Crostini met Kippenlevermousse

Laten we ons niet te veel beïnvloeden door dit troosteloze weer! Waarom niet gewoon gezellig borrelen met crostini en kippenlevermousse? Dit borrelhapje maak ik heel vaak bij feesten en partijen en degenen die daar wel eens zijn geweest weten waar ik het over heb. Crostini (meervoud van crostoni) zijn knoflooktoastjes en zijn geweldig voor bij de borrel. Je kunt er van alles bij serveren, maar deze kippenlevermousse is echt wel onweerstaanbaar en moet je toch echt een keer proberen. Met kerst maak ik er altijd cranberry compote bij of ik decoreer de al belegde crostini met een doorgesneden druif. Iets fris zoetigs is er namelijk wel lekker bij. Kippenlevers worden in Italië veel gebruikt leerde ik van Claudia Roden in haar boek De Smaken van Italië (zie recensie). Alhoewel ik de mousse al zolang maak, weet ik eigenlijk niet waar de inspiratie precies vandaan kwam. Maar het feit dat het een favoriet blijft, zegt genoeg lijkt me. Zelfs mensen die niet van lever houden, vinden deze mousse toch lekker, net als mijn kinderen. Maar je kunt er natuurlijk ook een alternatief bij geven, zoals een tonijnsalade, makreelmousse of gewoon wat Franse kaasjes, zodat er wat te kiezen is. Een heerlijk glaasje wijn of port en als je wilt een beetje cranberry compote erbij, jammie. De borrelgewoonte vind ik altijd zo’n feestelijk begin van de avond, ik houd er van. Als er mensen komen eten maak ik iets dat me in staat stelt om mee te kunnen borrelen. Stoofpotjes lenen zich daar uitstekend voor, bijvoorbeeld een heerlijk Boeuf Bourgignon (zie recept) of de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met polenta (zie recept).

In Spanje heb je als tapas in de typische barretjes ook vaak knoflooktoast belegd met de heerlijkste toppings. Die zijn vergelijkbaar met de Italiaanse Bruschetta en worden gemaakt van plakken landbrood. Crostini zijn kleiner en meestal gemaakt van ciabatta of stokbrood. Dit recept is afkomstig van mijn oudste zus en vervangt als het even kan gekochte toast. Wist je overigens dat kippenlever niet alleen heel lekker, maar ook nog gezond is vanwege vitamines A, B, K en ijzer? Het heeft misschien niet de meest aantrekkelijke kleur, maar daar moet je je echt niet door laten afschrikken, want dat wordt meer dan goed gemaakt door de smaak. Cranberry compote smaakt er heerlijk bij en die kun je kant en klaar kopen of zelf (diepvries) cranberries met wat suiker, water en speculaaskruiden een half uurtje laten pruttelen en dan laten afkoelen. Voor de eigen gemaakte crostini heb je afbak stokbrood nodig. Zelf kies ik vaak voor steenoven variant met desem, maar je kunt ook gewoon Frans stokbrood nemen. Zorg dat je erbij blijft wanneer de crostini de oven in gaan, want ze gaan ineens snel en je wilt wel dat ze precies die mooie goudgele kleur hebben!

Voor de crostini

 • 1 wit afbak stokbrood, liefst rustiek/desem achtig
 • 50 ml olijfolie extra vierge
 • snuf zout
 • 2 teentjes knoflook geperst of een paar draaien gedroogde knoflook
 • 1/2 tl tijm of oregano (optioneel)

Bereiding crostini

 1. verwarm de oven voor op 180°C.
 2. snij het stokbrood in sneetjes van iets dunner dan 1cm en leg op een met bakpapier beklede bakplaat of op een rooster dat je op de bakplaat zet.
 3. doe de olijfolie in een kom en voeg de geperste knoflook of flink wat draaien gedroogde knoflook toe en een flinke snuf zout. Eventueel kun je er ook een 1/2 tl gijm of oregano bij doen. Roer even door elkaar.
 4. neem een kwastje en smeer elke toast aan beide kanten in met de olie. Schuif de crostini nu in de oven en blijf 8 minuten in de buurt en kijk na 8 minuten hoe ze kleuren. Als je ze helemaal gelijkmatig gekleurd wilt hebben dan kun je ze omdraaien, maar daar ben ik zelf te lui voor. Als na ongeveer 10 tot 12 minuten de crostini mooi goudgeel kleuren haal je ze uit de oven en laat je ze even afkoelen. De onderkant is nu als het goed is iets lichter van kleur maar wel krokant.
 5. als je ze langer dan een dag wilt bewaren doe ze dan in een luchtdichte trommel. Dan kun je ze nog zeker 4 dagen goed houden.

Voor de kippenlevermousse

 • 300 g kippenlevers
 • scheutje olijfolie
 • klontje roomboter
 • grote rode of witte ui
 • 1 teen knoflook
 • 4 blaadjes salie of takjes tijm
 • scheut port, masala, madeira of sherry
 • scheut slagroom
 • 125 g crème fraîche

Bereiding kippenlevermousse

 1. Dep de kippenlever droog met keukenpapier en knip of snijd de zenen weg. Bestrooi de levers met peper en zout. Snij de ui in halve plakjes en hak de salie en de knoflook klein
 2. Neem een koekenpan en verhit hier een scheut olijfolie en een klontje boter in op midden hoog vuur. Wanneer de boter begint te bubbelen en verkleuren doe je ui, knoflook en salie in de pan en roer je dit regelmatig tot de ui glazig wordt.
 3. Voeg nu de kippenlevers toe en verdeel ze goed over je pan zodat ze elkaar zo min mogelijk raken en kunnen dichtschroeien. Draai ze na 4 minuutjes om om de andere kant te bakken. Na nog 4 minuutjes kun je alles door elkaar husselen en voeg je een flinke scheut drank en slagroom toe. Laat nog even 5 minuten zachtjes door pruttelen zodat de alcohol kan verdampen. Zet het vuur uit en laat het mengsel een half uur afkoelen. 
 4. Doe het kippenlevermensel en de crème fraîche in het mixerbakje van je staafmixer of in een staafmixer bak en meng het tot een smeuïge mousse. Dek luchtdicht af, bijvoorbeeld met plasticfolie en zet ik de koelkast tot gebruik.

12 gedachtes over “Crostini met Kippenlevermousse

 1. Pingback: Kerst ideëen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Roomzalm canapé | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Fijne kerstdagen | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Cranberry compôte | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Gerookte kipsalade met pesto | Smaken van Karmijn

 6. Pingback: Porchetta con funghi | Smaken van Karmijn

 7. Pingback: Semifreddo karamel | Smaken van Karmijn

 8. Pingback: Kerst en etentjes | Smaken van Karmijn

 9. Pingback: Gerookte makreelmousse | Smaken van Karmijn

 10. Pingback: Zalmtartaar | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.