Gorgonzola-peer quiche(s)

Toen ik dit blog in april 2020 begon had ik al heel snel een recept van quiche geplaatst, omdat quiche nu eenmaal bij mij hoort. Of andersom. En eigenlijk ben ik een hele tijd genezen geweest van quiche, nadat ik een jaar bij Quiche & Co had gewerkt in Amsterdam voor mijn studie en zóveel quiche had gebakken, dat ik er wel even klaar mee was. Mijn familie en vrienden waren het daar echter niet helemaal mee eens en op verzoek ben ik dan ook altijd quiches blijven maken voor feesten en partijen, maar deze quiche, met peer en Roquefort of Gorgonzola is echt mijn favoriet. Het is zacht, zout, zoet en klein beetje pit en daardoor zo verrassend. Heerlijk als lunch, voorgerechtje of lichte zomermaaltijd met een frisse salade. Gorgonzola is iets zachter van smaak en makkelijker te krijgen dan Roquefort en is heel subtiel in deze quiche. Ben je een echte blauwe kaas fan? probeer dan Roquefort te vinden of in Spanje kun je Cabrales gebuiken en in Engeland Stilton, want dat geeft die heerlijke scherpere smaak waar ik zelf ook zo van houd.

Je kunt met dit recept uiteraard een grote quiche maken, maar deze keer heb ik gekozen voor kleine vormpjes. Je kunt bijvoorbeeld een muffinvorm gebruiken, handig voor als je de quiche mee wilt nemen naar werk of als picknick. Of je kiest voor kleine quichevormpjes (doorsnede van 10cm), die weer erg leuk zijn als lunch of voorgerechtje. Als je er salade bij maakt, kies dan voor wat frisse citroen in de dressing met wat honing en het liefst iets wat een beetje bitterheid heeft, zoals rucola of witlof, dat combineert echt super.

De bodem kun je maken van kant en klaar bladerdeeg of hartig taartdeeg uit de diepvries of je maakt je eigen deeg, zoals in mijn basisrecept van quiche. En zelfs zonder bodem kun je hier prima glütenvrije quiches mee maken, maar dan wel in muffinvormpjes i.v.m. het lekken van het vullingbeslag. Mocht je een grote quiche maken, snijd de peer dan in lange parten en leg ze mooi gewaaierd neer. Eventueel kun je ze insijden i.p.v. lossnijden, zodat het puntje de waaiers bij elkaar houdt.

Wil je heel graag groente in deze quiche verwerken, dan zou ik kiezen voor prei, lof of broccoli. Echter vind ik de pure smaken en de zachtheid van de vulling juist wel erg lekker zo. Je kunt eventueel ook nog pecannootjes toevoegen of pijnboompitten.


Gorgonzola-peer quiche

10 kleine quiches of 12 muffinvorm quiches |

bereiding 30 min | baktijd max 20 min

Ingrediënten

 • 8 blaadjes bladerdeeg of hartig taartdeeg diepvries
 • 200 Gorgonzola of Roquefort (goede kwaliteit)
 • 200 g crème fraîche
 • 2 eieren
 • bieslook
 • nootmuskaat
 • verse peper
 • 100 g geraspte belegen kaas
 • 200 g peer (ongeveer 1 grote peer)

Bereiding

 1. Haal de deegplakjes uit de verpakking en leg ze uit op een plank of dienblad, zodat ze ontdooien. Zorg dat je dit niet te lang van te voren doet, want het deeg moet niet te zacht zijn wanneer je de vormpjes bekleed.
 2. Kies je vormpjes, bijvoorbeeld een muffin vorm of individuele quichevormpjes. Vet in met boter of olie en bekleed met een reepje bakpapier dat aan beide kanten uitsteekt, zodat je ze er straks makkelijk uit wipt. Zodra het deeg vormbaar is ga je de vormen bekleden. Ik heb hier twee methodes voor. Methode 1: per deeglapje een ronde vorm uitsteken die iets groter is dan de doorsnede van je vormpjes, rek een beetje uit, leg in je vorm, duw voorzichtig aan tegen de randen. Het overgebleven deeg weer tot een bol maken, uitrollen met een deegroller en de laatsten uit steken. Methode 2: elk deeglapje een beetje uitrekken, in de vorm leggen, duw voorzichtig aan tegen de randen en snijd het overtollige deeg weg met een raviolirolsnijder of een pizzasnijder. Het overgebleven deeg in twee bolletjes maken, uitrollen en daar de laatste vormpjes mee bekleden. Zet de vormen met het deeg in de koelkast of eventueel in de diepvries tot je vulling klaar is.
 3. Verwarm je oven voor op 200°C of 180°C bij hetelucht.
 4. Neem een grote keukenmachine of een beslagkom en mixer of garde. Hierin doe je de gorgonzola in brokken, crème fraîche, eieren, peper, nootmuskaat en bieslook en meng dit tot een vloeibare massa. Lepel er de geraspte kaas doorheen en in kleine blokjes gesneden peer en vul de vormpjes ermee, niet te vol, want het zet nog wat uit en je wilt niet dat de vulling over je deeg loopt.
 5. Bak de quiches in een voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten tot ze mooi goudgeel zijn en de vulling slechts een klein beetje beweegt als je de vorm schut. Laat de quiches even 5 minuutjes afkoeken en wip ze dan aan het bakpapiertje uit de vormpjes en leg ze op een rooster om ook aan de onder kant af te koelen en wat op te krispen (is geloof ik geen Nederlands, maar je snapt vast wat ik bedoel).
 6. Serveer de quiches als borrelhapje, lunch, bij de picknick of als voorgerecht. Heerlijk met een beetje salade.
Quiche met gorgonzola en peer
met hartig taartdeeg in een kleine taartvorm

Een gedachte over “Gorgonzola-peer quiche(s)

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.