Pinchos Moruños – Tapas

Deze Moorse spiesjes hebben een heerlijke kruidige smaak. Ik leerde ze kennen toen ik salsalessen gaf in Zuid Spanje met mijn toenmalige vriend Sederick. In het prachtige Andalusische dorp Vejer de la Frontera waren we dagelijks te vinden bij ons favoriete barretje “Pepe Julián”, waar we na het dansen een wel verdiend San Miguel biertje nuttigden met deze heerlijke spiesjes erbij. Dat is echt zo’n top combi. De marinade maakt dit gerecht en heeft Moorse smaken. Op zich niet vreemd, immers hebben de Moren bijna 700 jaar in het zuiden van Spanje gezeten. De entourage van dat leuke terrasje in dat mooie witte dorpje kan ik jullie er helaas niet bij geven en evenmin een salsales, maar in deze vreemde tijden kun je wel genieten van dit heerlijke gerechtje! Je kunt het als snack serveren, bij de Spaanse maaltijd (bijvoorbeeld met deze rijst) of natuurlijk bij een tafel vol lekkere tapas. Meer tapasinspiratie? kijk hier.

Indrediënten

 • 800 g varkensvlees, rundvlees of lamsvlees
 • 1/2 ui rood of wit
 • 1/2 citroen, sap
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 tl eetlepels goed gerookt paprikapoeder 
 • 1/2 tl heet parikapoeder (of eventueel 1/4 tl chilipoeder of cayenne)
 • 1 el komijnzaad (mag ook gemalen zijn, of half/half)
 • 6 draaien versgemalen zwarte peper
 • snufje kaneel
 • 1 tl zout
 • 30 g olijfolie van eerste persing
 • 1 el Sherry

Bereiding

 1. Voor de marinade: maal het komijnzaad redelijk fijn in een vijzel. Ik gebruik hiervoor graag mijn houten vijzel. Maak de knoflook schoon, haal de kern eruit en pureer deze ook in een vijzel. Hiervoor gebruik ik de stenen vijzel. Geen zin in? Gebruik dan komijnpoeder en pers je knoflook. Maak de ui schoon en snij heel fijn. Meng de knoflook, komijn en ui met de overige ingrediënten voor de marinade: het citroensap, de paprika, peper, kaneel, zout, sherry en de olijfolie en vermeng goed.
 2. Snij het vlees in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5  cm. Snij eventuele vlies en zenen weg. Doe de vleesblokjes bij de marinade en schep goed door met een spatel. Eenmaal goed vermengd met de marinade kun je het vlees in een zak of een bakje doen en laat het een nacht in de koelkast staan.
 3. De volgende dag prik je de stukjes vlees aan de spiezen (voor barbecue liefst ijzere spiezen en als je hout gebruikt, leg die dan een half uurtje in water voor gebruik)
 4. Steek de barbecue of grill aan op een hoge stand. Schroei het vlees aan alle kanten goed dicht, zodat het van binnen sappig blijft. Alle kanten ongeveer 2-3 minuten, maar dat verschilt natuurlijk per vleessoort, pan, hittebron en grootte van de vleesblokjes. Om zeker te zijn kun je het vlees het beste even induwen om te weten of het gaar is. Als het voelt zoals de muis van je hand voelt als je duim en ringvinger tegen elkaar houdt!

Serveer meteen na het grillen met een beetje verse koriander en een wat zout! Meer tapasinspiratie?

2 gedachtes over “Pinchos Moruños – Tapas

 1. Pingback: Tapas avondje | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Gambas al ajillo – Tapas | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.