Tapas avondje

Van Tapas word ik echt super blij en daarom maakte ik gister op mijn verjaardag een tapastafel voor het gezin en een kleine familiedelegatie. Ik ben zo lang ik me kan herinneren gek geweest op tapas. Eigenlijk ben ik gewoon een echte Spanje liefhebber, kun je wel zeggen. Met een camper wildkamperend leerde ik als 15jarige Spanje voor het eerst kennen en dat was een machtig avontuur. Een paar jaar later ben ik mijn vader gaan opzoeken in het prachtig gelegen dorpje Bubión, waar ik later met mijn vriendin Yara een cursus Spaans ben gaan volgen na het Vwo. Weer een paar jaar later heb ik een paar maanden in Madrid gewoond en gewerkt en ben ik met mijn toenmalige partner in de zomers salsales gaan geven in het prachtige dorp Vejer de La Frontera. Geweldige ervaringen die er voor hebben gezorgd dat ik echt verliefd ben geraakt op dat land. Wie weet vinden Kees en ik ooit de kans om voor langere tijd die kant uit te gaan. Maar voor nu deel ik graag mijn favoriete tapasgerechtjes met jullie!

Tapas

In Spanje ken ik tapas vooral als hapje bij een drankje in de vele barretjes, staand aan de bar, zoals bijvoorbeeld in Madrid of zittend op een terrasje in Sevilla. En je hebt natuurlijk ook heel veel tapasrestaurantjes of restaurants die ook tapas serveren. Het woord “tapar” betekent letterlijk afdekken en men denkt dat het eigenlijk is ontstaan doordat karaffen en glaasjes wijn werden afgedekt  met een stukje brood tegen de insecten. Daar kwam dan ook vaak nog een stukje lokale kaas of serranoham op te liggen en werd uiteraard opgegeten wanneer het glas leeg was, tada, tapas was geboren. Ik vind het een leuk verhaal, maar ik hou vooral erg van tapas omdat het zo fijn gedeeld kan worden, met als voordeel dat je ook veel verschillende dingen kunt proeven.

In het zuidelijke Andalucía heb ik zoveel variëteit geproefd en eigenlijk zouden we afgelopen een mooie rondreis maken, maar dat is helaas niet door gegaan. We zullen nog even moeten wachten en zo lang doe ik het met de inspiratie die ik in de afgelopen 30 jaar heb opgedaan. Dit is mijn lijstje tapas gerechtjes:

 • Croquetas de chorizo – chorizo kroketjes (alleen nog frituren)
 • Ensaladilla rusa – Russische aardappelsalade
 • Tortilla Española – Spaanse aardappel omelet
 • Pinchos moruños – moorse vleesspiesjes (nog even grillen)
 • Gambas al Ajillo – gambas met olijfolie, chili en knoflook (lastminute)
 • Champiñones al ajillo – champignons gebakken met peterselie en knoflook (lastminute)
 • Pan con aïoli – rustiek brood met knoflookmayonaise
 • Lechuga de la plancha – kort gegrilde gemsla met een ansjovisdressing (grillen)
 • Patatas bravas – gebakken aardappeltjes met pikante tomatensaus (in oven)
 • Alitas de pollo picantes- pittige kippenkluifjes (in airfryer)
 • Escabeche de pimentón y berenjena – zoetzuur van puntpaprika’s en aubergine
 • Ensalada salpicón – frisse zeevruchtensalade
 • Albondigas con salsa tomate – gehaktballetjes in tomatensaus (in oven)
 • Pimientos de padrón – kleine gefrituurde groene pepertjes (lastminute)
 • Zanahorias aliñadas – gebakken wortel met dressing
 • Manchego con membrillo – Spaanse schapenkaas met kweepeer gelei
 • Cabrales con uva – pittige blauwe kaas met druiven
 • Jamon serrano con higos- serrano ham met gegrilde vijg
 • Dátiles y tocino – dadels omwikkeld met knapperig spek (in airfryer)

Moeilijk kiezen toch? Bij onze favoriete tapasbar Casa Molero hier op Texel kan ik ook nooit kiezen, want ik vind alles te lekker. Met hoe meer mensen je bent, des te meer soorten tapas je kunt bestellen/maken en proeven, dus perfect voor feestjes! En Tapas kun je in de meeste gevallen redelijk goed van te voren maken, zodat je niet de hele tijd in de keuken staat wanneer je bezoek er is.

Voor het selecteren van je Tapasgerechtjes is het handig rekening te houden met wanneer je het meeste werk moet doen. Van bovenstaande gerechten zie je bij welke gerechten je last minute nog iets moet doen en welke je helemaal kunt voor bereiden (staat niets achter) en een paar die alleen even in de oven of airfryer of op de grill moeten. En dan kies je nog wat variatie qua groente, vlees en vis en klaar is je menu!

In de komende tijd zal ik de tapasrecepten op het blog delen. En vandaag beginnen met de eeuwige favoriet, de Patatas Bravas! Zie hier het recept.

4 gedachtes over “Tapas avondje

 1. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Gambas al ajillo – Tapas | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Pinchos Moruños – Tapas | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Patatas Bravas – Tapas | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.