Visterrine

Een romige forelmousse ingepakt in gerookte zalm is gewoon altijd een succes als voorgerecht. Het ziet er mooi uit (zeker als je iets netter werkt als ik), het is niet moeilijk en je kunt het prima een dag van te voren maken. De mousse met gerookte forel maak je met room, dille en gelatine. Je kunt voor de mooi een laagje geblancheerde groene asperges of courgette in het midden leggen en je giet de mousse in een met plasticfolie en gerookte zalm beklede cake vorm. Echt, het is niet moeilijk. Zelf had ik geen ideale maat cakevorm voor deze hoeveelheid, want ik vind het mooier als er meer hoogte in zit, maar de smaak is er uiteraard niet minder om. Ook ben ik wat kritisch op mijn zalm die ik niet netjes in 1 laag heb geschikt, maar goed het is allemaal niet echt belangrijk, want het is en blijft een top voorgerechtje.

De kwaliteit van de gerookte forel en zalm is bij de visboer vaak wel iets beter, dus als dat mogelijk is koop ze daar. En kies voor mooie dun gesneden zalm, zodat je een iets verfijnder look krijgt dan die op de foto. Ik heb dit gerecht eerder met Christmas Eve gemaakt tijdens ons familiediner en toen gebruikte ik een cakevorm van 31×12 cm en kreeg ik er prima 12 plakken uit. Deze versie op de foto is gemaakt in de cakevorm van 26×12 (gemeten aan bovenkant) en dan heb je met 4 tot 6 personen een royale portie. Je kunt ook individuele porties maken in mini-cakevormpjes, ramekins of muffinvormpjes. Dan serveer je per persoon een zalmtimbaaltje gevuld met forelmousse. In dat geval heb je wel meer zalm nodig, ik schat zo’n 1,5x meer!voorgerecht | 4-6 of 10-12 personen | bereiding 30 minuten | in koeling min 6 uur

Benodigdheden: mixer, mengkom, staafmixer eventueel met klein staafmixermengbakje, plasticfolie, ruimte in de koelkast


Ingrediënten

Visterrine voor 10 tot 12 personen

 • 250 g gerookte forelfilet
 • 250 ml slagroom
 • 4 blaadjes gelatine
 • 150 ml visbouillon (liefst van de visboer)
 • 4 el citroensap
 • 700 g gerookte zalm
 • 1/2 bosje dille
 • 1/2 bosje bieslook 
 • 8 groene asperges of 8 courgetteplakken (optioneel)

Visterrine voor 4 tot 6 personen

 • 125 g gerookte forelfilet
 • 125 ml slagroom
 • 2 blaadjes gelatine
 • 75 ml  visbouillon
 • 2 el citroensap
 • 400 g gerookte zalm (ik hield 2 plakjes over, jammie)
 • 3 takjes dille
 • 6 sprietjes bieslook
 • 6 groene asperges of 6 plakken courgette (optioneel)

Bereiding

 1. Schil en blancheer (in water tegen de kook aan) de asperges of courgetteplakken in zout water, laat uitlekken en afkoelen.
 2. Spoel de cakevorm om met water en bekleed daarna ruim met plastic folie. Het water zorgt ervoor dat het plastic minder schuift. Zorg dat er genoeg plastic over de rand hangt om straks de bovenkant van de terrine mee dicht te maken.
 3. Bekleed de vorm nu met een telkens een kleine overlap, met de gerookte zalmplakken. Zorg dat je de plakjes waaiert, dus dat er geen kale stukken zijn. En laat de zalm over de rand hangen, zoveel als nodig om straks de bovenkant van de terrine mee dicht te maken.
 4. Klop de slagroom lobbig (dus niet helemaal stijf) en week de gelatine in koud water (5 minuten).
 5. Verwarm de bouillon tot het kookpunt in een klein pannetje en roer er van het vuur af, de uitgeknepen gelatine doorheen. Zet het vuur uit.
 6. Maak de forelfilet samen met de bouillon+gelatine fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. Doe het citroensap er bij en laat nog even draaien en laat dan afkoelen (eventueel in de koelkast).
 7. Spatel de gepureerde forel door de lobbige slagroom en schep ook voorzichtig de fijngesneden dille en bieslook er door. Proef even of je de smaak goed vind zo. Zout is meestal niet meer nodig, maar misschien vind je een beetje verse peper wel lekker er door.
 8. Vul de terrinevorm met de mousse tot de helft. Leg dan de asperges of plakjes courgette gelijk verdeeld en in de lengte op de mousse en vul vervolgens de vorm met de rest van mousse. Sluit de terrine af, eerst met de zalm en vervolgens met het plastic folie. Klop een paar keer met de vorm op de aanrecht om luchtbellen zoveel mogelijk te verwijderen. Laat de terrine minimaal 6 uur in de koelkast opstijven.
 9. Om de terrine te lossen, haal je het plastic bovenop los en maak je de terrine vrij. Stort de terrine dan op de vrijgemaakte bovenkant op een schaal of plank. Haal de vorm weg en trek voorzichtig het plastic er af. Serveer op een schaal of plank en snij aan tafel aan of snij plakken vooraf van ongeveer 1,5 cm dik en serveer op individuele bordjes. Na het snijden van elke plak maak je je mes schoon met een vochtige doek of keukenpapier, zodat je mooie schone plakken krijgt.

Serveer met toast en eventueel wat veld- of jonge bladsla met een frisse citroen-dilledressing.
Variaties: Je kunt ook een laag geblancheerde en droog gedepte courgetterepen in het midden van de mousse leggen. Kappertjes zijn er ook lekker door als je daarvan houdt.

Hier kun je nog meer feestelijk gerechten bekijken?

Gold Christmas background with stars and bokeh lights

4 gedachtes over “Visterrine

 1. Pingback: Kerst ideëen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.