Witte chocolade mascarpone taart met frambozen

Witte chocolade mascarpone taart met frambozen klinkt feestelijk vind je niet? Dat is precies de bedoeling, want deze taart is speciaal voor mijn geslaagde zoon Thomas gemaakt! Een taart met goeie looks en subtiele smaken, die overigens perfect passen bij champagne/cava/prosecco. Je zou denken dat mascarpone heel machtig is, maar dit bescheiden 18cm taartje, heeft als geheim ingrediënt Griekse yoghurt, waardoor het licht blijft, eigenlijk een beetje mousse-achtig. De zure frambozen zijn heerlijk bij het romige van de witte chocolade en de mascarpone. En als het even kan is een coulis van frambozen wel erg smakelijk bij de taart.

In mijn favoriete studentenbaan bij Restaurant Zuid Zeeland op de Amsterdamse keizersgracht werd een taart gemaakt met witte chocolade die zo onweerstaanbaar lekker was. Die taart had ik in gedachten toen ik dit recept maakte. Helaas vond ik geen vergelijkbare recepten online, dus moest ik gaan experimenteren en dit is het resultaat geworden. In plaats van de schuimbodem uit het restaurant een koekjesbodem, maar de smaken komen echt in de buurt. Wil je ook een frambozen coulis (saus) maken bij de taart? Dit is echt zo gedaan. Neem een pakje diepvries frambozen en zet met wat water (of bessensap) en 4 eetlepels suiker op het vuur. Laat even koken, dan met pureren en vervolgens zeven. Wil je hem iets dikker, dan kun je 1 eetlepel arrowroot of maïzena met 2 eetlepels water mengen en dit op het vuur nog even door de saus mengen voor je hem zeeft. Je kunt ook een potje frambozenjam opwarmen en verlengen met water tot je de gewenste dikte hebt. Of kijk hier mijn recepten van vruchten coulis en compôtes.

Deze niet gebakken witte chocolade mascarpone taart maak ik altijd in mijn 18cm springvorm met een reden. Ten eerste vind ik het mooi als een taart een beetje hoog is, zodat de verhouding bodem t.o.v. de taartvulling klopt. En een grotere vorm maakt dat een mousse-achtige taart wat instabieler wordt. Je kunt het uiteraard proberen door het recept x1,5 te doen en in een 24cm springvorm te maken, maar ik raad het niet aan. Dan zou ik er liever twee maken. Je kunt de taart overigens prima invriezen. Haal de taart dan 4 uur voor je hem wilt serveren uit de vriezer. Ook gebruik ik bij niet gebakken taarten graag acetaatfolie aan de zijkanten, zodat je niet hoeft te priegelen met lossnijden. Dit is echt het investeren waard, want ik herbruik het gewoon en zo heeft elke bakvorm zijn eigen folie. Je kunt dit bijvoorbeeld krijgen bij Baktotaal. Let wel op dat je de goede hoogte bestelt!

De kwaliteit van je witte chocolade moet wel echt goed zijn, want zeker als je gaat smelten kan dat erg uitmaken. Zelf gebruik ik graag de chocoladedruppels van de Notenshop, maar de merken MöserRoth (Aldi) of Lindt zijn ook heel goed. Bij het mengen van de gesmolten chocolade met de mascarpone, slagroom en yoghurt is het tevens belangrijk dat de chocolade goed is afgekoeld, niet te veel, maar ook zeker niet meer te warm is. Dat is de reden dat ik het recept begin met het smelten van de chocolade, zodat die de tijd krijgt af te koelen.

In het recept gebruik ik gelatine, omdat het in tegenstelling tot een cheesecake te vloeibaar is om op zichzelf genoeg op te stijven. De structuur is een beetje als een mousse-taart, een bavaroistaart. Zorg voor goeie vanille, verse slagroom en een goeie dikke Griekse yogurt en dan komt het helemaal goed. De bodem maak ik graag van deels bastognekoeken en deels gingernut koekjes (McVitie’s), want die laatsten geven net even die scherpte. Alleen bastognekoekjes gebruiken kan natuurlijk ook prima, maar voor mijn smaak is dat iets te zoet.


Witte chocolade mascarponetaart met frambozen

Soort gerecht: Taart, feestelijkBereiding: 30 minutenMoeilijkheid: ☆☆
Aantal personen: 8 (18-20 cm vorm)Koelen: min 3 uurCuisine: Eigen recept

Ingrediënten

Bodem

 • 100 g Bastongekoeken
 • 100 g Gingernut cookies (McVitie’s)
 • 90 g Roomboter
 • Snuf zout

Taart

 • 300 g kwark
 • 100 g mascarpone
 • 200 g slagroom + beetje om op te warmen
 • 100 g suiker witte basterd
 • 100 g witte chocolade
 • Vanille
 • 5 gelatineblaadjes

Decoratie

 • Bakje Frambozen
 • Witte chocolade om te schaven

Bereiding

 1. Smelt de witte chocolade au bain marie. Zet een mengkom met de stukjes chocolade op een pannetje licht kokend water, zonder dat de kom het water raakt. Zodra het is gesmolten haal je het eraf en zet je het apart om af te koelen. Weeg de boter af in een kom en laat die nu smelten au bain marie (mag ook anders, maar je hebt dat nu toch staan).
 2. Bereid de vorm als volgt voor: onderop bakpapier, vastklemmen met de ringband. En aan de zijkant plaats je het acetaat folie met een klein beetje overlap.
 3. Leg de gelatine in ruim water in de week. Haal de boter van het vuur zodra die is gesmolten en zet apart.
 4. Maak de bodem door in een keukenmachine de koekjes met een snuf zout fijn te malen. Doe dan de gesmolten boter erbij en draai nog even tot het goed is vermengd. Schep het koekmengsel op de bodem van de vorm. Verdeel gelijk over de bodem en druk stevig aan met iets plats of een lepel. Zet zolang in de diepvries of koelkast.
 5. Giet 50 ml van de slagroom in een klein pannetje. Breng de room tegen de kook aan en zet het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes 1 voor 1 uit en roer ze met een garde door de room.
 6. De rest van de slagroom kan met de suiker, vanille en mascarpone in een mengkom. Klop dit met een handmixer tot het een lobbige structuur heeft.
 7. Voeg de afgekoelde witte chocolade toe en mix er even door. Vervolgens kan de gelatineroom er bij en de Griekse Yoghurt. Mix nog een keer goed.
 8. Neem de vorm uit de diepvries of koelkast en vul met het mascarponemengsel. Klop en een paar keer op de aanrecht, zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen en zet minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Nu kun je eventueel nog even de frambozen coulis maken (zie aanwijzingen boven het recept)!
Witte chocolade mascarpone taart met frambozen

Misschien vind je dit ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.