Plaatkoek van haver en fruit

Een koekbodem dan een laagje kleverig fruit en een kruim bovenop, helemaal lekker. Dit was vroeger een zeer geliefde traktatie als mijn kids jarig waren. Haver is ook echt een geweldig product en ik maak er de laatste tijd weer heel veel mee, omdat we thuis proberen zoetigheid (behalve chocolade natuurlijk!) zelf te maken en zo min mogelijk te kopen. Als je dan iets snoept, dan weet je wat er in zit en ben je wat zuiniger, omdat het zelf gemaakt is, dubbel winst dus! En het is echt lekker hoor, zelfgemaakte haverkoeken, en ook nog voedzaam. Voor bij de thee of koffie, als toetje met wat slagroom of ijs en mee naar school of werk!

Er staan al meerdere haverrecepten op mijn blog (naturel en pindakaas haverkoekjes), maar deze plaatkoek met een fruitvulling mag echt niet ontbreken. Dit recept is voor een rechthoekige vorm van 22 x 29 cm perfect. De stukjes zijn dan ongeveer 2,5 cm dik. Tussen de koek- en de kruimellaag kun je een vruchten -compôte of -moes doen, bijvoorbeeld appel, abrikozen, rabarber of zoals in dit voorbeeld pruimencompôte uit eigen tuin. Het geeft natuurlijk een aangename fruitsmaak en ook zo’n lekkere “sticky bite” in de koek.


Plaatkoek van haver en fruit

Ingrediënten

Onderlaag

 • 100 g havermout
 • 130 g speltmeel (te vervangen door amandelmeel)
 • 100 g gesmolten roomboter
 • 120 g rietsuiker
 • 1 ei
 • 1 tl bakpoeder (4g)
 • snuf zout

Fruitlaag

 • 250-350 g fruit -moes of -compote naar keuze

Kruimlaag

 • 100 g havermout
 • 100 g speltmeel (te vervangen door amandelmeel)
 • 50 g rietsuiker
 • 50 g basterdsuiker
 • 100 g koude boter in blokjes
 • 1/2 tl zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Neem een vorm van 22 x 29 cm of vergelijkbaar, boter goed in en bekleed met bakpapier.
 3. Meng in een mengkom alle ingrediënten van de onderste laag met een pollepel of een spatel tot een nat klonterig deeg en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk aan met je hand of de achterkant van een lepel.
 4. Meng in dezelfde mengkom alle ingrediënten voor de kruimlaag met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
 5. Verdeel de fruitmoes- of compote over de koeklaag en verdeel daarover de kruimellaag. Zorg dat er stukjes fruit zichtbaar blijven! Druk de kruimellaag een beetje aan, maar niet te stevig!
 6. Zet de plaatkoek in het midden van de oven en bak in 40 á 50 minuten goudbruin. Snijd de koek in rechthoeken of vierkantjes wanneer die nog in de vorm zit en nog heet is en laat dan helemaal afkoelen, dan krijgt de koek meer stevigheid.

Meer recepten met haver?

3 gedachtes over “Plaatkoek van haver en fruit

 1. Pingback: Rabarber plaatkoek | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Pindakaas- en jam Flapjacks | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.