Paprika-zoete aardappel soep met maïs en chorizo

Eerder heb ik al een zoete aardappelsoep op het blog gezet, met Aziatische smaken zoals sereh en Massala. Deze variant heeft ook zoete aardappel als basis, maar bevat tamarinde, gember, maïs en chorizo en daarmee proef je Zuid Amerika. Geen bestaand recept, maar een eigen creatie. Als je er een maaltijdsoep van wil maken kun je er nog stukjes gare zoete aardappel in laten en bonen erbij voegen, bijvoorbeeld barlotti of kidneybonen. Er zit een lekker zuurtje in van de Tamarinde, waardoor de pittigheid een tegenhanger heeft samen met het zoete van de aardappel en de maïs. Een beetje krokant gebakken chorizo met rode ui geven een lekkere hartigheid aan de soep.

Misschien is het wel opgevallen dat ik gek ben op soep! Dat komt omdat ik opgegroeid ben met de meest heerlijke soepen van mijn moeder. De eerste 15 jaar dat ik zelf kookte maakte ik weinig soepen, omdat ik die smaak die ik gewend was niet voor elkaar kreeg. Maar de afgelopen jaren ben ik helemaal weer in soepmodus geraakt en komt de ene na de andere creatie uit mijn hoofd en handen. Nu komt mam bij mij soep eten.

Tamarinde is en prachtige vrucht die ik Bolivia leerde kennen. Het is visueel geen aantrekkelijke vrucht, maar het heeft bijzondere eigenschappen die tamarinde uniek maken. De peulvrucht van de tamarinde bevat grote pitten en daaromheen zit een kleverige donkerbruine pulp. Wanneer je de peulen koopt, zul je de pulp met de pitten er uit moeten halen en weken in een laagje warm water. Dan kun je de pitten er uit halen met je handen en even de staafmixer door het tamarindewater halen, zodat je een egale substantie krijgt die je kunt verwerken. Tegenwoordig kun je echter ook tamarindepuree (paste) kopen en dat is wel zo handig, hoewel de smaak iets minder recht doet aan de werkelijke smaak van de vrucht. Het is een soort bijzondere combi tussen frisse limoenachtige frisheid met de melasse-achtige smaak van dadels. Meer weten over tamarinde? Lees dit artikel!

Ingrediënten

 • 3 zoete aardappels (ongeveer 400g)
 • 1 wortel
 • 1 paprika
 • 1 tomaat
 • 1 grote ui
 • 3 knoflooktenen
 • 1 stuk gember van +/- 6 cm
 • 1/4 tl korianderpoeder
 • 1/4 tl kardamonpoeder
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/4 tl komijnpoeder
 • 2 draaien verse peper
 • 1,5 l bouillon (kip of groente)
 • 2 tl tamarindepasta
 • 1/4 tl chilivlokken
 • 1 stuk chorizo van +/- 8cm
 • 1 rode ui
 • 1 klein blikje bio maïs
 • 125 g (kleine) Creme fraiche
 • Handje koriander en eventueel creamcheese om te serveren
 • Kokosolie of olijfolie om in te bakken
 • Zout naar smaak

Bereiding

 1. Maak alle groenten schoon en snij ze (zoete aardappel, 1 ui, wortel, paprika, tomaat, knoflook, gember), behalve de rode ui, in plakjes.
 2. Zet een grote pan op het vuur en verwarm de olie. Fruit hierin eerst de ui en knoflook en voeg daarna de overige groente en de gember toe.
 3. Voeg de chilivlokken en alle gedroogde kruiden toe en roer goed door elkaar. Doe de tamarinde erbij en vervolgens de bouillon en laat de soep met de deksel op de pan ongeveer een uur zachtjes koken.
 4. Wanneer alle groenten zacht zijn pureer je de soep. Roer de creme fraiche er door heen en proef of je de zout en pittigheid goed vindt, zo niet doe er dan nog wat zout, peper en/of cayennepeper of chilivlokken bij.
 5. Snij de rode ui in halve maandjes en de chorizo (vel verwijderd) in blokjes. Verwarm in een kleine koekenpan een beetje olijfolie en bak hierin de ui en chorizo. Wanneer de ui glazig wordt en de chorizo een beetje knapperig wordt, kun de het bij de soep doen.
 6. Serveer met verse koriander en eventueel een lepeltje creamcheese of creme fraiche.

Ik ben super benieuwd of je mijn recepten lekker vindt. Vraag gerust als je informatie mist en reageer op het recept met een berichtje om te laten weten hoe je het vond. Als je een foto van je gerecht op je sociale media plaats, tag met dan met @smakenvankarmijn of #smakenvankarmijn .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.