Basilicum pesto

Zelfgemaakte Pesto is gewoon super lekker en vele malen smaakvoller dan de pesto uit een potje. Ook de ‘verse pesto’ bij de supermarkt, die je meestal bij de olijven en dergelijke vindt kun je verslaan met deze verse pesto. Maar dan is het nog wel belangrijk dat je goede olijfolie hebt! De olijfolie is wat mij betreft cruciaal, omdat een hele scherpe olijfolie je hele pesto verpest en een smakeloze olie voegt niet die speciale smaak toe. Dus er van uitgaande dat je al een goede olijfolie in huis hebt die je ook gebruikt voor dressings bijvoorbeeld, maak dan eens verse pesto. Of je pesto alleen met pasta kunt eten? Nee, zeker niet. Het is heerlijk op een cracker met avocado, door een simpele tomatensalade, bij een stukje vis, kip of vlees of bij vers gebakken brood.

Als jongvolwassene werkte ik bij een bekende Italiaanse Traîteur in Amsterdam Zuid in de keuken en daar maakten we grote metalen emmers vol met pesto. Vaak gebruikten we deels hazelnoten, maar dat maakte het eigenlijk ook heel lekker. Ik vond het altijd zo decadent lekker zo’n grote hoeveelheid deliciousness!
Heb je nog geen goede olijfolie gevonden? Het AD helpt je in dit artikel of kijk bij dit artikel van Kassa .
Wanneer je zelf je pasta maakt of even een snelle pasta wil maken, dan is het echt een traktatie op zich hier verse pesto bij te maken, meer heb je niet nodig! Verse pesto is ook heel smakelijk door de courgettepasta of door een tomatensalade met boterbonen bijvoorbeeld. Vaak maak ik een saladedressing met pesto er door. Een oude favoriet van mij is gerookte kip salade met pesto als broodbeleg of voor op een toastje bij de borrel, zo simpel en zo lekker.

Bewaar de pesto met een laagje olie op de bovenkant, dan blijft ie het langst goed. Maar het beste is gewoon om de pesto binnen twee dagen op te maken, want het is een verse saus die je het beste zo vers mogelijk kan eten en bovendien, je kunt er zoveel mee. De kleur is helderder groen wanneer je de staafmixer of hakmolen gebruikt, maar ik ben gewoon zo gek op de vijzel, want daar krijg ik een soort oergevoel van, haha. Die je op de foto ziet is dus gevijzeld en niet zo helder groen, maar de smaak daarentegen is hemels! Dit recept is tot nu toe mijn beste pesto. Je kunt het maken met een vijzel (liefst een stenen) of in de blender. En maak er een keer mijn favoriete salade mee met gerookte kip, super voor op een broodje als lunch of op een toastje als borrelhapje.


Basilicum Pesto

Dit recept past in een standaard jampot | bereiding 15 min | bewaren in de koelkast

Ingrediënten

 • 80 g geroosterde pijnboompitten
 • 30 g Parmezaanse kaas of Pecorino, geraspt
 • 1 theelepel zout, liefst beetje grof (Himalaya of Keltisch heeft mijn voorkeur)
 • 1 grote teen knoflook (of meer als je dat lekker vindt)
 • 1 flinke bos verse basilicum (40 g)
 • 40 ml goede kwaliteit extra vierge olijfolie

Bereiding

 1. Neem een vijzel, hakmolen of staafmixerbakje en doe daar de geroosterde pijnboompitjes, geraspte Parmezaanse kaas, zout en knoflook in en maal fijn.
 2. Voeg de olie erbij en meng weer even door elkaar.
 3. Voeg de grof gesneden basilicumblaadjes erbij (het harde onderste van de steeltjes niet gebruiken, maar wel steel waar blad aan zit) en maal nog even kort tot je ze fijn genoeg vindt.
 4. Proef het zoutgehalte van de pesto en pas aan indien nodig.
 5. Bewaar de pesto in een schone pot en dek af met nog een beetje olijfolie, dan blijft die het langste goed.

In de lente/zomer/herfst kun je een basilicumplantje in je tuin, op balkon of in je keuken zetten. Het wil graag warmte en licht. Knip de stengels af waar de blaadjes beginnen en dan kun je door de hergroei meerdere keren oogsten. Zie voor biologisch zaad en meer kweektips bij de Bolster (biologische zaden).

Nog meer lekker recepten ontdekken?

3 gedachtes over “Basilicum pesto

 1. Pingback: Focaccia met rozemarijn | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Gerookte kipsalade met pesto | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.