Gekruide ovenfrietjes

Dit recept maken we hier thuis al jaren zeker één keer per week en blijft zeer geliefd, zeker met onze zelfgemaakte knoflookmayonaise! Meestal hebben we zoete- en gewone aardappels gemengd en die kruiden we met zout, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder en soms chili- en/of knoflookpoeder. Hoe sterk we ze kruiden hangt af van hoe veel smaak de andere gerechten al hebben. Waar we het bij eten? Dat is te veel om op te noemen. Eigenlijk gewoon bij gerechten waar je frietjes lekker bij zou vinden, zoals bijvoorbeeld bij hamburgers, steak, kipschnitzel, gebraden kip of als extra bijgerecht bij een Nachoschotel of zelfgemaakte shoarma of falafel. Mocht je het nog nooit zo geprobeerd hebben, dan raad ik je dit recept zeer aan en durf ik bijna wel te beloven dat het niet bij één keer zal blijven!

Gerookt paprikapoeder

Dit is een absolute kruidenfavoriet in mijn keuken. Zo ontzettend lekker en veelzijdig. Gerookt paprikapoeder geeft diepgang in de smaak en maakt zoveel gerechten lekkerder. Oorspronkelijk komt de paprika natuurlijk van het Zuid Amerikaanse continent, maar gerookt paprikapoeder is in veel internationale keuken terug te vinden. Let wel op de gradatie pittigheid van het paprikapoeder, de pittige variant is echt super hot!

Op deze manier maak ik overigens ook geroosterde aubergines, als lekker bijgerechtje. Die komt ook snel langs op mijn blog. Eerlijk gezegd ben ik een absolute aardappel fan en ook al probeer ik wel minder koolhydraten te eten, de aardappel zal ik nooit helemaal afzweren. Door zoete- en gewone aardappels te mengen krijg je zo’n heerlijke zoet-zout combi die met de rokerige paprika smaak echt een top effect geeft. Je kunt het prima met alleen zoete- of alleen gewone aardappels maken en het is ook erg lekker met wortelgroenten, dus een mix van wortelpeterselie, wortelen en pastinaak bijvoorbeeld. De eigengemaakte knoflookmayonaise (recept mayonaise) maakt het bijgerecht helemaal compleet en die heb je binnen een paar minuten op klaar, dus ook die gewoon even een keer proberen.

Gekruide ovenfrietjes met huisgemaakte knoflookmayonaise
Gekruide ovenfrietjes met huisgemaakte knoflookmayonaise

Gekruide ovenfrietjes

4 personen | bijgerecht | bereiding 15 min | baktijd 30-40 min

Ingrediënten

  • 1.5 kilo aardappelen zoet of normaal (dan kies is vaak kruimig)
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1/2 tl zout (mijn voorkeur keltisch of himalaya)
  • 1 tl gerookt paprika poeder met strooier (niet pittig of mild)
  • 1/4 tl komijnpoeder met strooier of molen
  • optioneel extra: verse peper, knoflookpoeder, chilipoeder, chilivlokken, korianderpoeder. Of vervang de paprikapoeder en komijn door Baharat- of Al Andalus kruidenmengsel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor 200°C (180°C hetelucht) en bekleed een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.
  2. Schil de zoete aardappels (gewone aardappels alleen even schoon schrobben als dat nodig is) en snij dan alle aardappels in partjes, waarbij de schilkant dik is en de andere kant dun. Leg de aardappelpartjes op de met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie.
  3. Nu is het tijd voor kruiden: bestrooi de aardappelpartjes de kruiden, dus het zout, komijn- en gerookt paprika poeder en eventueel extra opties die je hebt gekozen. Schep er even goed doorheen met een schuimspaan of met je handen, zodat elk stukje goed is gekruid en besmeerd met olijfolie en verdeel de partjes vervolgens over de bakplaat, zo dat ze elkaar zo min mogelijk raken. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in 30 á 40 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en breng ze met een schuimspaan over op een serveerschaal. Serveer meteen als ze klaar zijn met een lekkere eigengemaakte knoflookmayonaise en je overige gerechten.

Groentegehaktburger met gekruide ovenfrietjes
Groentegehaktburger met gekruide ovenfrietjes

Een gedachte over “Gekruide ovenfrietjes

  1. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.