De Smaken van Claudia Roden

Deze kookboeken van kookboekschrijfster Claudia Roden zijn absolute aanraders voor wie de basis en gevarieerdheid van de keukens van Spanje en Italië wil begrijpen en de daarbij behorende recepten wil uitproberen. De Smaken van Spanje en De Smaken van Italië heb ik als een boek gelezen. Claudia Roden is dan ook een van mijn grote inspiratiebronnen op kookgebied. Zij heeft dezelfde nieuwsgierigheid als ik ten opzichte van de herkomst van producten en gerechten en de culturele en historische context hiervan. Door haar doortastende onderzoek voor elk kookboek van haar hand geloof ik haar kookboeken die over andere keukens gaan dan waar zij zelf mee is opgegroeid. Vaak kies ik bewust kookboeken van locals uit, maar Claudia Roden vertrouw ik volledig en verrijkt absoluut mijn kookkennis!

Recent heb ik de boeken “De Smaken van Spanje” en “De Smaken van Italië” van Claudia Roden gelezen. Deze boeken had ik al jaren op mijn lijstje staan, nadat ik eind jaren negentig haar boek over de Joodse keuken had gelezen, maar ze waren nogal prijzig. Nu heeft ze gelukkig weer een uitgave van haar boeken voor een betaalbare prijs. Claudio duikt helemaal in de lokale keukens van de diverse regio’s van beide landen en je kunt het eten daar voor je zien en bijna ruiken en proeven, zo sprekend beschrijft ze het. Als je dan ook daarbij de historische context duidelijk uitgelegd krijgt dan is het hele plaatje compleet. Dit zijn perfecte kookboeken om de principes van deze keuzes te begrijpen en vandaar uit kun je je eigen creativiteit toepassen!

Claudia Roden (1936- heden)

  • geboren in Caïro, Egypte
  • op haar 15de naar Engeland verhuisd en door heimwee naar de gerechten van haar jeugd gaan koken en kookkunst gaan studeren.
  • gespecialiseerd in Midden Oosten-  en Mediterrane keuken.
  • boeken van haar hand en in het Nederlands vertaald zijn:
    • 1992: De Italiaanse keuken-meer dan 300 authentieke recepten
    • 1999: De Joodse keuken – 800 authentieke recepten uit de diaspora
    • 1999: Koffie – historie, soorten & recepten
    • 2002: Eten – internationale gerechten voor binnen en buiten
    • 2007: Duizend-en-één smaken – de keukens van Marokko, Turkije & Libanon
    • 2008 (90e herdruk): Midden-Oosten kookboek
    • 2013: De smaken van Spanje
    • 2014: De smaken van Italië (herdruk)
    • 2019: Arabesque (herdruk 1001 smaken)
    • 2019: De Joodse Keuken (herdruk)

De Smaken van Italië, Claudia Roden. Verkrijgbaar met harde kaft voor 30,- | ISBN: 9789059566279 | Gekartonneerd (bijvoorbeeld bij Scheltema)

De Smaken van Spanje, Claudia Roden. Verkrijgbaar met harde kaft voor 32,- | ISBN: 9789059560451 | Gekartonneerd (bijvoorbeeld bij Scheltema)

Smaken van Spanje

Mijn hart is al 30 jaar verknocht aan Spanje en vaak heb ik kookboeken over de Spaanse keuken weer weg gedaan, omdat ze geen eer deden aan hoe ik de Spaans keuken ken. Maar dit boek overtreft mijn verwachtingen. De Spaanse gerechten waar ik graag een recept van wil vinden zitten er in, zoals de “berenjenas con miel (aubergine met honing)”, “pulpo a la gallega (gallisische inktvis met aardappels en gerookt paprikapoeder)”, “albondigas con almendra (gehaktballetjes met amandelen”, “empanada de atún” (tonijnpastei) en “tocino del cielo (hemels spek, een soort flan)”.

De Andalusische keuken ben ik het meest mee bekend, maar door een paar maanden in Madrid te wonen maakte ik in één klap kennis met alle andere regionale keukens van Spanje. Madrid is een walhalla voor foodies en er ging een hele nieuwe wereld voor me open. En al blijft de tapas mijn grote favoriet, de Spaanse keuken heeft zoveel te bieden en is vooral puur en eerlijk, zonder veel poespas. De boerse keuken, de Moorse en Joodse invloeden, de rol van de kloosters, alles wordt duidelijk in dit boek.

Dit kookboek begint met een knappe beschrijving van Spanje’s geschiedenis waarbij de invloeden van verschillende culturen en episodes op de Spaanse keuken worden verduidelijkt. Mijn ervaring is dat Spanjaarden, wanneer het over de keuken van hun regio en hun land gaat, niet opscheppen over al die invloeden. Alles is authentiek wordt vaak gezegd! Maar Claudia laat juist prachtig zien dat authenticiteit juist het resultaat is van verschillende periodes en verschillende invloeden, zowel qua kookmethodes, maar ook wat betreft beschikbare producten, smaken en uiteraard recepten.

Vervolgens geeft Claudia een beschrijving over de regionale keukens en de specifieke producten en smaken uit elke regio. Dan volgt een hoofdstuk over ingrediënten, keukengerei en basistechnieken uit de Spaanse keuken en de overige 370 pagina’s bestaat uit recepten.

Het enige kritiekpunt dat ik kan vinden is dat er minder aandacht aan de tapascultuur en receptuur wordt besteed dan ik graag had gezien, maar buiten dat is dit boek een schat aan informatie die ik niet had willen missen.

De smaken van Italië

Claudia neemt je mee op reis door Italië en je ontmoet allerlei verschillende volkeren, verschillende standen, elk met hun eigen gewoontes, producten, beroepen en geschiedenis. Door haar beschrijvingen waan je jezelf in de regio’s van het land en krijgen de recepten veel meer betekenis. De historische context wordt niet zoals in het boek over Spanje uitgebreid behandeld in het eerste hoofdstuk en dat heeft een duidelijke reden. Italië is door de geschiedenis heen zeer versnipperd geweest en is eigenlijk pas in de vorige eeuw één land geworden dat wij nu kennen. Daarom kiest Claudia Roden er logischerwijs voor om per regio informatie geven over de historische context. Die opzet maakt dat de identiteit van elke regio zo gaat spreken dat je recepten voor je ziet en bijna kunt proeven.

De verzameling recepten in dit boek is indrukwekkend en super veelzijdig. Er worden maaltijden voorgeschoteld afkomstig van de Italiaanse elite, maar ook simpele boeren gerechten. Het verbaasd me altijd bij de Italiaanse keuken hoe puur en simpel en toch verfijnd de recepten zijn.

Neem bijvoorbeeld de gevulde perziken (Pesche ripiene) met amaretti’s en marsala uit Ligurië of de Saltimboca alla Romana (Kalfsvlees met ham en salie) uit Lazio en al lange tijd op mijn wensenlijstje, de Aardappelgnocchi uit Friuli. Uiteraard veel heerlijke pastagerechten, vlees & gevogelte, vis en tevens veel lichte gerechten die je zowel als lunch, lichte zomerse maaltijd, op een buffet of als voorgerecht kunt opdienen.

Zelf heb ik recepten gemaakt die zijn geïnspireerd op dit kookboek, zoals de groentesoep Minestrone (recept) en de Parmignana di Melanzane (recept) (Aubergine ovenschotel met mozzarella en parmezaanse kaas).

Maar er is nog genoeg inspiratie voor jaren kookplezier!

Deze boeken verdienen wel een plaatsje in de basiscollectie van iedere kookliefhebber. Dus zet ze op je verlanglijstje en geef ze anderen als cadeau. Veel leesplezier!

4 gedachtes over “De Smaken van Claudia Roden

  1. Pingback: Amandel chocoladetaart (glutenvrij) | Smaken van Karmijn

  2. Pingback: Panna cotta | Smaken van Karmijn

  3. Pingback: Sinaasappel-amandel taart | Smaken van Karmijn

  4. Pingback: Crostini met Kippenlevermousse | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.