Zoete aardappel pancakes

De zoete aardappel is toch een wonderlijk veelzijdig product. Je kunt er zelfs heerlijke pancakes mee maken, serieus! Ze zijn zijdezacht en die zoete smaak van de bataat/zoete aardappel gecombineerd met het zoute van uitgebakken spek en die kleine pittige hint van chili en dan voor de smeuïgheid nog een scheutje ahornsiroop…dat is het echt hemels lekker.

In Bolivia maakte ik voor het eerst kennis met de zoete aardappel of bataat. Daar is het een veel gebruikt product, met name in de lagere gebieden. Heel erg creatief zijn ze er alleen niet mee, dus toen ze in Nederland steeds beter verkrijgbaar werden ben ik ermee gaan experimenteren. Het is een hele zoete groente en daarom wil ik er altijd iets zouts en/of pittigs aan toevoegen. Dit beslag heb ik gekruid met knoflook, zout, peper, chili, paprika en kurkuma, maar je kunt dat ook weglaten, dan zijn ze gewoon vooral zoet. Ik noem ze pancakes, omdat ik dit recept op basis van de Amerikaanse pancake heb gemaakt met bakpoeder en daardoor zijn ze lekker dik en luchtig.

Dit recept is voor +/_ 20 kleine pancakes (vier in de pan!)

Ingrediënten

 • 325 g zoete aardappel (zodat je 300g gaar vruchtvlees over houdt)
 • 80 g bloem (te vervangen door havermeel en/of kokosmeel)
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 1 snuf kurkuma*
 • 1 snuf paprikapoeder
 • snuf zout en peper
 • paar chilivlokken naar smaak
 • beetje gedroogde knoflook
 • 2 eieren
 • scheutje olijfolie
 • 100 gr Griekse yoghurt of 80 ml karnemelk
 • kokosolie of boter om in te bakken

*Een snuf is voor mij 1/8 tl, maar het gaat natuurlijk vooral om de smaak die je zelf lekker vindt!

voor op de pancake:

 • uitgebakken spek
 • ahornsiroop

Bereiding

 1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in gelijke blokjes van ongeveer 2×2 cm. Stoom de zoete aardappels in ongeveer 10 minuten gaar. Als je met je vork zonder tegendruk door het midden heen komt, zijn ze goed. Giet de zoete aardappelblokjes af en laat afkoelen. Alternatief oven gegaard: Wanneer ik de tijd heb dan gaar ik ze liever in de oven, zodat ze al hun voedingsstoffen houden en ze minder waterig zijn. Hiervoor prik je de aardappels in met een ijzeren prikker, pak ze in in aluminiumfolie en gaar ze ongeveer een uur in de oven op 180 graden. Laat afkoelen en schraap ze leeg om te verwerken.
 2. Doe alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, kurkuma, paprikapoeder, zout, peper, chili en gedroogde knoflook) in een mengkom en roer door elkaar.
 3. Pureer de afgekoelde zoete aardappel met een scheut olijfolie in een mengkom van de staafmixer of met de staafmixer zelf. Draait het niet makkelijk fijn, dan kun je er vast de eieren één voor één bij doen. Voeg de overige natte ingrediënten hierbij, dus de eieren (als je dat net nog niet hebt gedaan) en de yoghurt of karnemelk en meng tot een mooie gladde puree.
 4. Voeg de droge bij de natte ingrediënten en meng met een spatel of kort in de blender totdat het goed is vermengd tot een mooi dik beslag.
 5. Neem een koekenpan met antiaanbaklaag en verwarm hierin een beetje kokosolie (of boter). Als de olie heet is kun je met een sauslepel het beslag in kleine rondjes van ongeveer een 1/2 cm hoogte in de pan gieten. Ik doe vaak 3 stuks in de pan, maar dat hangt wel af van hoe groot je pan is. Raak de pancakes nog niet aan. Laat ze op laag tot middelhoog vuur rustig garen (ongeveer 3 minuten) totdat je de onderkant stevig ziet worden en er in de bovenkant luchtbubbels komen. Draai ze voorzichtig om met een spatel en voeg nog een beetje olie erbij indien de pan droog is geworden. Als je spek bij je pancakes wilt, dan kun je die er nu bij doen. De pancakes zijn klaar als iets stevig aanvoelen als je er op duwt. 
 6. Stapel de pancakes met de spek op een bord en giet er een beetje ahornsiroop over heen.

Een gedachte over “Zoete aardappel pancakes

 1. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.