Tostada con tomate

Dit heerlijke Spaanse ontbijtje is voor mij symbool van de Spaanse keuken. Puur en simpel met veel smaak en passie bereid. Tomaat, olijfolie en knoflook op wat toast met eventueel een plakje serranoham en een cortado koffie, ik hou er van. We reisden door Andalusië deze zomer en na 9 jaar mijn lievelingsland te hebben moeten missen heb ik met volle teugen alles opgezogen wat ik kon. Dit is mijn eerste blogpost na de vakantie en dat kan natuurlijk over niets anders gaan dan España! Dus vroeg ik mij af wat wil je graag delen of wat mis je nu het meest? En dat is dus eigenlijk gewoon dit simpele ontbijtje, wat je ook prima als lunch of zelfs borrelhapje kunt eten. Je moet alleen wel zorgen voor goede producten, dus rijpe smaakvolle tomaten en kwalitatief goeie extra virgen olijfolie.

Onze reis door Andalusië

Met twee bijna volwassen pubers had ik de grote wens om mijn lievelingsgebied in Spanje met hun te delen voordat ze uitvliegen en hun eigen paden gaan ontdekken. En ook mijn lieve man Kees kon nu, na al die jaren te horen over het prachtige Spanje, zelf ervaren hoe het er is. We maakten een rondreis en startten in Sevilla waar de eerste dag op de imposante Plaza de España de tranen over mijn wangen rolden toen ik de klanken van de Flamenco hoorde. Kennelijk zat het gemis toch best diep. We hadden een fijne ontmoeting met een oude Spaanse vriendin en we wandelden de hele stad doormet de nodige pauzes op de vele terrasjes genietend van een ontnijtje en later een koud biertje en een tapasje.

We reden door naar Vejer de la Frontera, waar ik ruim 20 jaar geleden salsalessen gaf in de zomers en waar we ook weer een oude vriend en zijn gezin ontmoetten. Vejer is een prachtig dorp op een berg, dichtbij zee. Het charmante dorp is zowaar uitgegroeid tot een zeer populaire toeristische bestemming, dus wel even schrikken.

Om even tot rust te komen zijn we vervolgens in een oude olijf-hacienda (boerderij) neergestreken en ons tegoed gedaan aan alle heerlijkheden die uit de keuken kwamen, gezwommen in het zwembad en gelezen in de schaduw . Hotel rural La Paloma was echt een topplek hiervoor.

a. Sevilla

b. Vejer de la Frontera

c. Hotel Rural la Paloma, Salinas

d. Granada

e. Finca las Nuevas, Alora

Toen was het tijd voor Granada, waar ik ooit zelf als puber met mijn vriendin Spaans leerde (30 jaar terug, oeps). Nu woont de halfbroer van mijn kids uit Bolivia er en werkt als kok. Het was wederom een geweldige ontmoeting met Granada en de Granadinos. Het is een bruisende multiculturele stad en ik werd er weer super gelukkig van zoals iedereen altijd op een van de talloze gezellige terrasjes elkaar opzoekt voor een caña (biertje), een fino (sherry) of een tinto de verrano…want wat was het warm zeg. En het adembenemende Moorse paleis “Alhambra” waar ik nooit genoeg van krijg kon uiteraard niet worden overgeslagen. Onze reis eindigde in een prachtig gelegen Finca (buitenhuis) een uurtje van Malaga, dichtbij Alora. Robert en Pascalle runnen dit prachtige plekje waar je geen genoeg krijgt van het uitzicht, de ondergaande zon en het heerlijke zwembad. Even alle indrukken verwerken en genieten onder de Andalusische zon. Hasta muy pronto, wat mij betreft!

Spaans ontbijt

Een van de dingen die ik me altijd herinnerde van mijn tijden in Spanje is het op een terras of in een bar nuttigen van een ontbijtje, lunch of tapas. Het hoort er zo bij het gewone leven en ik vind het erg gezellig, omdat je gewoon meer andere mensen tegen komt en altijd even een praatje maakt. En dat begint dus al bij het ontbijt als je wilt. In Granada stonden mensen zelfs in de rij om op zondag op het terras hun ontbijt te nuttigen. Het ontbijt wat vaak wordt genuttigd bestaat uit Churros met chocoladesaus of Tostada con tomate. Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de laatste; geroosterde broodjes met tomaat en serranoham. De tomaten zijn in Spanje heel smaakvol en sappig, dus daar moet je wel op letten als je het thuis wilt maken. In de supermarkten kun je daar zelfs tomatenpulp kopen, maar het is zo gemaakt hoor, dus lekker zelf maken.

De Spanjaarden gebruiken de knoflook meestal alleen om hun geroosterd broodje mee in te wrijven, maar eerlijk gezegd vind ik het wel zo lekker om de knoflook door mijn tomatenmengsel te doen. Met de staafmixer maak je de tomaten en knoflook fijn, dan roer je er het zout, peper, olijfolie en eventueel peterselie door heen en laat je het even staan, zodat de smaken intrekken en het iets dikker wordt. Je kunt het makkelijk afgedekt in de koelkast bewaren tot maximaal 5 dagen.


Tostada con tomate / toast met tomaat

2 personen | bereiding 15 min |

Ingrediënten

 • 2 rijpe onbespoten tomaten
 • 1 teentje knoflook
 • 2 tl extra virgen olijfolie
 • 1/4 tl maldon zout
 • paar draaien verse peper
 • paar takjes verse peterselie (optioneel)
 • 4x toast van zuurdesem brood
 • rauw gerookte ham of schapenkaas (optioneel)

Bereiding

 1. Snij de tomaten in vieren en snij het harde stukje waar het kroontje vast zit er uit. Verwijder de schil van het teentje knoflook.
 2. Neem een staafmixer met bijbehorende bak, of een klein hakmolentje en doe daar de tomaat en de plat gedrukte knoflook in. Pulseer de tomaat en knoflook tot een puree.
 3. Breng de gepureerde tomaat over in een bakje en roer er de olijfolie, peper en zout doorheen. Als je peterselie wilt toevoegen, hak die fijn en roer er ook doorheen. Laat het mengsel even intrekken.
 4. Rooster je broodjes en zet je koffie!
 5. Beleg elk geroosterd broodje met een flinke laag van het tomaatmengsel en leg er eventueel een plakje rauw gerookte ham (Serrano-, Parma-, of Ardennerham) op of wat oude schapenkaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.