Patatas Bravas – Tapas

Patatas bravas is een klassiek tapas gerechtje gemaakt van gebakken aardappeltjes met een “moedige” saus. Of misschien heet het zo, omdat je juist dapper bent als je die saus eet, want voor Spaanse begrippen is de saus best pittig. Dit gerechtje staat op elk tapasmenu en toch zijn er veel varianten. Voor thuis kies ik er voor niet te frituren en bak ik de aardappels in de oven. De saus bind ik niet zoals in Spanje met bloem, maar ik doe er zoete aardappel of wortel door, waarmee de saus gezonder en lekkerder wordt. Rozemarijn vind ik een hele lekkere toevoeging aan de saus, maar dat kun je ook best weglaten natuurlijk. De brava-saus is overigens bij heel veel lekker, dus serveer die niet alleen bij de aardappeltjes, maar zet gewoon nog een bakje neer op de tapastafel. En als je saus over hebt, kun je die gerust door je pastasaus ofzo heen doen of als ketchup bij een tosti serveren. Ben je op zoek naar meer tapasgerechtjes? Kijk dan bij mijn blogpost over de Tapas-tafel.

Ingrediënten

Voor de saus

 • 4 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 100 g zoete aardappel of wortel
 • 1 takje verse rozemarijn
 • 1 draai of snuf chilivlokken
 • olijfolie
 • 300 g tomaten passata of blik tomatenblokjes
 • 120 ml water
 • 4 tl sherryazijn (of 2 tl wijnazijn en 2 tl sherry)
 • 1 tl zoete paprika (liefst Spaanse)
 • 1/4 tl hete paprika (liefst Spaanse)
 • 1 tl zout
 • 4 draaien verse peper
  En verder:
 • 5-6 middelgrote aardappelen (gewoon, zoet of gemengd)
 • 1 takje verse verse rozemarijn
 • snuf gerookt paprikapoeder (liefst Spaanse
 • 2 tl goed zout (Maldon, zeezout of himalayazout)
 • Olijfolie

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C voor de aardappeltjes. 
 2. Maak eerst de saus: maak de ui en de knoflook schoon en snij in plakjes. Verwarm een beetje olie in een (saus)pannetje en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de chilivlokken toe. Snij de schoongemaakte zoete aardappel of wortel in kleine blokjes en voeg toe. Haal de blaadjes van het takje rozemarijn en voeg toe. Doe nu ook de paprika poeders, zout en peper en er bij. Roer alles goed om en laat niet verbranden. Wanneer het lekker begint te geuren blus je af met de sherryazijn (of wijnazijn en sherry) en doe je de tomatenpassata erbij en het water.  Laat 15 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Haal de saus van het vuur, doe er nog een eetlepel olijfolie bij en mix met de staafmixer tot een gladde saus. De saus mag lauw of koud zijn als je het gerechtje serveert.
 3. Schil de aardappelen (als de schil schoon en dun is kun je die er aan laten) en snij ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Doe de aardappelblokjes in een braadslede of op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet er een flinke scheut olijfolie over en hussel ze door elkaar zodat de olie goed om de blokjes heen zit. Bestrooi met  het zout en de losgetrokken rozemarijnblaadjes en zet 20 á 30 minuten boven het midden van de voorverwarmde oven.
 4. Wanneer de aardappeltjes mooi goudgeel uit de oven komen, bestrooi je ze met wat zout en gerookt paprikapoeder en serveer met een bakje bravasaus of schep de bravasaus er door heen, net wat je lekkerder vindt.

2 gedachtes over “Patatas Bravas – Tapas

 1. Pingback: Gambas al ajillo – Tapas | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Tapas avondje | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.