Gambas al ajillo – Tapas

Gambas al ajillo is een bekend Spaans tapasgerechtje dat het altijd goed doet. Olijfolie, knoflook, chili en gamba’s, meer heb je niet nodig en het is altijd weer smullen. Eigenlijk is het hetzelfde als Gambas Pil Pil met als enige verschil dat je bij de laatste van die kleine Pil Pil pepertjes gebruikt, die echt super pittig zijn. Bij Gambas al ajillo wordt ook wel dikwijls chili gebruikt, maar dan meestal in de vorm van chilivlokken of een paar reepjes verse Spaanse peper. Het effect is hetzelfde, smullen! Serveer het bij een tapasdiner met nog een aantal lekkere tapasgerechtjes, zoals Patatas Bravas, Pinchos Moruños en Spaanse tortilla. Maar je kunt het ook als hapje voor een diner maken, als appetizer.

Dit gerechtje bestel ik in de tapasbar alleen als ik iets te vieren heb, want het is wel een van de duurdere tapas. Echter nu ik eindelijk weet waar je op ons eiland die mooie grote gamba’s kunt krijgen, ga ik helemaal los. Gamba’s komen als het aan mij ligt minimaal 1x per 2 weken op het menu in welke vorm dan ook. Ik word er zo blij van, op Aziatische, Spaanse of Zuid Amerikaanse wijze, allemaal lekker.

Aangezien het bij dit gerecht gaat om best dure ingrediënten maak ik het voor thuis wel een beetje anders. Zo ben ik iets spaarzamer met de olijfolie dan de Spanjaarden en ik vind het ook lekker om de schil van de gamba er aan te houden, omdat die zoveel extra smaak aan de olie geeft en die olie wil ik heel graag nog lekker opsnoepen met een stukje rustiek brood. Of je neemt gepelde gamba’s of met alleen het staartje er aan, waar je ze makkelijk aan kunt oppakken. Maar dan nog pel ik ze liever zelf, zodat van de schalen een lekkere bouillon (bijv. een Tom Yum soep) of saus mee kan maken, maar dat is mijn ‘gebruik alles’ gekte.

Wanneer je een tapastafel bereidt dan staan er natuurlijk vaak meerdere heerlijkheden op tafel en dit is dan wel een beetje de kers op de taart, dus 2 á 3 gamba’s per persoon is top. Eigenlijk moet je er nog een willen, dat werkt het beste haha. En serveer deze niet als eerste, maar tussen de andere tapas door, zodat er geen grote honger is en iedereen puur kan genieten.

Tip: Mijn versie is redelijk sterk qua knoflook en chili, dus halveer die ingrediënten voor een mildere versie.


4 personen | bereiding 15 min

Ingredienten

 • 40 ml olijfolie
 • 8-12 grote gamba’s (met schil, gepeld of alleen staart)
 • 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden (1 voor mildere versie)
 • 1/2 tl zout (maldon, himalaya of ander goed zout)
 • 1/4 tl chilivlokken (snufje voor mildere versie) of 1/4 spaans pepertje in ringen of 1 Pil Pil pepertje
 • handje gehakte peterselie (optioneel)

Bereiding

 1. Ontdooi de gamba’s en maak de ze schoon. Zorg dat je het darmkanaal verwijdert. Wil je hele gamba’s met kop en schaal gebruiken dan kun je met een cocktailprikker in de nek het darmkanaal naar boven wippen en eruit trekken. Als je gepelde garnalen gebruikt is het darmkanaal er meestal al uit, maar check dat even. Wanneer je zelf je gamba’s pelt, gooi de hoofden en schalen dan niet weg, want daar kun je bijvoorbeeld een heerlijke Tom Yum soep mee maken!
 2. Neem een pannetje waar de gamba’s in passen en niet te ruim is, bijvoorbeeld een klein koekenpannetje. De gamba’s krimpen bij verhitting nog een beetje. Doe de olie in het pannetje en zet op middelhoog vuur en laat goed heet worden. Als een kruimel brood in de olie meteen gaat bruisen, dan kan knoflook en chilipeper en de gamba’s in de pan. Zorg dat de gamba’s aan alle kanten garen door met een tangetje of vork de gamba’s te draaien. Ze mogen niet te lang garen, ongeveer 1.5 minuut per kant, want dan worden ze rubberig. Zodra ze hun glazigheid hebben verloren en steviger aanvoelen als je ze oppakt dan kan het vuur uit.
 3. Bestrooi de gamba’s met zout en peterselie en serveer meteen! Als je gasten zelf moeten pellen, zorg dan voor een bakje met heet water en een partje citroen om de vingers schoon te maken of voor flink wat servetten en een schalenbakje.

Meer tapas recepten en inspiratie? Neem een kijkje op mijn tapaspagina!

2 gedachtes over “Gambas al ajillo – Tapas

 1. Pingback: Pasta met garnalen, knoflook en citroen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Tapas avondje | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.