Chocoladeboter

Nu moet ik wel met de billen bloot, want oh wat houd ik van boter en van chocolade. En die twee samen vind ik gewoon onweerstaanbaar. Ontneem mij alle zoetigheden, maar kom niet aan mijn chocolade! Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die niet van chocoladepasta houden. Alleen ik word altijd door mijn lieve zoon bewust gemaakt dat er palmolie in zit en dat is maar zeer zelden verantwoord geproduceerd, dus tja toch maar laten staan. En dan is dit een perfect alternatief! Ik kijk nostalgisch terug naar die verrukkelijke chocoladeboter die mijn moeder vroeger kocht (chocopasta kwam er niet in). Die smeuïge romigheid met de smaak van pure chocolade vond ik hemels lekker en ik moest me vreselijk inhouden om niet nog een boterham hiermee te nemen. En dan had ik al de mazzel dat ik naar voorbeeld van moeder een centimeter dik op mijn brood mocht doen. Kennelijk heeft Yvette van Boven dezelfde nostalgie en vond ik in haar boek Home Made Winter een recept van chocoladeboter en overigens nog veel meer verleidelijke boters. Haar versie is met poedersuiker en die van mij met sap van mandarijn en ahornsiroop, maar sowieso heerlijk voor op de ontbijttafel in het weekeinde!

Chocoladepasta kende ik als kind niet totdat ik als puber mee mocht kamperen met mijn Brabantse pleegfamilie aan een rivier in de Franse Ardenne. We zaten daar elk pinksterweekeinde met allemaal bevriende families en hun kinderen en ik denk dat dat wel geschaard kan worden onder mijn meest bijzondere jeugdherinneringen. Zoveel gezelligheid en gezamenlijkheid, buiten, sportief, spannend én voor mij de ontdekking van vers wit stokbrood met een laag Nutella chocopasta er op…..mmmm. Tja, die chocopasta is aantrekkelijk, maar koop ik liever niet. Mijn eigen variant daarop komt ook nog aan bod, maar nu eerst chocoladeboter, ook erg lekker en makkelijk.

Mijn versie van chocoladeboter is dus gezoet met mandarijn- of sinaasappelsap en ahornsiroop. Yvette gebruikt in haar recept poedersuiker. Nou gebruik ik zelf niet graag geraffineerde suiker, maar je kunt poedersuiker uiteraard ook van riet-, palm- (oh nee die mocht niet) of kokosbloemsuiker maken. Gewoon even malen in een molentje tot het fijn is. In plaats van ahornsiroop kun je ook agavesiroop of honing gebruiken en het zoetgehalte is ook heel persoonlijk, dus vergeet niet te proeven!

Chocoladeboter
Chocoladeboter

Ingrediënten

  • 150 g roomboter op kamertemperatuur
  • 2 el (maatlepels) goede kwaliteit cacao poeder
  • snufje zout
  • paar druppels vanille-extract
  • sap van 1/2 mandarijn of 1/4 sinaasappel
  • 1 el ahorn siroop (de mandarijnsap + ahorn zijn te vervangen door poedersuiker zoals in het recept van Yvette van Boven)

Bereiding

Meng alles goed door elkaar met een lepel of een mixer totdat de kleur en structuur homogeen is. Bewaar de boter in een botervloot, een afsluitbaar bakje of rol op in een boterpapiertje en houd koel in de koelkast. Eerlijk gezegd heb ik dit recept niet langer dan een week in mijn koelkast, maar ik verwacht dat het wel 2 weken houdbaar mits gekoeld bewaard.

Een gedachte over “Chocoladeboter

  1. Pingback: Gerookte kipsalade met pesto | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.