Paddenstoelen soep

Het delicate eekhoorntjesbrood samen met de sherry (of cognac) geeft deze soep die heerlijke diepe, rijke smaak. Het is een echte ‘comfortsoup’ en geeft dus veel warmte en voldoening. Heerlijk als lunch of tussendoortje en als voorgerecht na een dagje buiten.

Eekhoorntjesbrood kun je niet altijd krijgen (dat geldt in ieder geval voor ons eiland), dus ik haal altijd een flinke voorraad in huis en eigenlijk gebruik ik het best vaak als een smaakmaker, in een kruidenmix voor bijvoorbeeld vlees of in de pangrattato (italiaans broodkruim voor over pasta’s). Meer lezen over de geheimen van eekhoorntjesbrood? Zie mijn blogbericht over deze smaakmaker!

Ingrediënten

 • 1 prei (of 2 witte ui)
 • 1/2 knolselderij
 • 6 kastanjechampignons
 • 3 teentjes knoflook
 • scheutje olijfolie en klont boter om in te bakken
 • 15g gedroogd eekhoorntjesbrood
 • borrelglaasje sherry of cognac
 • 1 blokje ui-, paddenstoel of groentebouillon
 • 1 blokje kippenbouillon
 • water
 • 2 laurierblaadjes
 • zout en peper naar smaak
 • 200ml slagroom
 • bosje peterselie

Bereiding

 1. Maak de groenten schoon. Snij de prei in dunne halve ringen. Snij de knolselderij in blokjes van ongeveer 1/2 cm. Hak de knoflook en de kastanjechampignons grof.
 2. Doe een scheut olijfolie en een klont boter in een soeppan met iets dikke bodem. Fruit de prei op middelhoog vuur. Voeg een klein scheutje water toe en doe de deksel op de pan, zodat de prei zacht en glazig wordt. Voeg er dan de knoflook, knolselderijblokjes en champignons bij, roer goed door elkaar en laat nog een paar minuutjes met de deksel erop sudderen.
 3. Wanneer de groenten gaar zijn kun je met een gaatjes-spatel een flinke schep eruit halen en apart houden, wanneer je zoals ik een bite in je soep wilt houden. Dit doe je na het pureren er dan weer bij.
 4. Voeg het gedroogde eekhoorntjesbrood, verse peper, snuf zout en de bouillonblokjes toe. Roer nog even door en blus dan af met de sherry of cognac. Vervolgens voeg je water erbij totdat de groenten ruim onder staan. Doe de laurierblaadjes erbij, vuur iets lager en deksel op de pan. Laat zachtjes koken gedurende ongeveer 20 minuten.
 5. Haal de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en pureer met een staafmixer de soep. Als het pureren moeilijk gaat doe er dan nog een scheutje water bij. Als de soep mooi glad is dan kun je de slagroom en de apart gehouden groenten er door roeren. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Serveer met fijngesneden peterselie en eventueel een lekkere kaas croûton!

4 gedachtes over “Paddenstoelen soep

 1. Pingback: Eekhoorntjesbrood | Smaken van Karmijn

  • Hoi Marjet, dankjewel! Ja zeker lekker met Shiitakes. Die zou ik even bakken zonder steeltjes met beetje knoflook en peterselie en op het laatst erdoor doen. Ga ik zeker een keer doen. Liefs Karmijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.