Tom Kha Kai soep

Deze Thaise kip-kokos soep is een echte topper onder de soepen wat mij betreft. Een goede kippenbouillon is al super smaakvol en dan gecombineerd met zachtzoete kokosmelk, het friszure van citroengras, galanga (of gember) en kaffir limoenblad, zoutig van de vissaus en tenslotte een beetje pit door peper en groene curry. Deze soep kan ik elke dag wel eten en ik maakte het vaak voor mijn vader in de maanden dat hij ziek was. Deze soep gaf hem precies de smaken waar hij altijd zo dol op was. En daarom doet de soep ons ook altijd aan hem denken. De basis van de Tom Kha Kai is simpel en je kunt uiteraard variëren met extra’s, zoals rijstnoedels, shiitakes, koriander en/of fijngesneden sugersnaps bijvoorbeeld. Maar simpel is ook lekker hoor! Hoe langer je de soep laat trekken met het citroengras, de kaffir limoen en de galanga/gember, des te meer smaak krijgt de soep.

Tom Kha Kai komt uit het Noorden van Thailand en Laos. Tom betekent gekookt, kha betekent Galanga en kai of gai betekent kip. Het is zo’n populaire soep dat het zelfs tot het nationale Thaise gerecht is uitgeroepen. Mocht je deze soep willen maken maar dan met zeevruchten zoals garnalen, dan heet het Tom Kha Talay en een vegaversie met paddestoelen heet Tom Kha Het. Nou geef ik eigenlijk ook niet de goede naam, want aangezien verse galanga op Texel niet te krijgen is, gebruik ik verse gember en dan heet de soep eigenlijk Tom Khing Kai (Khing = gember), maar goed, dat doe ik voor de herkenbaarheid. De smaak is heerlijk zowel met gember als met galanga, maar de echte kenner zal het verschil wel proeven. Galanga is iets minder scherp en heeft een meer limoenachtige smaak. Helaas is dit ingrediënt niet te vervangen door een galanga- of gember poeder geen optie in deze soep. Zowel de gember als de galanga schil je het beste met een lepeltje en dan kun je het snijden of raspen. De verhouding kokosmelk en bouillon is in dit recept 1:2 en je kunt ook kiezen voor 1:1, dan is de soep nog romiger en heeft het meer kokossmaak. Om dat te bereiken kun je ook een stuk Santen/kokosblok in de soep raspen i.p.v. meer kokosmelk toevoegen.

Aangezien ik hier op ons eiland niet alles zomaar kan krijgen doe ik erg zuinig met de exotische producten die ik online koop of vrienden meenemen. Daarom kies ik er voor om maximaal smaak uit de limoenblaadjes en de sereh te halen en daarvoor snij ik ze klein en zeef ik de soep voordat ik de kip erbij doe. Deze methode zul je in Azië niet vaak zien, maar ja daar heb je deze producten ook in overvloed. Aangezien ik heel veel thuis ben kan ik de soep makkelijk 3 uur laten trekken, maar als je dat nu niet lukt, zorg dan dat je de bouillon met de sereh, de limoenbladeren en de galanga/gember even warm laat worden en dan met de deksel erop laat staan tot de volgende morgen. Dan doe je hem in de koelkast en kun je 20 minuutjes voor het eten de soep opwarmen, zeven en afmaken.


Tom Kha Kai Soep

4 personen | 70 min | Thaise keuken

Ingrediënten

 • 1 liter kippenbouillon
 • 5 kaffir limoen blaadjes/ djeroek poeroet
 • 2 sereh/citroengrasstengels
 • 1 stuk galanga of gember 4cm
 • 2 el thaise vissaus (1 el als je bouillon al zout bevat)
 • 1 el groene currypasta
 • 1 pepertje rood of groen
 • 1 tl palm- of kokosbloemsuiker
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • 100 g kipfilet (dij of borst), in dunne reepjes
 • sap van 1 limoen
 • 1/2 bosje verse koriander
 • 1 bosuitje fijngesneden
 • Optioneel: rijstnoedels en eventueel  fijngesneden sugarsnaps, taugé of shiitakes om er op het laatst in te doen.

Bereiding

 1. Zet de bouillon in een pan op het vuur. Snij de sereh en de geschilde galanga of gember in plakjes. Voeg ze samen met de kaffir limoen blaadjes bij de bouillon. Laat minimaal 1 uur en het liefst 2 uur op een kookplaatje staan net tegen de kook aan, zodat de smaken goed los komen en mengen.
 2. Zeef de soep en giet de bouillon terug in de pan. Voeg nu de vissaus (let op! 1 el als je bouillon al zout bevat), suiker, gesneden pepertje, currypasta en kokosmelk toe en roer goed door elkaar. Proef even hoe je de balans zout/zuur/pit vindt en stel bij indien gewenst.
 3. Breng de soep tegen de kook aan en doe de kipreepjes er in. Mocht je rijstnoedels willen toevoegen of extra groente(n), dan doe je dat ook nu. Check na 5 minuten of de kip en groente gaar zijn en zet het vuur dan uit. Voeg voor het opdienen de limoensap, gesneden bosui en koriander toe en als je wilt kun je voor het oog nog een kaffir limoen, plakje galanga en/of een half pepertje toevoegen. LET OP: laat de soep niet vol koken en roer niet te heftig, want dan kan de zal de kokosmelk schiften. Maakt qua smaak niet veel uit, maar dan ziet de soep er minder egaal uit.

Andere soepjes:

2 gedachtes over “Tom Kha Kai soep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.