Vislasagne

Een vislasagne met veel groente is erg lekker en heel leuk om te maken. Hiervoor kies ik vaak voor ingevroren vis, wilde zalmfilets of forel, omdat ik graag vette vees eet, maar dan het liefst niet gekweekt. Er gaan zoveel groenten in, dat er eigenlijk geen salade meer bij hoeft, maar het is wel lekker als frisse tegenhanger. In de lasagne zit prei, bleekselderij, doperwten, spinazie en broccoli! Het liefst gebruik ik verse lasagnevellen (zelfgemaakt of gekocht), maar je kunt ook prima plakken geblancheerde courgette gebruiken voor een glütenvrije variant. De saus maak ik op basis van broccoli (of bloemkool) met geraspte kaas, aangezien er al heel veel melkproducten in de vulling gaan, zoals ricotta en kruidenkaas. De vulling kun je prima eerder maken en bewaren tot je de lasagne opbouwt en in de oven kan. Doe er dan nog wel even een scheutje water door heen, want de lasagne heeft vocht nodig om lekker smeuïg te worden.


Wij eten dit dikwijls doordeweeks als visgerecht (Ik probeer 2x per week vis op het menu te zetten) en ik gebruik dan meestal wilde zalm of forel, die diepgevroren is. Dat is goedkoper dan verse vis en voor deze toepassing helemaal prima. Uiteraard kan de lasagne ook met verse vis gemaakt worden, maar zorg dan wel voor een zo kort mogelijke garingstijd bij het bereiden van de vulling, omdat de vis nog verder zal garen in de oven. Uiteraard kun je ook andere vissoorten nemen of gemengde vis en/of garnalen. Qua kruiden kun je de dille en bieslook ook vervangen door bijvoorbeeld peterselie en dragon, ook erg lekker. Het vervangen van de melkproducten is wel iets lastiger, aangezien de lasagne nu eenmaal een romig gerecht is. Maar er bestaan natuurlijk prima lactosevrije alternatieven en de room kun je ook vervangen door groente-, of visbouillon.


Vislasagne

4 personen | bereiding 30 min | oventijd 30 min

Ingrediënten

 • 400-540 g visfilets diepvries (zalm of forel)
 • 200 g spinazie gewassen
 • 2 middelgrote prei
 • 2 knoflookteentjes
 • 4 stelen bleekselderij
 • Scheut witte droge wijn
 • 250 g ricotta
 • 150 g kruidenkaas bv. Garlan(waarvan 2 eetlepels voor kaassaus)
 • 200 ml slagroom (of groentebouillon)
 • 4 el water
 • 225 g biologische doperwtjes (diepvries)
 • 4 el kappertjes
 • 1/2 citroen
 • 1 pakje verse lasagnebladen
 • 8 draaien verse peper
 • 1 tl himalaya zout
 • 1/2 tl kruidenzout
 • 5 stengels verse dille
 • 3 el gehakte bieslook
 • 1 klont boter
 • 3 el olijfolie

Kaassaus

 • 1 middelgrote broccoli of bloemkool
 • 200 g geraspte kaas (mozzarella, gruyère of belegen kaas of een mix)
 • Verse peper
 • Verse nootmuskaat

Bereiding

 1. Ontdooi de vis door deze de avond van te voren uit de diepvries te halen en in de koelkast te leggen.
 2. Maak de prei en knoflook schoon. Snij de prei in de lengte doormidden en snij in plakjes, snij ook de bleekselderij in plakjes en pers de knoflook.
 3. Zet een hapjespan op middelhoog vuur en verwarm olijfolie met een klont roomboter. Doe de prei, knoflook en bleekselderij in de pan en roer door. Zet het vuur laag en doe de deksel er op. Laat 3 minuten sudderen tot de prei wat glazig wordt.
 4. Zet het vuur hoog en voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat even koken, zodat de alcohol verdampt. Voeg vervolgens de ricotta, kruidenkaas (min 2 el, die je voor de kaassaus bewaart), verse peper, zout, kruidenzout, dille en bieslook toe. Roer tot je een homogene saus hebt en zet het vuur weer laag.
 5. Snij de ontdooide vis in repen van ongeveer 1×4 cm en roer de stukjes door de saus. Doe de diepvriesdoperwten, de slagroom, water, citroen en kappertjes bij de saus en laat 5 minuten op zacht vuur met deksel de vis net gaar worden.
 6. Laat ondertussen de spinazie met een scheutje olijfolie slinken in een pan met de deksel erop op een laag vuurtje. En laat dan uitlekken in een vergiet. Wanneer afgekoeld hak je de spinazie fijn en zet je die apart tot je de lasagne gaat opbouwen.
 7. Verwarm de oven voor op 180°C. Stoom of kook de broccoli (of bloemkool) goed gaar, dus niet al dente! Pureer de gare broccoli, met 2 el kookvocht en 2 el achtergehouden kruidenkaas. Voeg verse peper en verse nootmuskaat toe en roer als laatste de geraspte kaas erdoor. Bewaar een beetje om bovenop de lasagne te strooien.
 8. Neem een ovenschaal voor de lasagne en neem een schep lasagnevulling en verdeel die schaars over de bodem. Leg daar een laag vers lasagnedeeg op. Dan weer een laag vulling en verdeel daar de spinazie over. Laag lasagnevellen en vulling en ga zo door tot je afsluit met pasta. Daarover smeer je de kaassaus en besprenkel je eventueel nog met wat geraspte kaas.
 9. Zet de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven (180°C) en serveer meteen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.