Minestrone

Deze nederige, hartige Italiaanse groentesoep is heerlijk om te maken voor de lunch, als zout tussendoortje of als maaltijdsoep op een zomerse dag. Ik waan mij al een tijdje in Italië door het lezen van Claudia’s Roden “De smaken van Italië” en hier thuis krijgen ze daardoor veel Italiaanse lekkernijen voor geschoteld, waaronder Minestrone. Ja ik geef eerlijk toe, ik lees een kookboek als een roman, gewoon van de eerste tot en met de laatste letter. Het geeft me inspiratie en de boeken van Claudia Roden geven me daarbij heel veel informatie over waar gerechten vandaan komen en op welke manier ze worden gegeten, waardoor de context levendig wordt en de gerechten voor mij betekenis krijgen. Wil je meer weten over de kookboeken waar ik van hou, kijk dan bij mijn kookboek reviews.


Minestrone is gewoon een simpele groentesoep en eerlijk gezegd keek ik vroeger altijd een beetje neer op dit soort groentesoepen. Maar sinds ik veel meer groente eet maak ik ook veel meer soepen en probeer ik van alles uit. Mijn moeder maakte ook altijd al veel boerse soepen met linzen en groente en van gepureerde groentes en daar was ik dol op. De minestrone vond ik nooit zo interessant, want ik hoef niet echt pasta in mijn soep. Daarom maak ik hem ook zonder pasta maar met spliterwten of bonen, want lekker wat eiwit er in maakt dat de minestrone prima als maaltijdsoep kan dienen. En wanneer je allemaal groenteresten in je koelkast hebt liggen, denk dan aan Minestrone, want dat is de perfecte manier om ze te verwerken. Wees dus gewoon vrij in welke groenten je gebruikt, want alles kan er in, maar kijk gewoon wat je hebt en wat er in het seizoen beschikbaar is.

Maar wat maakt het dan een minestrone? De zoutigheid en specifieke italiaanse smaak krijg je door gebruik van spek of parmaham en/of parmezaan of pecorino kaas. En vaak doen de Italianen er nog een klodder verse pesto bij wanneer ze het opdienen. Claudia Roden vertelt dat deze soep in de haven van Genua veel te verkrijgen was, zodat zeelieden na hun reizen een goede hoeveelheid groente tot zich konden nemen. Dat snap ik helemaal, want ik vind de smaak heerlijk hartig en je voelt dat het je voedt.

De verschillende groenten die ik in de Minestrone heb verwerkt door de seizoenen heen zijn echt heel divers, zoals aubergine, courgette, tomaat, pompoen, champignons, wortel, bleekselderij, knolselderij, doperwtjes, prei, kool, sperziebonen, snijbiet….. Ik maak de soep beginnend bij het fruiten van ui, knoflook, spek of parmaham en wat verse harde Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld marjoraan, salie, tijm, oregano of rozemarijn) uit mijn tuintje. Als ik dat rustig met de deksel op de pan laat fruiten dan begin ik de groentes te snijden in ongeveer een gelijke kleine maat, zodat je wanneer je de soep eet, alle groentes op je lepel krijgt. Ik begin bij de groentes die lekkerder worden als je ze even aanbakt, zoals champignons, aubergine, courgette of pompoen. Die nemen namelijk lekker de smaken op die je in de pan hebt en kun je er na het snijden meteen doorheen roeren. Daarna snij ik de hardere groenten zoals wortel, bleekselderij, bloemkool, prei, sperziebonen (in stukjes gesneden) etc. en dan kan het water en de bouillonblokjes in de pan doe ik de spliterwten erbij. Als laatste, wanneer de harde groentes en de spliterwten gaar zijn, voeg ik de bladgroentes en/of doperwtjes en uitgelekte bonen toe, want die hoeven niet zo lang te garen. Welke bonen je neemt maakt niet uit, het is lekker met witte bonen, borlottibonen of boterbonen, maar vast ook wel met andere bonen. Voor het serveren nog een beetje geraspte parmezaan en wat verse basilicum of peterselie er over of zoals de Genuanen een kloddertje pesto.

Wat ook nog een leuke tip is uit de boeren keukens van Spanje en Italië is dat je een laatste stukje hard geworden parmezaan of een restje serrano- of parmaham of pancetta ook prima kunt meekoken in de soep voor de smaak en dan vis je het er gewoon weer uit voor het opdienen. Het is toch ook zonde om zulke luxe producten niet volledig te gebruiken!

Ingrediënten

 • olijfolie om in aan te bakken
 • 100g Spek, pancetta of parmaham
 • 1 grote ui (rood of wit)
 • paar chilivlokken (optioneel voor de pitliefhebbers)
 • 4 teentjes knoflook, kleingesneden
 • handje harde kruiden om mee te bakken bijv. marjoraan, salie, tijm, oregano, rozemarijn
 • selectie aan groentes (zie opties hierboven)
 • 2,5l groentebouillon (2 blokjes bouillon is voldoende bijv. ui of groente)
 • 2 laurierblaadjes
 • spliterwten of bonen zoveel je lekker vindt
 • verse peper, zout naar smaak
 • verse kruiden als peterselie of basilicum en geraspte parmezaanse kaas of pesto

Bereiding

 1. Zet een grote soeppan waar 2,5l in kan op middellaag vuur en fruit hierin de kleingesneden ui, knoflook, spek of parmaham,de verse harde Italiaanse kruiden en eventueel chilivlokken. Laat dat met de deksel rustig fruiten.
 2. Snij de groentes in kleine blokjes en begin met de groentes die lekkerder worden als je ze even aanbakt, zoals champignos, aubergine, courgette of pompoen. Daarna de hardere groenten zoals wortel, bleekselderij, prei, sperzieboenen.
 3. Voeg nu 2,5l water toe, twee bouillonblokjes en de laurier. Als je spliterwten wilt gebruiken, dan doe je die er nu ook bij. Laat op middellaag vuur zachtjes koken ZONDER deksel, zodat de soep niet te troebel wordt.
 4. Wanneer de harde groentes en de spliterwten gaar zijn na ongeveer 20 minuutjes kun je de bladgroentes, doperwtjes en/of de uitgelekte bonen toevoegen en nog wat verse peper en proef even of je het zoutgehalte goed vindt.
 5. Als de soep in kommen hebt ingeschonken garneer je met wat verse basilicum of peterselie en rasp je nog wat parmezaan er over of zoals de Genuanen een kloddertje pesto!

5 gedachtes over “Minestrone

 1. Pingback: Focaccia met rozemarijn | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Parmigiana di melanzane | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Salsa verde | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Helende Miso-dashi bouillon | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: De Smaken van Claudia Roden | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.