Haverrepen met kokos chocolade

Even een niet te ongezond tussendoortje dat super goed smaakt! Dit recept met havermout, dadels, notenpasta, chocolade en kokos heb ik spontaan in elkaar geflanst toen ik een keer veel zin had in iets zoets, maar niet ongezond wilde snoepen. Ja dat komt ook wel voor! Meestal is dat na het sporten om eerlijk te zijn. Maar goed, wat we altijd in huis hebben zit in deze repen en maken het tot een verrassende traktatie. De kokos is subtiel en het zout geeft net dat beetje extra, waardoor je er niet vanaf kunt blijven. Het recept was in augustus bedacht en sindsdien maakt mijn dochter ze ook graag. Je kunt het laagje chocolade op de koek gieten, zoals op de foto, maar je kunt het ook in stukjes erdoor doen of smelten en er helemaal doorheen scheppen, zoals dochterlief dat een keer deed. Dan heb je wel de helft minder boter nodig.

De havermout koop ik altijd biologisch en de geraspte kokos is gewoon de ongezoete variant. In dit recept zitten dadels als zoetstof en deze moet je even warm maken met boter of kokosolie en de notenpasta, zodat je het daarna kunt fijnmalen met de staafmixer. De bovenste laag is gewoon gesmolten chocolade en als je iets zachtere substantie wilt, doe je er een beetje kokosroom of slagroom door. De kwaliteit chocolade vind ik belangrijk en het liefst gebruik ik repen met 70% cacaopercentage. Een beetje zoutvlokken over de bovenkant geven heerlijke zoute explosies in je mond, maar die kun je natuurlijk ook weglaten als je niet zo’n zoutekauw bent als ik!

haverrepen met kokos en chocoalde

Haverrepen met kokos en chocolade

gezonde snack | 12 stuks | bereiding 1 uur incl. koelen

haverrepen met kokos en chocolade

Ingrediënten

 • 150 g chocolade 70%
 • 150 g havermout
 • 50 g geraspte kokos
 • 1/4 tl zout
 • 60 g roomboter of kokosolie
 • 60 g dadels, ontpit
 • 80 g notenpasta (of pindakaas)
 • 50 g kokosroom (optioneel)
haverrepen met kokos en chocolade

Bereiding

 1. Neem een brownievorm en bekleed met een passend vel bakpapier. Truc: verfrommel het bakpapier , dan blijf het beter zitten en eventueel kun je op een paar punten wat kokosolie of boter doen, zodat het bakpapier aan de vorm kleeft.
 2. Zet een pannetje water op het vuur waar je de chocolade met snufje zout au bain marie in kunt smelten. Laat het water licht koken en zet een (metalen- of glazen)  bakje met in stukjes gebroken chocolade er op, zonder dat het het water raakt. Zodra de chocolade is gesmolten haal je het van het vuur af.
 3. Doe het zout, de roomboter, ontpitte en kleingesneden dadels en de notenpasta in een steelpannetje met dikke bodem en breng aan de kook. Laat even licht borrelen en zet dan het vuur uit. Pak een staafmixer en pureer alles samen tot een puree.
 4. Doe de kokos en havermout in een mengkom en schep hier met een spatel het pindakaasmengsel door heen. Als dit goed is vermengd, stort je het in de met bakpapier beklede vorm en druk je het aan met een natte lepel. Daaroverheen doe je de gesmolten chocolade die je eventueel mengt met wat kokosroom. Dit is optioneel en vooral handig als je chocolade al te veel is afgekoeld en daardoor niet vloeibaar genoeg meer is. Het maakt de chocoladelaag iets zachter dan zonder. Maar je kunt het kommetje gesmolten chocolade ook weer even opwarmen op het nog hete au bain marie pannetje.
 5. Bestrooi de koek met wat Maldon zoutvlokken en laat in de koelkast minimaal 1 uur opstijven of 20 minuten in de diepvries.
 6. Snij de zijkanten waar geen bakpapier zit los van de rand en haal de plaatkoek uit de vorm. Snijd met een groot mes mooie vierkanten of rechthoeken en bewaar in de vorm of een afsluitbare container in de diepvries of koelkast.
Haverrepen met kokos en chocolade

Meer zoete lekkernijen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.