De airfryer vind ik perfect voor snelle en sappeige gemarineerde kippenkluifjes of voor een snel ontbijt (croissant en gekookt ei of havermout).

Tips bij gebruik van een airfryer:

  1. zorg dat je niet stapelt, dus leg bijvoorbeeld bitterballen of kipkluifjes in één laag in het mandje. Is het toch wat druk in het mandje, doe het dan in 2x of zorg dat je halverwege de tijd een keer omschept. Denk er aan dat de hetelucht wel langs je producten moet kunnen komen om het knapperig te krijgen.
  2. wanneer je een knapperig frituurecffect wilt zorg dan dat je je airfryer voor verwarmt. Dit hoeft maar 3 minuutjes.
  3. let op dat je geen lichte elementen (bijv. boterham of stukje aluminium) los in de airfryer doet, want die gaan rond zweven door de krachtige ventilator en kan ook verbranden aan het verwarmingselement. Zorg er dus voor dat als je bijvoorbeeld een tosti wilt maken in de airfryer dat je er een prikker doorheen doet, zodat het op elkaar blijft. Of zorg voor plaksel, bijvoorbeeld creamcheese om het brood geplakt te krijgen tegen de vulling.
  4. maak je airfryer na elke keer goed schoon. Wanneer je hem hebt gebruikt kun je de bak en het mandje meteen onder water zetten met wat afwasmiddel of zuiveringszout, zodat je het straks goed kunt schoon maken.

Van Fahrenheit naar Celsius

Als je het net als ik leuk vindt om recepten uit het buitenland te ontdekken dan kom je ook wel eens de temperatuur eenheid ” Fahrentheit ” tegen in recepten. Dit is een handige omrekentabel om van Fahrenheit naar Celsius om te rekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.