Zoete aardappel met champignons

Een bordje vol groenten en smaak! Probeer je net als ik wat minder brood en vlees te eten? En wil je eigenlijk ook wel iets meer groenten eten? Dan is dit een perfect gerecht voor jou. Als lekkere makkelijke lunch of avondmaaltijd vult het goed en heeft het een heerlijke hartige smaak. De zoete aardappels zijn geroosterd in de oven of airfryer met wat olijfolie en kruiden en de champignons aangebakken met knoflook en ui. Zo simpel kan lekker zijn! Serveer er eventueel nog een frisse salade bij voor een nog completere maaltijd. Een salade met peer en blauwe kaas is er bijvoorbeeld heerlijk bij. Voor een beetje pit doe ik er vaak nog een beetje Pul biber (Aleppopeper) op, zo verslavend lekker. Gebakken champignons met ui en knoflook kunnen wat mij betreft overal bij, over de salade, op toast of bij een gepocheerd eitje als ontbijt… altijd feest.

Zoete aardappels vind ik zalig in combinatie met iets hartigs. Door de aardappels in de oven of airfryer te bakken worden ze mooi gaar, maar blijven ze sappig en smaakvol. Een beetje olijfolie, wat zout, verse peper en chilivlokken (liefst Pul Biber) en je hebt een heerlijke vervanging voor brood of toast. Deze geroosterde aardappels eet ik ook prima koud, met wat geitenkaas of blauwe kaas, of met een beetje pesto en tomaat bijvoorbeeld.

Waarom minder brood eten?

Nou, ik ben niet iemand die diëten volgt om eerlijk te zijn, maar 2x per dag brood, zoals in Nederland vaak de gewoonte is is me echt wat te veel en dat vinden mijn darmen ook. Zo gezond is brood helaas niet. Ik vind het belangrijk om veel groenten te eten, want alleen in de avond groenten eten dan kom ik echt niet aan de gewenste 500 g per dag.

Los van het feit dat ik minder brood en vlees probeer te eten zijn groenten ook veelzijdig en super lekker te maken, als je maar weet hoe. Zo heb ik vaak in Horeca champignons gekregen die nog half rauw waren of waarbij de ui was aangebrand. Beheers het vuur en durf te kruiden zeg ik altijd tegen de kids die tegenwoordig kookbeurt hebben! Champignons worden naar mijn mening het lekkerst in combinatie met knoflook, vraag de Spanjaarden maar! Voor de champignons gebruik ik ook vaak gewoon gedroogde knoflook, wel zo snel. Op te laag vuur stoof je de champignons en op te hoog vuur brand je de knoflook en ui. Dus op middelhoog vuur en regelmatig roeren en gebruik olijfolie eventueel met wat roomboter. Met een beetje aandacht, liefde en techniek komt het goed.

Dit gerechtje kost natuurlijk even tijd (20 min) en je hebt een keuken nodig. Maar je kunt het ook de avond van te voren maken en op je werk nog even opwarmen!


Zoete aardappels met champignons

1 persoon | lunchgerecht | 20-30 min

Ingrediënten

 • 1 middelgrote zoete aardappel
 • Olijfolie
 • 1 kleine ui
 • 1 teentje knoflook of gedroogde knoflook
 • Circa 4 champignos
 • Zout
 • Verse peper
 • Chilivlokken (Pul biber )

Bereiding

 1. Gebruik bij voorkeur een airfryer. En neem het rekje op pootjes waarop je de zoete aardappels wat hoger kunt leggen, zodat ze van alle kanten kunnen garen. Gebruik je de oven, verwarm deze dan voor op 200°C en neem een kleine braadslede of ovenschaal.
 2. Schil de zoete aaardappel en snijd in de lengte doormidden en prik er een paar gaten in (ik doe dat met een oventhermometer) als je wilt dat ze zo snel mogelijk garen. Leg de helften op het rekje voor de airfryer of op een bakpapiertje in de braadslede. Besprenkel ze met olijfolie, snuf zout en verse peper. Eventueel kun je nog wat gedroogd knoflookpoeder en/of chilivlokken en op doen. Bak ze in 12 minuten gaar op 190°C in de airfryer of in 20 minuten in de oven.
 3. Ondertussen maak je de knoflook en ui schoon en snij je de ui in halve ringen en de knoflook hak je fijn. Snij de champignons in plakjes.
 4. Verwarm in een kleine koekenpan een scheut olijfolie en bak hierin de ui, knoflook en champignons op middelhoog vuur. Roer geregeld om en voeg wat zout, verse peper en als je geen verse knoflook hebt gebruikt, de gedroogde knoflook toe. Bak net zo lang tot de ui vorm verliest en karameliseert en de champignons mooi gebakken zijn. Zet het vuur uit.
 5. Leg de zoete aardappels op een bord en schep daar de gebakken champignons op. Voeg eventueel nog wat verse peterselie of koriander toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.