Banoffee taart of tarteletjes

Karamel met slagroom, banaan en chocolade is echt een super lekkere combi. De bodem van haverkoekjes, hazelnoten en een beetje zout past er heel goed bij. Geen moeilijke karamelprocessen, maar gewoon dulce de leche (3uur gekookte gecondenseerde melk, zie recept) en de slagroom klop ik met mascarpone of creamcheese voor iets meer stevigheid en niet te veel suiker, want de karamel is zoet genoeg. Deze taart is verrassend simpel en lekker. Je kunt met dit recept één grote taart maken of acht individuele tarteletjes. Het voordeel van kleine vormpjes is dat je nog variatie kunt aanbrengen, want mijn dochter houdt bijvoorbeeld niet van banaan, dus zij krijgt in plaats daarvan een chocolade-ganache laagje. Individuele taartjes vind ik zelf altijd handig als dessert en voor een verjaardag maak ik liever een grote taart. Mijn zoon Thomas werd afgelopen maand 17 jaar en koos deze taart, heel blij mee. Ik vond het super leuk dit recept weer te maken en te verfijnen en iedereen heeft er van gesmuld, dus nu is het tijd om het met jullie te delen.

De karamel die ik in dit recept gebruik is dulce de leche. Dit kun je makkelijk ver van te voren bereiden en tegenwoordig vind je het ook nog wel eens kant en klaar in de toko. Zelf gebruik ik het best regelmatig en kook daarom meteen 3 of 4 blikjes tegelijk. Zolang je de blikjes dicht laat zijn ze maanden houdbaar en een open blikje blijft in de koelkast ook zeker 3 weken goed.

Doordat de taart koud bereid is (niets gaat de oven in) kun je hem ook het beste koel bewaren om te voorkomen dat de karamel en slagroom te veel gaan lopen en de boter in de bodem te zacht wordt.

Voor dit soort taarten is een vorm met losse bodem wel heel handig, zowel voor grote als kleine vormpjes. Als je die nog niet hebt, dan is dat een mooie voor je verlanglijst!


taartvorm Ø26 cm of 8x kleine vormpjes Ø9 cm | bereiding 40 min (exclusief Dulce de leche) | koelen 2 uur


Ingrediënten

 • 300 g haverkoekjes (eventueel met chocolade laagje)
 • 70 g hazelnoten
 • 1/2 tl zout
 • 150 g roomboter, gesmolten
 • 1 blikje dulce de leche (3uur gekookt, zie hier)
 • 150 g mascarpone of creamcheese
 • 250 ml (240g) verse slagroom
 • 2 el suiker
 • 2 bananen
 • 1 stuk pure chocolade om te raspen

Bereiding

 1. Bekleed de bodem van je taartvorm met bakpapier. Smelt de boter.
 2. Rooster de hazelnoten 5 minuten in een 180°C oven en leg ze in een theedoek. Wrijf de velletjes van de hazelnoten af en doe de schone hazelnoten in de keukenmachine (ik gebruik hiervoor de grote mengbak van mijn staafmixer). Pulse een paar keer tot je een grove structuur hebt. Breek de koekjes en voeg toe en doe ook het zout er bij. Pulse weer een paar keer tot je een zandstructuur hebt en doe de gesmolten boter er bij. Laat nu even draaien tot alles goed vermengd is en je een natte zand structuur hebt. Stort het mengsel in je vorm of vormpjes en verdeel goed over de bodem en de zijkanten en druk vervolgens goed aan met een lepel. Zet de beklede vorm of vormpjes in de koelkast.
 3. Neem een mengkom en lepel hierin de dulce de leche. Roer de karamel los met een spatel, tot het iets zachter wordt waardoor je het beter kunt verspreiden. Eventueel kun je het ook in een spuitzak doen om in de vorm(pjes) te spuiten, maar zorg dan dat je een stevige spuitzak neemt, want het is te dik voor plastic zakje.
 4. Neem een grote mengkom en doe hier in de mascarpone of creamcheese, de slagroom en de suiker en mix met een mixer tot een een dikke room met stijve pieken.
 5. Pak de vorm of vormpjes uit de koeling en verdeel de dulce de leche over de bodem. Pel de bananen en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 cm en bedek hiermee de bodem. Verdeel vervolgens de room over de banaan met een lepel of als je het heel precies wilt doen met een spuitzak, en strijk goed glad.
 6. Rasp met een dunschiller de chocolade over de taart, zoveel je wilt en mooi vindt. Zet de taart of tarteletjes nu voor 2 uur terug in de koelkast, zodat ze goed kunnen opstijven. Maar mocht je ze na een uur al nodig hebben doe ze dan 20 minuutjes in de vriezer en vervolgens in de koelkast.

Een gedachte over “Banoffee taart of tarteletjes

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.