Gerookte makreelmousse

Gerookte makreel is heerlijk en ook nog gezond! Deze mousse is zo gemaakt en een heerlijke variatie voor op brood of toast, zoals op zelf gemaakte crostini of een cracker. Maar je kunt het ook heel goed als onderdeel van een visplank of bij een vistrio als voorgerecht serveren. Een aangename manier om je portie vette vis binnen te krijgen, dus neem wat gerookte makreel mee als je boodschappen doet en probeer het eens zou ik zeggen!

Eerlijk gezegd hou ik erg van hartigheid op mijn brood, cracker of toast. Als lunch of als borrelhapje. Ik houd alleen echt niet van kant en klare smeersels. Wanneer je het zelf maakt dan weet je tenminste wat er in zit en kun je er veel meer smaak aan geven. Ik maak ze van aubergine, kippenlever, geitenkaas & pompoen, gerookte forel & dille, tonijnsalade, eiersalade en van makreel.

Je kunt een hele gerookte makreel kopen. Dat is wel het lekkerst, omdat het vlees dan vaak sappiger is, maar ook meer werk om al die graten te verwijderen. Tegenwoordig kun je ook (meestal vacuüm verpakt) gerookte makreel flakes kopen, maar helemaal lekker is natuurlijk om bij je visboer een gerookte makreelfilet te kopen.

Rauwe ui valt bij mij meestal niet zo goed, daarom maak ik mijn ui altijd in, want dan heb ik nergens last van en blijft die smaak ook niet zo lang hangen. In een glazen pot doe ik 2/3 gekookt water met een 1/2 tl zout, verse peper en een tl. agavesiroop en als het zout is opgelost doe ik er 1/3 natuur- of ciderazijn bij en de in halve maandjes gesneden ui, rood of wit. Je kunt ook de luiere versie doen en de gesneden ui in een net lege pot zuur van de augurken of uitjes leggen, of er zelfs gewoon bij doen!


Ingrediënten

 •  1/2 gerookte makreel (1 filet)
 • 1 el zure room
 • 1 tl mayonaise (zelf maken? zie recept)
 • 1 tl kappertjes
 • 1 tl rode (ingelegde) ui 
 • 1 el citroensap
 • 1 handje peterselie
 • 2 draaien verse Peper
 • Flinke snuf zout
 • Snufje kruidenzout

Bereiding

 1. Neem de makreelfilet en trek kleine stukjes vlees er af of trek uit elkaar met twee vorken en leg in een mengkom. 
 2. Snij  de kappertjes, ui en peterselie fijn en doe bij de makreel. Voeg ook het citroensap, de peper en de twee zoutsoorten toe.
 3. Doe de zure room en mayonaise erbij en roer met een vork alles door elkaar. De makreel valt nu als het goed is nog meer uit elkaar en laat zich goed mengen met de overige ingrediënten. 
 4. Proef of de zuur/zout balans goed is en bewaar afgedekt in de koelkast. Blijft zeker 5 dagen goed.

Vind je het ook lekker om eigen salades of smeersels te maken? Ik maak ze met aubergine, biet & haring,  geitenkaas & pompoen, gerookte forel & dille, tonijnsalade, eiersalade, pittige kerrieselderijsalade. Ze staan nog niet allemaal online, maar wel deze mousse van kippenlever (recept).

5 gedachtes over “Gerookte makreelmousse

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Roomzalm canapé | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Rode ui ingemaakt | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Gerookte kipsalade met pesto | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Kerst en etentjes | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.