Tortilla Española

Misschien een bekend recept voor velen van jullie, maar toch moet deze even op het blog. Wij maken heel vaak tortilla als lunch, omdat het zo handig, voedzaam en snel is. En ook een perfecte manier om die paar aardappelen of dat stukje chorizo, die ene tomaat en het restje geitenkaas even op te maken. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik mijn dagelijkse tortilla Española niet helemeaal op z’n Spaans maak. Voor een tapastafel doe ik het wel vaak op de Spaanse manier, maar voor gewoon tussendoor mag het iets sneller, minder vet en minder omslachtig van mij.

Om precieze ingrediënten te geven heeft eigenlijk niet veel zin, omdat je er zoveel in kunt in doen. De basis van de Tortilla is uiteraard ei en als vulling heb ik meestal ui, (zoete) aardappel, spek of chorizo en nog wat groentes, zoals paprika, courgette, tomaat of champignons, snijbiet of aubergine. Kaas is er ook lekker in of op. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combi courgette, ui, aubergine en gorgonzola? Of chorizo , ui en zoete aardappel met manchegokaas?En spinazie met champignons en geitenkaas is ook een heerlijke combi. Het is dus net als met Quiche (zie mijn blog over quiche/hartige taart), je kunt er alle kanten mee op!

Tortilla met spinazie, spek, ui en pompoen

Het liefst maak ik de tortilla in een gietijzeren koekenpan, aangezien die in de oven kan. En daarin zit het verschil met de authentieke Spaanse bereiding, die helemaal op het vuur wordt bereid en waarbij de Tortilla met behulp van een deksel wordt omgedraaid, best een lastig klusje. Ook worden de aardappelen en eventueel uien in een grote hoeveelheid olijfolie gegaard (de olie wordt daarna bewaard) en zelf gaar ik de groente eerst roerbakkend in de pan en dan op laag vuur met deksel totdat ze gaar zijn. Vervolgens schep ik de vulling met eventueel wat geraspte kaas door de losgeklopte eieren en dan alles terug in de pan. Wanneer je de randen ziet stollen doe je de Tortilla in een voorverwarmde oven van 180C en dan is ie binnen tien minuten klaar om te eten.

Combimogelijkheden tortilla:

 • courgette, ui, aubergine en gorgonzola
 • chorizo , ui en zoete aardappel met manchegokaas
 • spinazie met champignons en geitenkaas
 • spek, champignons, ui en tomaat

Ingrediënten

Voor een gemiddelde maat koekenpan met doorsnede van 20cm

 • minimaal 5 eieren
 • 1 ui in halve ringen
 • 1 knoflook in plakjes
 • groente in stukjes, bijv. courgette/paprika/wat champignons/(zoete)aardappel/tomaat/spinazie/aubergine
 • Chorizo, ham of spek in kleine blokjes of reepjes (optioneel)
 • verse kruiden als bieslook/peterselie/tijm/koriander kleingesneden (optioneel)
 • olijfolie om in aan te fruiten
 • geraspte kaas of schimmelkaas voor door of op de tortilla (optioneel)
 • eventueel een scheutje melk of room (voor een iets luchtigere variant)

Bereiding

 1. Maak de ui, knoflook en groente schoon en zet de oven op 180°C.
 2. Snij de ui in halve ringen, de knoflook in plakjes en de groente in kleine stukjes.
 3. Neem een koekenpan met dikke bodem, gietijzer of anti-aanbak, die in de oven kan.
 4. Fruit in een beetje olijfolie eerst de ui met knoflook en als je hebt de ham/spek/chorizo.
 5. Wanneer de ui glazig is geworden kun je de harde groente erbij doen (aardappel/pompoen). Dit roerbak je even. Als het te snel gaat aankoeken zet je het vuur iets lager en doe je er even 2 eetlepels water bij, zodat het de tijd krijgt om te garen. Doe dan de overige groenten erbij en roerbak nog even door.
 6. Kluts in een beslagkom je eieren en haal alles met een schuimspaan uit de koekenpan en schep het bij de geklutste eieren. Doe er eventueel een scheutje melk of slagroom doorheen (voor een iets luchtigere variant), de kaas (kan er eventueel ook op voor de tortilla de oven in gaat) en eventueel verse kruiden. Meng alles goed door elkaar.
 7. Als de pan geen vet meer heeft doe je nog wat olijfolie in de pan. Zet het vuur middelhoog en giet het mengsel in de pan. Wacht tot je de zijkanten ziet bubbelen. Nu kun je er nog wat kaas over heen strooien.
 8. Zet de pan in het midden van de oven (180°C) gedurende 15 minuten, totdat de bovenkant gaar is. Haal de tortilla met een ovenhandschoen uit de oven, laat even afkoelen en snijd aan in de pan of leg de tortilla op een plank of bord.

Geen oven beschikbaar? Zet de tortilla dan op laag vuur met een deksel er op. Steek af en toe gaten in de tortilla zodat de warmte er door heen komt, dat zorgt ervoor dat de tortilla sneller klaar is en de onderkant niet te donker wordt. Wanneer de bovenkant geen nat ei meer heeft dan is de tortilla klaar. Dit duurt ongeveer een half uur.

Tortilla met ui, champignons, aardappel en bieslook

Serveer de Spaanse tortilla met een lekkere salade en eventueel wat brood, neem mee voor lunch of picknick of serveer in kleine puntjes als borrelhapje!

2 gedachtes over “Tortilla Española

 1. Pingback: Tapas avondje | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Gambas al ajillo – Tapas | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.