Paprika dip

Deze paprikadip is eigenlijk een kruising tussen hummus en romesco. Het is snel gemaakt in een kleine keukenmachine of met de staafmixer. Je kunt hem als dip of als spread maken. Deze variant is goedkoper dan het originele romesco recept doordat hier witte bonen worden toegevoegd (voor de spread variant) en minder amandelen dan in het Catalaans Spaanse origineel. Het originele recept van Romescosaus bevat namelijk veel geroosterde amandelen (die heerlijke romige Spaanse soort), paprika en knoflook en wordt vaak bij op de barbecue geroosterde verse bosuitjes gegeten als dipsaus. Het origineel is echt super lekker, maar ook bewerkelijk en met Nederlandse producten redelijk prijzig. Dit recept vind ik daarom een goed alternatief.

Deze paprika dip is lekker bij tortilla chips, rauwkost, toast of crackers, maar ook als sausje (zonder de bonen) voor bij vlees, kip of vis. Verrassend lekker is deze saus ook bij een tosti of op een broodje gezond met avocado of op een pitabroodje met falafel en rauwkost…nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Voor de paprika dip gebruik ik een 1/2 verse rode paprika in de oven geroosterd met een knoflookteentje, 1 geroosterde puntpaprika uit een pot, witte bonen (voor iets dikkere versie), amandelen, tahin, zout, chili en gerookt paprika poeder. 

In veel Spaanse recepten zou je de amandelen eerst moeten blancheren, dan pellen en dan roosteren en daar ben ik gewoon te lui voor, want ik houd van snel, tenzij het enorme smaakwinst oplevert. Mocht jij daar wel geduld voor hebben, doe het dan, want het resultaat is iets romiger en geeft een diepere smaak. Ik heb altijd rauwe amandelen met vlies in huis en die doe ik er meestal gewoon in. Je kunt ook hazelnoten gebruiken. Voor mij zit de smaakwinst wel echt in het roosteren van je paprika en knoflook. Dit is een wereld van verschil en geeft een veel rokerige, mild zoete smaak. Niet te vergelijken met wanneer je er rauwe knoflook in zou doen.

De bonen voeg ik toe als ik er meer een spread van wil maken en/of als ik meer volume nodig heb. Ik gebruik geroosterde paprika uit een pot, omdat daar een zuurtje en zoetje in zit en omdat de paprika’s die daarvoor gebuikt worden nog meer smaak hebben dan die je bij ons vers koopt. Maar je kunt het recept ook gewoon met alleen verse paprika (gewone of punt), dus dan heb je 1 1/2 verse paprika nodig. Doe er dan nog wel een theelepel azijn of citroensap bij en misschien een klein beetje agave bij om dezelfde smaak te verkrijgen.


Paprika dip

Het recept met bonen is goed voor een jampotje en zonder bonen past het net in een mosterdpotje!

Ingrediënten

 • 1/2 rode paprika vers
 • 2 teentjes knoflook (of 1 grote)
 • 100 g geroosterde paprika uit pot (ongeveer 1 stuk)
 • 50 g uitgelekte witte bonen (optioneel)
 • 30 g ongezouten amandelenScheutje olijfolie
 • 1 tl tahin (sesampasta, liefst de geroosterde)
 • Flinke snuf gerookt paprika poeder
 • Snufje chilipoeder of pikant paprikapoeder
 • Verse peper, paar draaien
 • Flinke snuf (1g) zout
 • Verse peterselie of koriander (optioneel)

Maak je dit zonder de bonen dan is de substantie wat dunner en kun je het goed als saus gebruiken. Wil je liever geen geroosterde paprika uit pot gebruiken, vervang die dan door een hele paprika en voeg nog 1 el citroensap of azijn erbij en eventueel een beetje agavesiroop.

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor op 180C en bekleed een kleine  braadslede of ovenschaaltje waar een halve paprika in past.
 2. Snij de paprika doormidden en verwijder van één helft de zaadlijsten. Smeer de paprika in met olijfolie, peper en zout. Plet het knoflookteentje, leg die op het bakpapier en leg de halve paprika er over heen (zo voorkom je dat de knoflook verbrandt). Zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten, tot het vruchtvlees zacht is en het vel een beetje gaat rimpelen en verkleuren. Haal uit de oven.
 3. Neem een klein hakmolentje of een staafmixerbakje en doe daar de halve geroosterde paprika in, de paprika uit de pot (uitgelekt), knijp het knoflookteentje uit en doe er bij. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe; witte bonen (voor dikkere versie), olijfolie, amandelen, tahin, zout, peper, paprika- en chilipoeder. Meng dit tot het een mooie gladde textuur heeft en proef even.
 4. Breng over in een schone pot met deksel. Je houdt de dip tot zeker 1 week in de koelkast goed.
Crackers met paprikadip

Maak ook eens deze makkelijke havermout crackers !

Een gedachte over “Paprika dip

 1. Pingback: Gerookte kipsalade met pesto | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.