Quiche

Iedereen is ergens bekend om….en ik ben bekend om mijn quiches! Quiche is de Franse benaming voor een hartige taart en is handig om in je kookrepertoire te hebben. De basis is makkelijk en je kunt qua ingrediënten alle kanten op. Het is lekker als traktatie op school of werk, bij een feestelijk buffet en ook als lunch of diner!

Een tijd lang was ik de quichebakster van de familie, omdat ik ruim een half jaar in een traiteur heb gewerkt in de Utrechtse straat in Amsterdam waar we allerlei soorten quiches maakten en in porties verkochten. Ik bakte dus de hele dag door alle mogelijke hartige taarten en als gevolg daarvan bakte ik ze voortaan voor elke verjaardag of gezamenlijk diner in de privésfeer. Eerlijk gezegd heb ik ook een paar afkickjaren gehad, waarin ik quiche niet eens kon ruiken, maar gelukkig is de liefde weer terug!

De basis zal ik hier uitleggen en daarna geef ik enkele variaties waar je mee kunt gaan experimenteren. Het deeg kun je natuurlijk kant en klaar kopen, bijvoorbeeld bladerdeeg of hartige taart deeg. Zelf vind ik het minder lekker en er zitten veel dingen in die ik niet ken of niet wil eten, dus liever maak ik het zelf, dan is het lekkerder en weet ik wat er in zit.


Basisdeeg

Het basisrecept dat ik gebruik is het boterdeegrecept van Donna Hay uit haar boek Brilliance. Een fantastisch kookboek waar ik een review over heb geschreven!.

 • 300 g bloem
 • 175 g boter
 • 1/2 tl zout
 • 1 eidooier
 • 50 ml ijswater
 • eiwit om deeg mee te sealen

Variatietips deeg: Je kunt van alles door je deeg mengen, wat het weer net wat meer smaak geeft. Voorbeelden zijn: grof gemalen peper, gemalen droge of kleingesneden verse rozemarijn, oregano, sesamzaadjes of geraspte Parmezaanse kaas.

 1. Doe de bloem, boter en zout in een foodprocessor en pulse tot het een kruimige structuur heeft. Voeg de eidooier toe terwijl je de machine laat draaien en vervolgens het water, totdat het zich tot een deegbal vormt.
 2. Verplaats het deeg naar een bebloemd oppervlak en vorm het tot een ronde schijf. Leg 1 uur in de koelkast.
 3. Laat het deeg even op temperatuur komen en rol het dan met een deegroller uit tot een ronde plak van 3mm en bekleed hiermee je ingevette vorm. Snijd het overhangende deeg weg en prik gaatjes in de bodem met een vork. Laat weer afkoelen in de koelkast en zet de oven aan op 180 graden C.
 4. Vul de vorm met bakpapier en bakbonen en bak 15 minuten in de oven.
 5. Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog 15 minuten af, totdat het deeg goudbruin is.

Basisvulling

De basis voor de vulling is een liaison en bestaat ui ei en room. Voor een gewone quichevorm, die wat lager is gebruik ik 3 eieren/200ml slagroom/200g geraspte kaas. Voor een springvorm gebruik ik 3 eieren/250ml slagroom/250g geraspte kaas. Met de geraspte kaas kun je ook veel variëren, bijvoorbeeld Emmentaler met Belegen kaas of Geitenkaas met Oude kaas, maar een blauwe schimmelkaas is ook heel smakelijk in een quiche.

 • 3 eieren
 • 250 ml slagroom
 • 250 g geraspte kaas
 • peper
 •  250-300 g vulling bestaand uit bijvoorbeeld groenten/vlees/verse kruiden/nootjes of welke vulling je maar wilt!
 1. Meng in een mengkom de eieren en de slagroom met een garde.
 2. Snijd je vulling in de gewenste grootte.
 3. Meng de vulling, kaas (exclusief een beetje kaas voor de bovenkant) en het ei/roommengsel.
 4. Vul de vorm met de vulling en strooi het restje kaas over de bovenkant.
 5. Bak de quiche in 30 tot 40 minuten gaar op 180 graden C, totdat het goudgeel van kleur is en als je hem schudt alleen in het midden een klein beetje ziet bewegen. Laat de quiche 15minuten afkoelen voordat je hem aan snijdt.

Variaties voor de vulling

 • Lorraine: Prei & Ham (of spek)
 • Chorizo & Boerenkool
 • Broccoli & Pijnboompitjes
 • Peer & Roquefort
 • Zalm & Dille
 • Kerriegehakt & Kool
 • Chevre & Tomaat
 • Paprika & Rauwe ham

Het is lekker om aan de vulling nog extra (verse) kruiden toe te voegen. Zo doe ik bij de Lorraine vaak flink wat geraspte nootmuskaat en bij de meeste quiches gaat er nog een vers kruid in zoals bieslook of peterselie voor kleur en smaak!
Geen glüten? Je kunt de quiche ook als een Italiaanse Frittata maken zonder deeg. Dan is het natuurlijk meer een omelet, maar niet minder lekker. Je kunt het deeg ook glütenvrij maken, maar daarvoor moet je even op internet zoeken. Ik zal zeker nog met een glütenvrije variant komen, beloofd!

Serveertips: Wat ook handig is om de vulling in muffin vormpjes te bereiden, dan krijg je dus eenpersoons quiches.

2 gedachtes over “Quiche

 1. Pingback: Gorgonzola-peer quiche(s) | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Tortilla Española | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.