Chocolade amandeltaart met stoofpeertjes

Het geeft zo’n magisch kerstgevoel om stoofpeertjes te maken en het ruikt ook nog eens heerlijk in huis die drie uur dat ze staan te pruttelen. Iedereen wordt er blij van hier thuis en we hebben er een avond heerlijk van genoten. Gewoon als bijgerecht bij een spruitenstampotje en stoofvlees. Aangezien ik meestal een kilootje peren stoof, had ik toch iets te veel gemaakt, tja wat dan? Stoofpeer als toetje is ook heel lekker, maar ik krijg maar niet de combi pure chocolade met stoofpeer uit mijn hoofd. Dus ik dacht ik ga weer eens iets uitproberen. Eerlijk gezegd komen mijn probeersels niet vaak na de eerste keer al op het blog, omdat ze meestal nog wel hier en daar verbeterd kunnen worden. Maar deze keer waren we allemaal aangenaam verrast, dus ik deel hem toch met jullie, want wie weet hebben jullie stoofpeertjes over of was je van plan ze dit weekeinde te maken. En mocht je wel de taart willen maken en geen zin hebben om drie uur op je peertjes te wachten, dan kun je ook stoofpeertjes in een pot kopen natuurlijk.

In deze feestelijke tijden van veel bakken en lekker eten dacht ik een niet te slechte variant te maken. Het is gemaakt met amandelmeel en gekookte bieten en ik heb erythritol als zoetstof gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gewone suiker nemen.

De stoofpeertjes die ik heb gemaakt zijn drie uur in rode wijn met bessensap gestoofd (zie recept). Overigens is deze taart ook heerlijk zonder de peertjes of met kersen!


10 á 12 personen | 25 min. bereiding (excl.peertjes) | 40 min. baktijd

Ingrediënten

 • 250 g bietenpuree (schil, kook en pureer of koop gekookte bieten en pureer ze)
 • 5 á 6 stoofpeertjes (zie recept)
 • 4 grote eieren
 • 100 g moscovado of ruwe riet suiker (te vervangen door erythritol)
 • 50 ml (of 60g) stoofpeersap
 • 1 eetlepel (rauw) cacaopoeder
 • 2 tl wijnsteen bakpoeder
 • 1 tl baksoda
 • 1 el speculaaskruiden (liefst Euroma Original Spices)
 • 1/2 tl rode wijn azijn of balsamico azijn
 • 4 el olijfolie
 • 1/4 theelepel zout
 • 125 g gemalen amandelen of amandelmeel
 • 150 g pure chocolade, in stukjes gebroken – 70%

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 185°C (170°C hetelucht). Vet een ronde spring/bakvorm van ø 24 cm in met kokosolie of boter en bekleed met bakpapier.
 2. Smelt de chocolade au bain-marie (in een kommetje boven licht kokend water, let op dat het kommetje het water niet aanraakt) op laag vuur en meng, eenmaal gesmolten, de olijfolie door de chocolade. 
 3. Klop in een grote mengkom de rode bietenpuree, eieren, honing, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda en zout met een elektrische mixer.  Voeg als de ingrediënten volledig zijn gemengd de gemalen amandelen toe en meng er goed doorheen.
 4. Mix als laatste de gesmolten chocolade door het cakemengsel tot je een gladde massa hebt. Stort het beslag in je met bakpapier beklede vorm. Kijk of de peertjes recht op blijven staan en maak anders de onderkant wat platter door een stukje bij te snijden. Laat dan voorzichtig de stoofpeertjes in het beslag glijden en zorg dat ze op gelijke afstand van elkaar staan. Wil je de steeltjes er aan houden? Doe dan om elk steeltje een beetje zilverfolie. Ik had dat niet gedaan en heb ze er na het bakken afgeknipt (iets verbrand, oeps!).
 5. Bak de cake in 35 tot 40 minuten gaar en laat afkoelen. Als je nog een beetje stoofpeertjessaus hebt dan kun je de taart hiermee insmeren met een kwastje, zodat hij feestelijk gaat glimmen!
 6. Je kunt de saus van de stoofpeertjes er bij serveren en/of slagroom. Eventueel kun je de saus ook opwarmen en hier nog een handje chocolade door smelten voor de ultieme choco-kick!

Een gedachte over “Chocolade amandeltaart met stoofpeertjes

 1. Pingback: Stoofpeertjes | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.