Parmigiana di melanzane

Als echte aubergine liefhebber is dit een geweldig lekker en simpel gerecht, dat ik graag op tafel zet met polenta en/of ciabatta en een grote salade met pijnboompitjes en appel, peer of druif er in. Heerlijk voor de warmere maanden als je buiten eet met een glaasje rosé erbij. Het gerecht lijkt op de lasagne, maar dan gebruik je aubergine in plaats van pasta en er zit geen bechamel op, maar wel lekker veel mozzarella in de laagjes en Parmezaanse kaas boven op. Er zijn veel recepten te vinden van deze Italiaanse schotel. Voor mij is het belangrijk dat ik de aubergine niet in veel vet hoef te bakken en dat de tomatensaus veel smaak heeft.

Om maximale smaak uit de aubergines te halen bak ik de plakken aubergine met wat olijfolie, knoflookpoeder en gerookte paprika in de oven i.p.v. in de grilpan. Je bespaart hiermee tijd, je hebt minder vet nodig en je krijgt meer smaak. Een ander belangrijk detail van dit recept is om goede kwaliteit mozzarella te nemen, dus die net wat duurder is deze keer. Het nadeel aan verse mozzarella verwarmen is dat het veel vocht los laat en daarom is een lekker stukje brood zoals focaccia of ciabatta of gewoon een rustiek stokbrood er wel erg lekker bij. Aangezien alles al gaar is als je het in de oven bakt is de Milaneze Parmignana klaar zodra het warm is en de kaas in en op het gerecht is gesmolten. Wanneer je er voor kiest dit gerecht als hoofdschotel te maken gebruik dan de hoeveelheden als hier aangegeven. Je kunt dit natuurlijk ook als bijgerecht maken en dan heb je genoeg aan de helft van het recept. Dan zou ik minder lagen aubergine maken, dus wel een grote schaal en dus veel kaas! Een foto maken van dit gerecht is eerlijk gezegd wat moeilijk, omdat de schaal leeg is voor ik het door heb. Dat zegt genoeg lijkt me!

Kookboekschrijfster Claudia Roden leert ons in haar boek “De smaken van Italië” (C. Roden 2014) dat de aubergines in het zuiden van Italië zijn omarmd toen ze door de Arabieren werden geïntroduceerd. Vooral op Sicilië en in Calabrië is het mateloos populair en worden ze op allerlei manieren bereid. Er zijn wel wat verschillende vertalingen in omloop van Parmigiana di Melanzane, maar Melanzane betekent in ieder geval aubergine en Parmigiana verwijst logischerwijs naar parmezaanse kaas. Dus wees vooral niet zuinig met die parmezaanse kaas, want die geeft pit aan het gerecht. En als je net als ik erg houdt van pittig als in pepers, doe dan door de tomatensaus wat chilivlokken!

Ovenschotel voor 4 personen | bereiding 75min | oventijd 20-30 min

Ingrediënten

 • 4 aubergines
 • Olijfolie
 • gerookt paprika poeder
 • gedroogde knoflook
 • peper/zout
 • 2 blik tomatenblokjes bio
 • 1 grote witte ui
 • 4 teentjes knoflook
 • handje verse kruiden bv. salie/rozemarijn/tijm/oregano/marjoraan of een eetlepel gedroogde oregano
 • 2 bollen goede mozzarella
 • 1 pakje geraspte mozzarella kaas
 • stuk Parmezaanse kaas om te raspen
 • basilicum om te garneren

Bereiding

 1. Snijd de aubergines in de lange in plakken van ongeveer 1/2 cm. Bestrooi ze met zout (dat spoel je later weer af) en zet ze rechtop in een vergiet in de wasbak. Laat ze daar 1 uur staan en spoel ze dan af en dep af met een schone theedoek.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C.
 3. Maak de ui, knoflook en kruiden schoon en hak klein. Verwarm in een hapjespan of kleine braadpan wat olijfolie en fruit hierin de ui/knoflook/kruiden langzaam aan, totdat het lekker begint te ruiken en de ui glazig wordt. Als je niet te veel olie wilt toevoegen doe je er een eetlepel water bij, zodat het de tijd krijgt om te garen.
 4. Doe de tomatenblokjes erbij en zout en peper en laat 20 minuutjes op halflaag vuur met de deksel er half op, sudderen en inkoken.
 5. Bekleed twee bakblikken met bakpapier en leg hier de plakken aubergine op. Besprenkel met olijfolie en strooi er peper, beetje zout, gerookte paprika en knoflookpoeder over heen. Gaar ze in de oven voor een kwartier en wissel ze dan om, onderste naar boven en bovenste naar onder. De aubergines moeten gaar zijn en licht gekleurd als je ze er uit haalt.
 6. Neem een grote ovenschaal of braadslede. Verdeel een beetje saus onder op, dan een laag aubergines, dan tomatensaus, dan een handje geraspte mozzarella en een paar stukjes verse mozzarella (gewoon scheuren) en zo ga je door tot je eindigt met een laag aubergines. Daarop rasp je een flinke hoeveelheid parmezaanse kaas en verdeel je nog wat verse mozzarella.
 7. Bak de Parmigiana di Melanzane 20 tot 30 minuten in de oven. Garneer de schotel met verse basilicum en serveer met focaccia of ciabatta brood en/of polenta en een salade met bijvoorbeeld pijnboompitjes, appel, peer of druif voor een fris zoete tegenhanger.

Serveer dit heerlijke zomerse gerecht met een grote salade met pijnboompitjes en druiven en een knapperig brood waarmee je in de saus kunt dippen. Buon Appetito!

Meer Italiaanse recepten?

6 gedachtes over “Parmigiana di melanzane

 1. Pingback: Focaccia met rozemarijn | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Salsa verde | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: De Smaken van Claudia Roden | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.