Salmorejo

Dit is net als de Gazpacho een heerlijke koude tomatensoep uit het Zuid Spaanse Andalusië. De Salmorejo komt uit Córdoba, is dikker dan de Gazpacho en krjjgt altijd een topping van stukjes gekookt ei en serranoham. Op onze vakantie maakte we een doorreis door Andalusië en werd dit de dagelijkse favoriet van mijn zoon Thomas. Lekker fris, zout en vullend. Zoals onze Sevillaanse vriendin zo mooi zei; het is gewoon soep van een bocadillo con tomate y jamón (een hamtomaatsandwich)! Salmorejo vind je op de kaart van bijna elk lokaal restaurant en wordt gegeten als voorgerecht, lunch of als tapas. Gazpacho wordt daar meer als een drankje tussendoor genuttigd. Je kunt in de Spaanse supermarkten heerlijke kant en klare versies kopen van beide soepen, maar het is echt makkelijk en lekker om zelf te maken. Ik weet zeker dat dit ook bij jou elke zomer op tafel komt!


De ingrediënten moeten van goede kwaliteit zijn. In Nederland gebruik ik in de zomer verse rijpe tomaten en als die nog niet zo lekker zijn kies ik voor een goede biologische passata. De olijfolie liefst ook biologisch en ieder geval extra virgen. Neem geen tafelzout, maar het liefst zeezout (bv Maldon) of Himalayazout. Kun je geen Serranoham of Parmaham krijgen bak dan wat spekjes uit, die geven ook een lekkere zoutige smaak. Als je een tapasavondje houdt, dan is het ook heerlijk om kleine glaasjes of kommetjes Salmorejo te serveren.

Koud Spaans Tomatensoepje

Salmorejo – koud Spaans tomatensoepje

6 á 8 personen | bereiding 20 min | Spaanse keuken

Ingrediënten

Voor 6 personen 1 kilo rijpe biologische tomaten (te vervangen door 1 liter biologische passata) 200 g brood, liefst met desem (mag ook desem afbakbrood zijn) 150 ml Extra virgen olijfolie 2 Knoflookteentje2 el sherry-, wijn- of cider azijn1 tl zoutpeper naar smaak

Bereiding

  1. Was de tomaten, snijd ze in 2 of 4 stukken en verwijder het harde groene stukje waar het de steel aan zat.
  2. Doe de tomaten in de blender en blender ze tot een puree. Zorg dat er geen harde korsten aan het brood zitten. Scheur het brood in stukken en dompel onder de tomatenpuree in de blender. Doe ook het knoflookteentje er bij en laat 10 minuutjes weken.
  3. Laat de blender een kleine 3 min draaien op lage stand, zodat je een dikke puree krijgt zoals de substantie van appelmoes. Als je het te dik vindt worden doe je er lepel voor lepel wat koud water bij.
  4. Voeg nu de azijn, zout en peper toe en laat de blender nog even draaien, zodat het goed vermengt.  Laat de salmorejo draaien en giet langzaam de extra virgen olijfolie erbij. Laat draaien tot de substantie glad en uniform is, met een mooie oranje kleur en compact genoeg om de traditionele garnituren te dragen. Proef of de smaakbalans goed is.
  5. Bewaar de Salmorejo in de koelkast en roer even goed door voor serveren. Serveer in een soepbord of brede kom en garneer met stukjes Serranoham of uitgebakken spek, gekookt ei en een sprinkle olijfolie.

Misschien vind je dit ook lekker:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.