‘Pangrattato’ pasta topping

Pangrattato is een heerlijke smaakmaker voor je pasta’s. En is het ook geen prachtig woord? Het betekent letterlijk geraspt brood, of dus eigenlijk broodkruim…. ja dat is best raar om een hele blogpost aan te besteden, maar dat verdient het wel. Pangrattato is een op smaak gebracht broodkruim dat in Italië over pasta wordt gestrooid voor extra smaak en ‘crunch’, maar ook als vervanger van dure Parmezaanse kaas. Daarom wordt het ook wel armeluisparmezaan genoemd. Ik vind het een super topping voor pasta, maar ook voor salades of soepen. Afhankelijk van de smaken die in je gerecht zitten kun je de smaak van je pangrattato variëren. Geloof me, het verrijkt echt al je pasta’s.

Brood heeft die fijne eigenschap om smaken op te nemen en om knapperig te worden. Dus als basis gebruik je kruim van (oud) brood (liefst rustiek desemachtig brood) en dat bak je in olijfolie met knoflook, zout en peper en een variaties aan smaken. Denk als hoofdsmaak bijvoorbeeld aan ansjovis, spek, chorizo of eekhoorntjesbrood. En dan kun je ook nog verse kruiden, citroenzest, pijnboompitjes en/of wat chilivlokken er aan toe voegen.


Basis ingrediënten

 • 1/2 wit afbakstokbrood (liefst Desem/rustiek) of oud brood zonder harde korst (ongeveer 100 a 150 gram)
 • 2 teentjes knoflook of 1/2 tl gedroogde knoflook
 • 1/2 tl zout
 • paar draaien verse peper
 • 50 ml olijfolie

Basismaak opties

 • 5 cm chorizo
 • 4 ansjovisjes uitgelekt (de olie kun je in bakken)
 • handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood), gemalen

Extra smaakmakers

 • handje verse kruiden (peterselie, basilicum of tijm)
 • handje pijnboompitjes
 • zest van citroen
 • 1/4 tl chilivlokken

Bereiding

 1. Als je afbakstokbrood gebruikt dan scheur je dat in brokken en doet het even vijf minuutjes in een 200°C warme oven om iets vocht te verliezen, dan ben je straks met het uitbakken van het broodkruim iets sneller klaar.
 2. Doe het brood met de knoflook, zout en peper in een keukenmachine (geen keukenmachine? Je kunt het ook prima fijn hakken met een mes) samen met de extra smaakmakers die je hebt bedacht. In het voorbeeld heb ik chorizo, basilicum, rode peper, knoflook, zout, peper en pijnboompitjes. Blits tot het de structuur van een broodkruim heeft (zie voorbeeld). De pitjes kun je er ook heel door heen als je gaat bakken.
 3. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe hier de olijfolie in, laat warm worden en voeg het kruim er bij. Onder voortdurend omscheppen krijgt je kruim een knapperige structuur en mengen alle smaken zich mooi. Wanneer je geen ongebakken brood meer ziet (na ongeveer 10 minuten) dan kun je het vuur uitdraaien en de kruim naar een bakje overbrengen. LET OP! Het wordt nog knapperiger als het afkoelt. Eenmaal afgekoeld kun je het gebruiken. Zet op tafel als topping bij je pasta , soep of salade.

Bewaren? Wanneer je Pangrattato over houdt na het eten bewaar het dan in een luchtdichte trommel of bakje en dan blijft het zeker een week goed. Hier thuis wordt het bakje stiekem leeg gesnoept.

Welke andere toppings zijn lekker op je pasta? Eigenlijk heb ik steeds meer geleerd dat je een pasta simpel en puur moet houden. Je kunt er als extra wel lekkere toppings aan toevoegen, die je op tafel zet. Bekend is natuurlijk de klassieker Parmezaanse kaas (wel vers raspen), maar er zijn nog veel meer toppings mogelijk. Pangrattato is een topping met heel veel smaakopties. Maar een Gremolata (peterselie, knoflook en citroenzest) of Salsa verde is ook een heerlijke toevoeging. Een beetje verse rucola en ovengebakken aubergine is bij ons ook erg populair.

Dit is een simpele pasta puttanesca gemaakt met linzenpasta. Als topping zitten er op; geroosterde groenten, grove salsa verde en rucola.

Alle recepten, foto’s en illustraties zijn door mij zelf gemaakt, tenzij anders vermeld, en zijn dus eigendom van Smaken van Karmijn. Niets mag zonder toestemming worden gebruikt of gepubliceerd.

2 gedachtes over “‘Pangrattato’ pasta topping

 1. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Pasta met garnalen, knoflook en citroen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.