Rocky Road

Een lekker tussendoortje voor de zoete trek! Het is super makkelijk te maken en je kunt variëren met de vulling. Een tijdje was het ineens in om sprätzels te verwerken in chocolade als variantie op pindarotsjes, jammie. Beide smaken vind ik heerlijk, maar als je ze koopt zit er toch wel weer veel suiker in en ik probeer mijn smaak juist te laten wennen aan minder suiker, dus zelf aan de slag dan maar. Je kunt natuurlijk pindarotsjes maken, maar Rocky Road is nog iets rijker omdat er meestal boter aan is toegevoegd….en ja, boter, dat maakt alles lekkerder. Rocky Road is waarschijnlijk bedacht door een Australische importeur in de 19de eeuw om snoep dat niet mooi was gearriveerd alsnog te kunnen verkopen. Briljant idee toch? Het werd verwerkt met goedkope chocolade en verkocht als Rocky Road.

In de VS en UK hebben ze het recept overgenomen en in Nederland hebben we ook iets wat er op lijkt namelijk onze pindarotsjes en natuurlijk arretjescake. Echter in arretjescake zit ook rauw ei verwerkt en dat wordt meer als cake geserveerd. Je kunt dit recept ook met melkchocolade maken als je het zoeter wilt en iets minder puur. Gebruik in dat geval 90g boter, want in melkchocolade zit al meer cacaoboter. En je kunt het recept ook zonder de boter maken, waardoor de chocolade harder wordt. Dan kun je de chocolade het beste tempereren, zodat de chocolade bij kamertemperatuur niet smelt. Dat is echt niet moeilijk. Je smelt je 2/3 van de chocolade au bain marie en is die eenmaal gesmolten, dan haal je het van het waterbad af en roer je de overige 1/3 chocolade er door, voilà!

Je kunt de Rocky Road met van alles vullen. Het is immers ontstaan als een ‘verwerkrecept’. De basis is van zichzelf geheel niet zoet als je 70% chocolade gebruikt, dus je kunt er gemakkelijk cranberries of marshmallows door doen voor een iets zoetere versie (in Australië schijnen ze er ook graag gesuikerde kersen door te doen). Of wat dacht je van kleine stukjes fudge? Er hoort wel echt iets knapperigs in vind ik, voor een crunchy bite. Noten en sprätzels of gewoon biscuitjes (hak iets kleiner of stamp grof in een theedoek of een diepvrieszak). En eventueel kun je een beetje vulling achterhouden om er op het laatst nog over heen te strooien, zodat het een echte Rocky Road wordt!

Rocky Road

Rocky Road

circa 16 stukjes |bereiding 15 min | koeltijd 2 uur

Ingrediënten

 • 200 g 70% pure chocolade, klein gehakt
 • 120 g roomboter ongezouten, in dobbelstenen
 • 4 el honing of agavesiroop
 • circa 200 gram vulling (sprätzels of zoute stokjes, gebrande of geroosterde noten bijv. pinda’s, amandelen, hazelnoten, pistache, pecans, cashew, cranberries, fudge, rozijnen of mini marshmallows)

Bereiding

 1. Zet een klein bakblik, zoals een brownie-vorm, klaar en bekleed met bakpapier.
 2. Smelt de chocolade met de roomboter au bain marie (in een kom boven licht kokend water zonder dat de kom het water raakt).
 3. Hak, snij of stamp je vulling in de gewenste grootte. Het mag lekker grof zijn!
 4. Eenmaal gesmolten meng je het choco-botermengsel met een spatel of lepel en roer er ook de honing of agave door.
 5. Giet nu het chocolade-botermengel bij de grof gestampte vulling en meng goed door elkaar. Stort in de voorbereide vorm en schut even, zodat het mengsel zich gelijk verdeelt. Laat minamaal 2 uur koelen in de koelkast.
 6. Stort de Rocky Road op een snijplank. Verwarm een scherp mes onder heet water, droog af en snij de Rocky Road in de gewenste vorm; vierkantjes of rechthoekjes. Bewaar ze in de koelkast op een bakpapier in een bakje met onderin bakpapier.

Andere tussendoortjes:


Een gedachte over “Rocky Road

 1. Pingback: Pindakaas- en jam Flapjacks | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.