Ovenratouille

De heerlijke mediterrane smaken van ratatouille vind ik onweerstaanbaar en ik ben blij dat ik hem weer ontdekt heb. Het kwam eigenlijk doordat ik even wat restjes moest opmaken, toen ik zomaar weer eens een ratatouille op tafel toverde  met sla en knofloofstokbrood. Het was de perfecte afsluiting van een lekkere zomerse dag en iedereen had zitten smullen. We eten steeds vaker vegetarisch en het is aan mij de uitdaging om een maaltijd zo samen te stellen, dat je geen vlees of vis mist. Deze in de oven gemaakte ratatouille heeft de test absoluut doorstaan. Serveer met couscous of bulgur en een frisse salade met bijvoorbeeld venkel, appel en een citroendressing. Of maak je eigen focacciabrood er bij, ook erg lekker!

Je hebt veel manieren op ratatouille te maken en ik heb eerlijk gezegd vaak slecht bereide ratatouille gegeten, waardoor het een tijd uit mijn receptenbrein verdween. Echter deze methode heeft hem weer helemaal terug gebracht. De aubergines bak ik voor in de oven met wat kruiden en geven hierdoor lekker veel smaak aan het gerecht. De tomatensaus houd ik heel simpel, gewoon passata met wat knoflook, zout, peper en rozemarijn of oregano. Dan maak ik rijen of cirkels met om-en-om aubergine/paprika/courgette en daar steek ik er wat verse mozzarella tussen. Nog even wat peper, zout en Parmezaanse kaas erover en 45 minuutjes in de oven. Als hoofdgerecht is ratatouille echt een topper, maar uiteraard kun je het ook uitstekend als bijgerecht maken. Dan is deze hoeveelheid genoeg voor 6 personen.

De courgette mag lekker stevig zijn, want anders zit er veel water in en wordt je ratatouille ook wateriger. Zelf prefereer ik qua structuur en smaak absoluut biologische courgettes. Passata kun je uiteraard ook prima zelf maken, maar zorg dan wel dat je goede rijpe tomaten gebruikt. Eventueel kun je passata ook vervangen door tomatenblokjes.


Ovenratatouille

4 personen | hoofdgerecht of bijgerecht | bereiding 25 min | oventijd 65 min

Ingrediënten

 • 1/2 fles biologische passata (340 g)
 • 2 takjes verse rozemarijn (10cm ongeveer)
 • Extra vierge olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • Gerookt paprikapoeder
 • Knoflookpoeder
 • Komijn gemalen
 • 2 aubergines
 • 1 flinke courgette biologisch
 • 1 grote of 2 kleine rode paprika’s
 • 1 maxi mozzarella
 • handje Geraspte parmezaanse kaas
 • Verse peper
 • Zout naar smaak

Nodig: een pan die in de oven kan of een grote ronde ovenschaal min.28cm doorsnede. Rechthoekig kan natuurlijk ook.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een bakplaat en beleg deze met een vel bakpapier.
 2. Snij de kroontjes van de aubergines en snijd ze in ronde plakken van bijna 0,75 cm dik. Schik ze op de bakplaat met een beetje overlap. Besprenkel de aubergines met olijfolie, zout, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, gemalen komijn en eventueel wat chilipoeder. Zet ze 20 á 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn en een beetje verkleurd. Haal de plaat uit de oven en laat afkoelen.
 3. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Hak de verse rozemarijn fijn (geen harde steeltjes!). Neem de pan of ovenschaal die je gaat gebruiken en doe daar de passata in en meng er de uitgeperste knoflook, gehakte rozemarijn, snuf zout en wat verse peper door.
 4. Nu zijn de overige groenten aan de beurt. Snijd de courgette in ronde plakken van 0,5 cm. Snijd het kroontje uit de paprika en neem hierbij de zaadlijsten zoveel mogelijk mee. Snijd dan in in ronde cirkels en als ze erg groot zijn in halve ronde cirkels van ook 0,5 cm.
 5. Nu ga je de groenten schikken in de schaal. Begin met de buitenring door om de beurt aubergine-paprika-courgette in een waaier neer te leggen, niet te plat leggen, want dan past het niet. Ga door met de volgende ring en als laatste de middelste. Snijd de mozzarella in halve plakken en schuif die hier en daar tussen de waaier, zodat het gelijk verdeeld is over de hele ratatouille. Bestrooi met verse peper en zout en rasp als laatste een goede hand Parmezaanse kaas over de ratatouille en schuif hem in de oven. Na 45 minuten haal je hem uit de oven en kun je hem het beste even 15 minuutjes afkoelen, zodat de hitte er een beetje af is. Serveer met vers (knoflook)stokbrood of focaccia (zie mijn focaccia recept) en/of bulgur en een frisse salade!

Ook zo gek op aubergines? Misschien vind je deze recepten ook interessant:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.