Gerookte kipsalade met pesto

Dit is een recept uit de oude doos en nog steeds zeer geliefd. Toen ik een jaar of negentien was werkte ik bij een traiteur in de Utrechtse straat in Amsterdam voor bijna een jaar (tussenjaar). In die tijd was gerookte kip echt nog een zeldzame delicatesse en wij maakten er een salade mee voor in een borrel deegbakje of voor op toast. Dat werd geserveerd op de caterings en in de winkel, het was erg populair. Je kunt het amper een recept noemen, het zijn gewoon die paar goede ingrediënten samen die het zo lekker maken. Uiteraard het beste resultaat met zelfgemaakte pesto (zie recept) en zelfgemaakte mayonaise (zie recept), maar ook met gekochte producten is deze salade nog steeds de moeite waard. Mijn studievriendinnen die her en der wonen in Nederland en New York gaf ik laatst een coronastijl kookworkshop via videobellen en ze waren verrast hoe simpel en lekker deze salade en de zelfgemaakte mayonaise is. We hadden toen verse pesto uit de winkel gebruikt, maar wel mayonaise gemaakt. Erg leuk om te doen!

Degenen die me al een tijdje volgen weten ondertussen wel dat ik van borrelen houdt. Ik vind dat altijd een gezellig intiem moment met huisgenoten en/of gasten. Even bij elkaar zitten met hapje en een drankje als pauzemoment. Aangezien ik ook vaak nog moet koken, zorg ik dat ik of een niet zo bewerkelijk borrelhapje heb (dus soms gewoon een frans kaasje of een bitterbal uit de airfryer), dat ik het eten al zo goed als klaar heb of dat ik zo’n lekkere topping al klaar heb staan voor op toast. Ik heb wel wat over voor mijn borrelmoment eerlijk gezegd. Het is vaak het dessert dat ik skip en zeker niet de borrel!

De toast waar je dit op serveert kan gewoon gekochte toast zijn natuurlijk. Of je maakt zelf toast met afbak stokbrood en wat olijfolie en knoflook. Soms heb ik niet echt iets in huis en dat rooster ik door midden gesneden pitabroodjes en snij die dan in puntjes. Maar deze salade is ook heel lekker op komkommer voor de koolhydraatarme borrelversie of in een halve avocado met nog wat doorgesneden snoeptomaatjes als voorgerecht of lunch.

gerookte kippesto salade
Gerookte kippesto salade

Gerookte kippesto salade

Bereidingstijd is 5 min

Ingrediënten

  • 1 gerookte kippenborstfilet
  • 2 volle eetlepels verse pesto (zelfgemaakt of gekocht)
  • 2 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt of gekocht) voor minder vette versie kun je ook yoghurt gebruiken

Bereiding

  1. Snij de gerookte kippenborst in kleine vierkantjes, door eerst de filet helemaal door midden te snijden en dan in plakjes en vervolgens daar kleine vierkantjes van snijden.
  2. Meng de vierkantjes kip met de pesto en de mayonaise. Je hebt nu een smeuïge salade waarbij de vierkantjes kip aan elkaar kleven door saus. Is dat nog niet het geval doe er dan nog een beetje extra mayo of pesto door en proef even.

Hou je ook zo van lekkere spreads voor op toast of brood? Probeer deze dan ook een keer:

2 gedachtes over “Gerookte kipsalade met pesto

  1. Pingback: Salsa verde | Smaken van Karmijn

  2. Pingback: Basilicum pesto | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.