Plaatkoek van haver en fruit

Een koekbodem dan een laagje kleverig fruit en een kruim bovenop, helemaal lekker. Dit was vroeger een zeer geliefde traktatie als mijn kids jarig waren. Haver is ook echt een geweldig product en ik maak er de laatste tijd weer heel veel mee, omdat we thuis proberen zoetigheid (behalve chocolade natuurlijk!) zelf te maken en zo min mogelijk te kopen. Als je dan iets snoept, dan weet je wat er in zit en ben je wat zuiniger, omdat het zelf gemaakt is, dubbel winst dus! En het is echt lekker hoor, zelfgemaakte haverkoeken, en ook nog voedzaam. Voor bij de thee of koffie, als toetje met wat slagroom of ijs en mee naar school of werk!

Er staan al twee variaties op het blog (naturel en pindakaas haverkoekjes), maar deze plaatkoek met een fruitvulling mag echt niet ontbreken. Dit recept is voor een rechthoekige vorm van 22 x 29 cm perfect. De stukjes zijn dan ongeveer 2,5cm dik. Tussen de koek- en de kruimellaag kun je een vruchten -compôte of -moes doen, bijvoorbeeld appel, abrikozen, rabarber of zoals in dit voorbeeld pruimencompôte uit eigen tuin. Het geeft natuurlijk een aangename fruitsmaak en ook zo’n lekkere “sticky bite” in de koek.

Ingrediënten

Onderlaag

 • 100 g havermout
 • 130 g speltmeel
 • 100 g gesmolten roomboter
 • 120 g rietsuiker
 • 1 ei
 • 1 tl bakpoeder (4g)
 • snuf zout

Fruitlaag

 • 250-350 g fruit -moes of -compote naar keuze

Kruimlaag

 • 100 g havermout
 • 100 g speltmeel
 • 100 g rietsuiker
 • 100 g boter gesmolten
 • 1/2 tl zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175C
 2. Neem een vorm van 22 x 29 cm of vergelijkbaar en bekleed deze met bakpapier
 3. Meng in een mengkom alle ingrediënten van de onderste laag met een pollepel of een spatel tot een nat klonterig deeg en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk aan met je hand of de achterkant van een lepel.
 4. Meng in dezelfde mengkom alle ingrediënten voor de kruimlaag met een pollepel of spatel tot ook weer een nat klonterig deeg.
 5. Verdeel de fruitmoes- of compote over de koeklaag en daarop verdeel je de kruimellaag. Druk de kruimellaag een beetje aan, maar niet te stevig!
 6. Zet de plaatkoek in het midden van de oven en bak in 40 a 50 minuten goudbruin. Snijd de koek in rechthoeken of vierkantjes wanneer die nog in de vorm zit en nog heet is en laat dan helemaal afkoelen, dan krijgt de koek meer stevigheid.

Provecho! Liefs Karmijn

Smaken van Karmijn

Meer recepten met haver?

Smaken van Karmijn

2 gedachtes over “Plaatkoek van haver en fruit

 1. Pingback: Pindakaas- en jam Flapjacks | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.